Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 65 – Er I klar til noget nyt? ✨

Velkommen til første udgave af Podcasts & podcasting i ny indpakning. Som jeg beskrev i vol. 64 har jeg kastet mig ud i en ny platform og lidt generel eksperimenteren med formen af indholdet.

Jeg håber det fungerer nogenlunde – min tanke er at formatet vil variere lidt fra gang til gang. Denne vol. 65 er altså ikke et udtryk for en ny fast skabelon. Jeg vil fx bestræbe mig på fortsat at komme med konkrete lytteanbefalinger, selvom denne udgave ingen har.

Selvom intet er mejslet i sten vil jeg meget gerne høre, hvad du som læser synes om at jeg har rystet posen lidt.

Umiddelbart er jeg rimeligt positiv overfor det nye system jeg har valgt, Revue. Det er stadig relativt begrænset i sine muligheder, hvilket jeg rigtig godt kan lide, men simple opsætningsopgaver er væsentligt mere tilgængelige end det var i mit gamle setup.

Så må jeg leve med at der er enkelte småting jeg ikke kan gøre noget ved – fx at der står “Issue #1” øverst selvom dette jo er vol. 65. 😬

Inden jeg for alvor går i gang, vil jeg lige nævne, at jeg på torsdag den 13. juni er til Podcast Day i London. Sig endelig til, hvis du også er der! Hvis jeg oplever noget særligt interessant mens jeg er der skriver jeg nok om det i vol. 66.
Podcastnyt fra Apple
I sidste uge afholdte Apple deres årlige WWDC-konference. Den bød bl.a. på nogle nyheder vedrørende podcasts. Og selvom jeg ikke ligefrem vil sige, at der var tale om noget banebrydende, så er det alligevel værd at værdige nogle ord, fordi Apple jo om nogen har været med til at forme og definere den podcastverden vi kender i dag.Selvom der er kommet mange andre spillere på banen sidenhen, så er Apple stadig en stor og betydningsfuld spiller. At Apple nu rører på sig rent podcastmæssigt er i sig selv interessant, fordi der ikke er sket det store på den front i et godt stykke tid. Selvom Apples nylige annonceringer måske ikke er revolutionerende, så er det dog en indikation på, at Apple bestemt ikke har glemt podcasts!
Apple Podcasts på det kommende macOS CatalinaApple Podcasts på det kommende macOS Catalina
Noget af det der har fået mest omtale er at iTunes bliver delt op i enkeltestående programmer fra og med den kommende version af macOS. Det betyder bl.a. at der kommer en selvstændig Podcasts-app på Mac.iTunes har længe været et afskyet stykke software og det er en kærkommen ændring fra Apples side. Det er dog indtil videre kun på nyeste version af macOS at dette bliver en realitet. Så vidt vides fortsætter Windows-brugere og brugere af ældre versioner af macOS med at skulle bruge iTunes. Derfor er det nok begrænset hvilket betydning denne nye app vil have for podcastlytningen lige nu og her.Noget der umiddelbart kan synes af en mindre ting, men som jeg faktisk tror kan få en langt større praktisk betydning er, at Apple har valgt at lave noget der kan betegnes som en total gentænkning af podcastkategorierne på deres platform.De nuværende kategorier er de facto skabt af Apple – de bliver endda defineret i RSS-feeds med et tag der hedder <itunes:category>, så det giver i nogen forstand mening, at Apple føler et vist ejerskab over disse, omend det også kan ses som et lidt arrogant træk, bare at annoncere sådanne drastiske ændringer til hvad der strengt taget er et åbent økosystem. Selvom andre udbydere, bl.a. Spotify, har opbygget deres egen database med egne kategorier som adskiller sig lidt fra dem Apple i sin tid definerede, så bygger størstedelen af podcastøkosystemet på disse kategorier. Derfor bliver det nødvendigt for både podcasthosts og producenter af podcast-apps at tilpasse sig disse nye kategorier – og det bliver interessant hvor hurtigt dette kommer til at gå.Men selvom man godt kan tage en lille nej-hat på og være tvær over Apples følelse af ejerskab, så er det faktisk en kærkommen ændring. De eksisterende podcastkategorier har længe været mangelfulde og mærkværdige. Apples nye oplæg til kategorier favner meget bredere og giver muligheder for mange flere underkategorier som dermed også gør det muligt at sortere podcasts meget mere emnespecifikt. Fx bliver den vanvittigt brede kategori “News & politics” splittet op i hele syv underkategorier!Denne ændring skal nok være med til at gøre noget for mulighederne for opdagelse. Og hvis nogen skal gennemtrumfe en sådan ændring i et åbent økosystem, så er det måske Apple, som trods alt stadig sidder på en så stor del af afspilningsmarkedet, at de kan få presset det igennem.Podnews har lavet en grundig oversigt over alle ændringerne i kategorier.Apple annoncerede desuden forbedringer i forbindelse med indeksering af podcasts i form af bl.a. automatisk transskribering og andre former for ekstra metadata. Det er dog i første omgang begrænset til et ikke nærmere defineret udvalg af engelsksprogede podcasts. Automatiske transskriberinger er også noget Google har eksperimenteret med på engelsksproget indhold i Google Podcasts.
Spotify lancerer kuraterede playlister med podcastsSpotify er en anden spiller, som har stået lidt i stampe på den seneste efter de ellers var på alles læber tidligere i år da de foretog en række podcastrelaterede opkøb. Nu sker der dog noget, som måske kan ses som det første tegn på at Spotify begynder at udfolde deres utvivlsomt større planer for podcasts.I et forsøg i nogle udvalgte lande vil Spotify denne sommer begynde at samle podcasts i særlige tematiserede playlister. Det er ikke helt entydigt hvordan podcasts bliver udvalgt, om der fx vil være et særligt fokus på Spotify-egede produktioner. Listerne bliver heller ikke tilgængelige i Danmark.www.theverge.com  •  Share
Vinderne af Podcastprisen 2019
I forbindelse med den nyligt overståede Podcast Festival 2019 (som jeg også omtalte i vol. 64) blev den første udgave af Podcastprisen uddelt.Med Podcastprisen synes jeg faktisk at Center for Podcasting og Podcast Festival har formået at skabe et godt udgangspunkt for en pris, der kan favne det danske podcastmarked bredere end hvad vi hidtil har set når det kommer til prisuddelinger. Der har tidligere været uddelt priser indenfor podcasting i forbindelse med Prix Radio, men det har altid været noget der blegnede en del ved siden af de radiopriser som den begivenhed i særdeleshed handler om.Selvom der var vindere fra store etablerede mediehuse og producenter, så synes jeg faktisk at der både blandt vinderene og de nominerede var repræsenteret en rigtig god bredde.Podcastprisen 2019 bød på fire kategorier og den særlige hæderspris, Pionérprisen. Jeg ser frem til at se hvordan det udvikler sig over de kommende år.
Lancering af Dansk Podcastindex
Dennis Christensen@christensen_dhttps://t.co/uGZewSLFs4 er åbnet med tal for podcasts i uge 21. Listen åbner op med den korte radioavis på 1. Pladsen – drevet af et interview med en vis hr Paludan. Mads og monopolet indtager 2. Pladsen og begge programserier er hentet/streamet mere end en halv million gange12:09 PM – 3 Jun 2019
I den forgangne uge blev Dansk Podcastindex lanceret. Parterne bag lanceringen er Danske Medier, DR, Bauer Media og Radio24syv. I kraft af mit arbejde hos sidstnævnte har jeg også haft en vis involvering i projektet. Selvom det ikke er et personligt projekt for mig, så kan jeg selvfølgelig skydes i skoene at være farvet af min professionelle involvering i projektet.Jeg vil alligevel lige nævne det her, da det ikke er til at komme uden om at det har en relevans for den danske del af podcastverdenen.Jeg vil lade være med at skrive en længere smørre, men det er relevant at nævne, at der har været noget kritik af listen efter lanceringen.Kritikken har hovedsagligt gået på, at listen ikke er altomfattende og at det er en smule uigennemsigtigt, hvordan man kommer med og hvad det koster.Det er sådan set ikke en kritik jeg er uenig i. Og det er da min forhåbning, at det er noget der bliver bedre med tiden. Det er meningen at alle som udgangspunkt skal kunne komme på listen, men fordi downloads er så flydende et begreb, så er man også nødt til at sikre sig en vis sammenlignelighed.Jeg håber personligt at Dansk Podcastindex kan nå et sted hen, hvor det er så nemt og omkostningsfrit som muligt at komme med på listen – fx via store internationale hosts, som man ved bruger en pålidelig optællingsmetode – at så mange danske podcastere som muligt finder det attraktivt.Kritikken til trods, synes jeg dog at listen i sin nuværende form er et skridt i den rigtige retning. Der er behov for et alternativ til de algoritmebaserede toplister hos især Apple. Og for at det skal kunne blive en realitet skal man starte et sted – og så kan man arbejde sig videre derfra.Dansk Podcastindex opdateres ugentligt og kan ses på podcastindex.dk.
//////
Og dermed slut på vol. 65 af Podcasts & podcasting. Den første i den nye indpakning. Det kan måske være svært at give feedback på noget, som jeg bliver ved med at sige ikke er et endeligt udtryk for en ny form og som med garanti vil ændre sig. Men hvis du har nogen som helst tanker om det opdaterede Podcasts & podcasting, så tøv ikke med at skrive til mig!Vol. 66 udkommer tirsdag den 25. juni./Søren Hugger Møller