Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 46 – Så meget nyt!

Så er jeg tilbage fra sommerferie og det er Podcasts & podcasting dermed også.

Da der grundet sommerferien er gået fire uger siden vol. 45 udkom, har jeg valgt at have to emner med i vol. 46. Der er simpelthen sket for meget imens jeg har været væk.

Så det betyder at der kommer både nogle tanker og overvejelser OG en anbefaling.

God fornøjelse!


Nyt om finansiering – links i Overcast

Noget af det i mine øjne mest interessante der er sket imens Podcast & podcasting har holdt sommerpause er, at Marco Arment, som er manden bag iOS-podcastapp’en Overcast på Twitter annoncerede, at han vil introducere en mulighed for at podcastere nemt kan linke til donations- og andre støttesider.

Det er endnu et kapitel i den evige snak om finansiering af podcasts. Som så mange andre tendenser indenfor dette, tror jeg ikke, at dette bliver det der bliver den endegyldige løsning på, hvordan man kan tjene penge på sin podcast. Men det er en ret interessant udvikling. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg synes rigtig godt om tanken om frivillige donationer og jeg støtter da også flere podcasts via de to platforme Patreon og 10er.dk. Det har jeg også skrevet længere om ved flere lejligheder, ikke mindst i indlægget Finansiering af podcasts. Lad lytterne betale, hvis de vil! fra 2016.

Der er mange udfordringer ved at forsøge at få folk til frivilligt til at betale for noget der i udgangspunktet er gratis. En af dem er, at det er svært at det er svært at synliggøre muligheden. Man kan som podcaster selvfølgelig nævne undervejs i sin podcast, at det er muligt at støtte og man kan linke fra sit eget website eller i den enkelte episodes shownotes. Men alle disse ting er svært tilgængelige, enten fordi man som lytter ikke nødvendigvis har mulighed for at gå ind på et donationssite og søge en given podcast frem, mens man lytter på vej på cyklen, eller hvad man nu foretager sig. Eller fordi shownotes o.li. sandsynligvis ikke er det der har mest fokus i den podcastapp man benytter.

Og det er netop det der er særligt interessant ved Marco Arments forslag. I stedet for at bygge en proprietær løsning, som kun virker i Overcast, har han i stedet taget udgangspunkt i at podcasting bygger på et relativt åbent fundament. Der er således bare tale om et enkelt HTML-tag, som skal sættes på et link til donationssiden – de præcise tekniske detaljer fremgår af Marcos tweet, som jeg linker til herover. Og bevares, det kræver en smule teknisk viden, at kunne indsætte et sådant, og afhængigt af hvilken platform, man som podcaster anvender er det måske ikke som udgangspunkt muligt. Men det er til gengæld ikke noget der kræver enorme tekniske justeringer for at få til at fungere. Så hvis du har en podcast og ikke kan få dette link til at virke, så er det bare med at tage kontakt til din udbyder!

Et andet perspektiv, som jeg synes er værd lige at vende i denne forbindelse er,at selvom der i udgangspunktet er lagt op til at det er donationslinks til fx Patreon der indsættes med det nye tag, så er der i absolut intet til hinder for at det kan være links til andre støtteformer. Ja, til hvad som helst egentlig, da der blot er tale om et helt almindeligt link.

Et oplagt alternativ ville være et link til en webshop, hvis man fx sælger merchandise – eller billetter til liveshows for den sags skyld. Muligheden kan naturligvis også bruges til mere “avancerede” finansieringsformer. Hvis man fx benytter en form for abonnementsløsning til at give adgang til et komplet bagkatalog elelr de nyeste episoder, såledess at ikke alt er offentligt tilgængeligt i RSS-feeds, vil man som udgiver kunne indsætte et link til en mulighed for at få abonnementsadgang.

Mulighederne er mange og det bliver interessant at følge om det er noget der får fat. Som vanligt er det danske podcastmarked jo en mikrobisk størrelse i forhold til det internationale og engelsksprogede. Men fordi implementeringen er så åben og mulighederne relativt frie og det grundlæggende handler om synliggørelse af muligheden for at støtte, så synes jeg der er nogle ret interessante perspektiver – også for et dansksproget marked.

For at det skal blive rigtig interessant, skal der selvfølgelig gerne være flere podcastapps end blot Overcast, som tager denne løsning til sig. Flere podcasthosts har allerede annonceret, at de vil implementere simple måder at integrere sådanne links på. Men understøttelse hos hosts er naturligvis kun den ene del af ligningen. For det er jo i specifikke podcastapps, disse links vil blive synlige for lytterne. Da der som sagt er tale om en teknisk simpel og åben løsning er det ikke noget, som bør være være voldsomt kompliceret at implementere. Dog har skaberne af min egen favorit app, Pocket Casts, meldt ud, at de ikke på nuværende tidspunkt, har planer om at understøtte at fremhæve disse særligt markerede links. Til gengæld påpeger Pocket Casts, lettere kryptisk, at de arbejder på noget i denne retning – det skal blive spændende at følge!

