Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 47 – Lidt ekstra

I marts 2017 skrev jeg i vol. 10 af podcasts & podcasting om Noget om Emma. Det var en podcast af forfatteren Sigurd Hartkorn Plaetner lavet over hans roman Noget om Vitus. Det var på mange måder en rigtig interessant podcast – både i sin handling, men ikke mindst også fordi den legede med flere forskellige formater på en ret interessant måde. Men det skal sådan set ikke handle om Noget om Emma igen i denne vol. 47 af Podcasts & podcasting. Hvis du vil vide mere, så vil jeg anbefale dig at (gen)læse vol. 10. Grunden til at jeg bringer Noget om Emma op nu – udover at den fortsat er meget lytteværdig – er at Sigurd Hartkorn Plaetner i sidste uge lancerede en spritny podcast.

Podcasten, som har fået titlen Det Ekstraordinære, blev lanceret ved et arrangement i København torsdag den 13. september 2018, hvor første afsnit blev afspillet til fælleslytning. Jeg var inviteret til dette arrangement og det vil jeg selvfølgelig for en god ordens skyld nævne her. Og i forlængelse heraf vil jeg også blankt erkende, at jeg tog mod et glas prosecco. Så er alle forbeholdene vist på plads. Og jeg lover at jeg kun anbefaler podcasts, som jeg rent faktisk synes om! 😉

Og dog. Et andet forbehold er jeg også nødt til at tage. Min anbefaling her baserer sig alene på det første afsnit og så den beskrivelse jeg har læst. Det adskiller sig lidt fra de anbefalinger jeg plejer at give, hvor jeg typisk foretrækker, at have lyttet til lidt mere før jeg vurderer om det er en anbefaling værd.


Inden jeg kommer til at forklare, hvad Det Ekstraordinære er, og hvorfor jeg kan lide den, så vil jeg faktisk starte med at pointere, hvor meget den adskiller sig fra Noget om Emma, som jeg jo ellers lagde med ud at bringe tilbage på banen. Hvor Noget om Emma var ren fiktion og en bearbejdning af et andet værk (romanen Noget om Vitus), så baserer Det Ekstraordinære sig på virkelige personer og deres virkelige oplevelser og historier.

I Det Ekstraordinære tager Sigurd Hartkorn Plaetner fat i forskellige historier eller spørgsmål, som på den ene eller anden måde skiller sig ud fra det vi ser i hverdagen. Historierne bliver fortalt af dem, som selv har oplevet dem. Første afsnit handler om tilgivelse i en verden, hvor had og hård retorik ellers kan have tendens til at dominere. Det er historien om en bror som for 16 år siden mistede sin søster i en trafikulykke. Historien om hvordan denne bror, Jakob, beslutter sig for at tage kontakt til den bilist, som var involveret i ulykken. Og nu sidder du måske og tænker “Spoiler alert!”, men bare rolig. Historien i første afsnit er på ingen måde spoleret af, at du kender denne præmis. For selvom det er kernen i fortællingen, så udgør den på samme tid kun en lille del af den samlede fortælling.

Faktisk indeholder afsnittet så mange andre detaljer og nuancer, at jeg tog mig selv i under fælleslytningen at tænke, at det begyndte at stikke for meget ud af en tangent. Men alligevel blev det hele på fin vis bundet sammen til en rørende og meget gribende helhed.

Undervejs i afsnittet træffes der en fortællemæssigt ret afgørende beslutning. Jeg vil ikke afsløre hvad det er, men blot sige, at jeg da beslutningen blev præsenteret var lidt skeptisk. Men også her endte det med at være noget af det, der var med til at gøre historien utroligt stærk. Og det er nok noget af det man kan sige binder Noget om Emma og Det Ekstraordinære sammen. Sigurd hartkorn Plaetner er virkelig dygtig til at skabe en spændende fortælling!

Som sagt er der i skrivende stund kun udkommet ét afsnit. Men teaseren som fulgte med invitationen til lanceringsarrangementet, løfter lidt af sløret for hvad de resterende 7 episoder kommer til at handle om:

“Hvordan bliver man venner med en massemorder? Hvad er hemmeligheden bag at blive 106 år gammel? Kan man drive et sikkerhedsfirma i Yemen uden brug af våben? Hvordan trøster man døende mennesker som profession?“

Du kan høre Det Ekstraordinære her: webApple PodcastsAndroidRSS


I øvrigt

Selvom det nok er den mest omtalte nyhed indenfor podcastverdenen i løbet af de seneste par uger, så bliver jeg nødt til lige at nævne, at tredje sæson af Serial er blevet annonceret. Jeg var, som mange andre, stor fan af første sæson, men til gengæld blev jeg aldrig for alvor grebet af hverken sæson to eller “spin off-serien” S Town. Derfor er mine forventninger til sæson tre også kun lunkne. Men så er der jo kun plads til at blive positivt overrasket!

Som en opfølgning til vol. 46 af Podcasts & podcasting, hvor jeg skrev om et nyt finansieringstiltag i Overcast, er det værd at bemærke at en anden podcast-app i mellemtiden har annonceret at den nu også er med på vognen. Det drejer sig om Podcast Addict, som er en relativt populær podcast-app til Android. Implementeringen i Podcast Addict adskiller sig dog umiddelbart en smule fra det forslag, som Overcast diskede op med, hvor ethvert link med et særligt HTML-tag kunne markeres som et støttelink. Podcast Addict identificerer støtte links ud fra nogle prædefinerede tjenester (som fx Patreon). Det er altså ikke helt så fleksibelt, men til gengæld er det endnu simplere at implementere rent teknisk. Det er dog også endnu en måde at gøre det på – og jeg spekulerer på om ikke vi ville være bedre tjent med en form for “standard”? Og som jeg allerede var inde på i vol. 46, så har Pocket Casts fx meldt ud, at de ikke kommer til at understøtte tilgangen med at fremhæve links i shownotes men arbejder på deres egen løsning. Det bliver fortsat spændende at følge med i!


Det var slut på vol. 47 af Podcasts & podcasting. Hvis du har lyst kan du støtte mig med et valgfrit beløb per udsendelse. Det sker på 10er.dk.

Som altid er enhver feedback velkommen! Næste udgave ligger klar den 2. oktober!

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri