Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 35 – Tryllebundet af nostalgi

Denne vol. 35 af podcasts kommer til at byde på lidt nostalgi, som jeg er sikker på, at rigtig mange som har været børn og unge i løbet af de seneste 30 år, vil kunne nikke genkendende til!

Da jeg var barn og ung i slut-90’erne og 00’erne var mandag eftermiddag på DR1 noget ganske særligt. For da tonede fænomenet Jakob Stegelmann frem på skærmen! Der var Troldspejlet! Der var simpelthen ikke noget som denne usædvanligt hyggelige og charmerende mand, som sad inde i fjernsynet og fortalte alt hvad der var værd at vide om populærkultur over en bred kam. Jeg er sikker på, at der er mange i min og de omkringliggende generationer, for hvem Jakob Stegelmann er blevet en form for “bonusonkel” på tv. Sådan en rigtig sej onkel, der altid var med på noderne når det kom til spil, film osv.

Og det er altså ikke en overdrivelse, når jeg siger, at det virkelig betød noget for mig! Jeg husker den dag i dag stadig tydeligt, hvordan jeg var nødt til at slukke for lyden, da anmeldelsen af Harry Potter og Flammernes Pokal rullede over skærmen. Jeg havde lige fået bogen i fødselsdagsgave og jeg ville absolut intet vide om den, inden jeg gik i gang med at læse den! Men på den anden side ville jeg heller ikke misse yndlingsprogrammet over dem alle! Så der sad jeg med halvt lukkede øjnene og TV’et på mute indtil Jakob kom videre til næste programpunkt, så jeg kunne forblive spoilerfri.

Det er jo heller ikke for sjov, at Troldspejlet er det tredjeældste fortløbende TV-program på DR. Kun overgået af Søren Ryge på andenpladsen og TV-avisen som det allerældste.

For Troldspejlet kører nemlig endnu på TV. Det er dog ved at være mange år siden jeg har set det. Men nostalgien er ikke glemt! Derfor blev jeg også en smule lykkelig indeni, da jeg for et par måneder siden opdagede, at Troldspejlet har lanceret en månedlig podcast!

Et af mine yndlingsnostalgifænomener lige durk ind i Den Nye Medievirkelighed™! Yay!


Og det er heldigvis en podcast, som har fået lov at eksistere på egne præmisser, det er altså ikke blot en 1:1-overførsel af tv-Troldspejlet. I stedet er synes jeg det er lykkedes redaktionen bag at få skabt et produkt, som fanger ånden, som jeg husker den og samtidig fornyer og tilpasser.

Første åbenlyse forskel, udover at der er tale om lyd, er, at podcasten kun udkommer én gang om måneden. Det er ikke hyppigt, men til gengæld varer hvert afsnit så også omkring en time. Selv det vil nogen måske synes er lidt, men for mig passer det faktisk rigtig godt ind i mit (i forvejen alt for pressede) lyttemønster. Derudover er det podcastens erklærede mål, at være lidt mere “voksen” end tv-programmet – det bliver faktisk sagt i første episode. Der bliver gået lidt mere i dybden med tingene og der bliver nok også behandlet nogle områder, som ikke nødvendigvis ville finde vej til tv-programmerne.

Og ovenstående skal endelig ikke læses som en kritik af tv-programmet, men snarere som et eksempel på, hvordan podcasten formår at være noget derudover. På den måde fungerer podcasten både som et supplement til det univers som Troldspejlet er, ligesom det fungerer glimrende som et selvstændigt produkt.

En anden af de mest markante forskelle fra tv-programmet (i hvert fald dengang jeg så det) er, at redaktionen bag deltager som medværter i podcasten. For – spoiler alert – det er rent faktisk ikke Jakob Stegelmann selv, der producerer alle anmeldelserne. Selvom han jo er lidt af en superhelt! 😃

Her vil den hardcore podcastlytter nok kunne genkende nogle af stemmerne, da Jacob Ege Hinchely og Troels Møller, der sammen også udgør to tredjedele af podcasten Dårligdommerne, er en fast del af Troldspejlets redaktion.

Jakob Stegelmann er naturligvis stadig stemmen der binder det hele sammen, men det klæder formatet at der er andre med også. Ikke mindst fordi det også giver plads til, at der kan ske en anden fordybelse i tingene gennem samtaler, end når en anmeldelse skal præsenteres kondenseret ned til få minutter i et tv-program. Det giver ligeledes en god dynamik og der er plads til at der kan blive nørdet igennem. Noget af det som podcasts jo generelt er gode til!


Jeg er ikke storforbruger (ok, ok, alt er relativt 😉) af populærkultur, men jeg kan godt lide at følge med i hvad der rører sig. Og der er Troldspejlets podcast lige det rette type. Den månedlige frekvens betyder selvfølgelig, at det ikke er her man nødvendigvis skal forvente at finde breaking news og alt det nyeste nye. Til gengæld er der mulighed for at få et rimeligt overblik over de vigtigste nye film, spil, bøger, tv-serier, tendenser osv.

Dette overblik har jeg savnet lidt, fordi jeg simpelthen ikke har haft tid til de ellers mange gode, typisk ugentlige, podcasts og film osv. der er derude. Så på den måde passer den månedlige frekvens mig personligt rigtig godt, selvom jeg er sikker på, at mange fans vil ønske sig meget mere.

I skrivende stund er der udkommet to afsnit af Troldspejlet Podcast. De varer begge i underkanten af en time. Næste afsnit burde udkomme i starten af april, men de to der allerede ligger er absolut lytteværdige.

Du finder Troldspejlet Podcast her: webRSSApple PodcastsAndroid

Og som bonus får du også lige links til Dårligdommerne, som jeg også nævner i nyhedsbreve. Jeg kan faktisk rigtig godt lide Dårligdommerne, men det er en af de podcasts, som jeg simpelthen ikke får tid til at høre. Til gengæld har jeg været til adskillige af deres liveshows og det er altid en stor fornøjelse! Helt ultrakort er det anmeldelser af rigtig dårlige film. Here goes: webRSSApple PodcastsAndroid


I øvrigt

Et par korte ting:

Der er et nyt podcaststudie på vej i København. Så hvis du mangler et sted at optage episoder af din podcast, så synes jeg du skal holde øje med Facebooksiden her. Der er endnu ikke mange detaljer, men det skal blive spændende at følge. Her er det også værd lige at nævne, at det også via Center for Podcasting er muligt, at leje et lydstudie i København.

Og så er det blevet relevant med et lille “call back” til en tidligere udgave af Podcasts & podcasting. Nemlig nummer 26, hvor jeg anbefalede fængselspodcasten Ear Hustle. Dengang var første sæson lige slut og her den anden dag havde anden sæson så premiere. Jeg har hørt første afsnit af sæson to og det lader absolut til at de holder stilen og kvaliteten! Hvis du vil have yderligere motivation til at lytte, så kan du med fordel (gen)læse vol. 26 “Fængslende fortællinger”.


Og hermed farvel og tak fordi du læser med. Det er jeg som altid utroligt glad for! Husk også at jeg er medvært på podcasten Meta, hvor vi også beskæftiger os med podcasting over en bred kam. Du kan fx i seneste episode høre om forskning i podcasttendenser.

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri

PS.: For mig vil temamusikken fra Gremlins til evig tid være “musikken fra Troldspejlet”!