Et sidste stort MEN, som vi ikke må overse i denne sammenhæng, er naturligvis de to store elefanter i rummet. Eller måske snarere elefanten og elefantkalven. Apple og Google. Hvis det for alvor skal rykke noget med sådan en mulighed, så kræver det naturligvis at de store platforme kommer med ombord.

Hvad mulighederne for dette er, er svært at sige. Apple har hidtil været gode til, at implementere nye “features” til podcasts baseret på tags i RSS-feeds, som dermed også har været tilgængelige for alle. Og da Apple ikke som udgangspunkt tjener nogle penge på at have et podcastkatalog tilgængeligt er der ikke nogen direkte konkurrencemæssig årsag til, at de ikke skulle være interesserede. Men om de selv pønser på noget, som kunne komme i konflikt med ovenstående er der jo ingen der ved. Google har på eksperimentel basis selv implementeret nogle donations-knapper i Google Podcasts-app’en. Det er ikke bekræftet via andet end en tråd på Twitter og der er ikke umiddelbart nogen afklaring på, om denne hjemmelavede løsning på sigt kan blive erstattet, eller suppleret, af den åbne model.

Jeg synes som sagt at det er et rigtig godt initiativ fra Marco Arments side. Også til trods for alle de umiddelbare benspænd der synes at være. Det er en rigtig interessant måde at tænke på og fordi implementeringen også er relativt simpel, er det ikke noget, som kræver en forfærdeligt masse af den enkelte podcaster at implementere. Det er altså ikke noget, som kræver en enorm investering og det er derfor heller ikke noget, som der er risiko for at miste en masse på, hvis det ender med at være noget, som ikke bliver en stor succes.


The Daily på dansk

En anden interessant ting, som er sket mens Podcasts & podcasting har holdt sommerferie, er at politiken har lanceret deres daglige nyhedspodcast Du lytter til Politiken.

Jeg har ikke lyttet til podcasten fra den startede, men jeg har lyttet ret fast i en uges tid. Og min umiddelbare fornemmelse er, at jeg bliver ved. Jeg synes generelt Du lytter til Politiken er velproduceret og formår at tage fat på nogle interessante og relevante emner. Formatet er ganske vist på ingen måde unikt. Det er da heller ikke til at være i tvivl om, hvor Politiken har fundet sin inspiration til “Du lytter til Politiken.” Der er på mange måder tale om en meget direkte kopi, af The Daily, som anses for pioneren inden for genren og udgives af The New York Times.

Jeg er aldrig selv blevet rigtig hooked på The Daily, uden at jeg helt kan sætte en finger på hvorfor. Til gengæld lytter jeg af og til til Today, Explained, som er et stort set identisk koncept fra mediekoncernen Vox.

Og selvom Du lytter til Politiken ikke nødvendigvis kan siges at være videre original i sit koncept, så synes jeg det er spændende, at vi nu har formatet på dansk. Og efter min første uges lytning synes er jeg som sagt fortsat positivt indstillet. Udover interessant indhold, er podcasten også ganske velproduceret og rar at høre. Måske lige med undtagelse af visse dele af lyddesignet, som jeg synes til tider lyder som noget fra et dårligt cirkus (hi-hat-hvirvel, WTF?) – men det kan der jo ændres på.

Du finder Du lytter til Politiken her: webAndroidApple PodcastsRSS


Afsutningsvis vil jeg lige fortælle – ganske apropos emnet om dnationslinks – at jeg har oprettet Podcasts & podcasting på 10er.dk. Det betyder, at du som læser kan vælge at donere et pengebeløb per fremtidige udgivelse. Det er naturligvis ganske frivilligt og jeg har egentlig ikke nogen særlig forventning om at det er noget nogen har lyst til at gøre. Nyhedsbrevet er ikke noget jeg har sat i værk for at tjene penge, men noget jeg skriver for hyggen og fornøjelsens skyld! På den anden side er det noget jeg bruger noget tid på. Så hvis du synes det vil være værd at betale for, så er du hermed hjertelig velkommen. Men altså, no hard feelings hvis ikke. 😉

Du finder Podcasts & podcasting på 10er.dk her: podcastingletter.10er.dk

Og så må I har det rigtig dejligt! Næste udgave af podcasts & podcasting udkommer den 18. september.

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri