Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 34 – Meta med meta på

Det her bliver en lidt metaagtig udgave af Podcasts & podcasting. Og det kommer nok til at handle en lille smule mindre om podcasts og podcasting end vanligt. Men engang imellem er det vigtigt at prøve noget nyt, ikke? 😉

Til gengæld bliver det ikke så langt. Og bare rolig, helt off topic bliver det ikke. Jeg vil selvfølgelig meget gerne vide, hvad du synes om denne lidt anderledes type indhold. Så tøv ikke med at sende mig en mail!


Noget af det første jeg gjorde, da jeg besluttede mig for, at lave dette nyhedsbrev var, at oprette et regneark hvor jeg kunne notere idéer til kommende nyhedsbreve. Jeg bruger regnearket endnu. Og selvom det måske ikke er det mest strukturerede i hele verden, så hjælper det mig trods alt med at holde lidt styr på tingene.

Noget af det allerførste jeg skrev ned i dette ark var “Nyhedsbrev er tekstens svar på Podcast?” Og så fik jeg aldrig rigtig skrevet mere om den sag. Før nu!

I og med at du er abonnent på Podcasts & podcasting forestiller jeg mig, at du nok i en vis grad har set lyset i nyhedsbreve. Der er ingen tvivl om at nyhedsbrevet har lidt under bl.a. at være blevet “misbrugt” op gennem 00’erne og 10’erne, hvilket ledte til, at nyhedsbreve i høj grad blev en reklamesøjle.

Men nyhedsbrevet som kommunikationsform er ganske værdifuldt, fordi det ender direkte hos modtageren. I din og min indbakke uden om diverse mellemled, som feeds og algoritmer. Så der er naturligvis ikke den store overraskelse i, at det blev og bliver set som et værdifuldt markedsføringsværktøj. Desværre har det også betydet, at mange er blevet trætte af nyhedsbreve. Det er i hvert fald det klare indtryk jeg får, når jeg taler med folk om deres holdning til nyhedsbreve. Og jeg kan også genkende det fra mig selv.

Men over de seneste år har jeg taget nyhedsbreve til mig på en anden måde end hidtil. Det er som om nyhedsbrevet har fået – eller er på vej til at få – en renæssance. Der dukker mere og mere kvalitetsindhold op på nyhedsbrevsform. Indhold som er mere end blot forsøg på at sælge. Indhold man har lyst til at modtage.

Jeg har over de seneste år ryddet ud i mange af de nyhedsbreve jeg modtager. Jeg prioriterer hårdere hvad jeg har lyst til at modtage. Det betyder ikke at jeg er nået til et punkt, hvor alle de nyhedsbreve jeg modtager er nogle jeg læser til ende hver gang. Men det betyder i hvert fald, at de nyhedsbreve jeg modtager er nogle jeg synes jeg får en eller anden værdi af. Det kan godt være at jeg ikke får dem alle åbnet lige i det øjeblik de kommer. Men interessen for dem er der i hvert fald.

I en verden hvor det i mange henseender kan være svært at følge med i det flyvske mediebillede, er jeg begyndt at sætte større og større pris på, at få serveret kurateret kvalitetsindhold i min indbakke. Og naturligvis i mine ører via podcasts. Og det er her ligheden med podcasts opstår. For det er klart at der er en verden til forskel på en podcast og et nyhedsbrev. Både teknisk og ikke mindst forbrugsmæssigt. Men grundtanken er langt hen ad vejen den samme. Det er digitalt indhold, som modtagerne har bedt om at modtage. Og det er indhold der som hovedregel er fri for algoritmisk udvælgelse og segmentering, når først et abonnement er oprettet.

Mens podcasting har set en enorm vækst over de seneste par år, så er det mit indtryk, at nyhedsbreve i højere grad har oplevet en langsommere vækst i popularitet. Grundet den lavere tekniske barre (podcasting har især vundet frem efter vi har fået bedre mobilnetværk og -abonnementer), har nyhedsbreve eksisteret utroligt længe. I nogenlunde uændret form, hvis vi skærer helt ind til benet.

I forlængelse af at der kommer flere og flere kontroverser om hvordan de store sociale platforme behandler det indhold der sendes ud via dem, er det som om flere og flere, både medier og privatpersoner, begynder at få øjnene op for nyhedsbrevet som leveringsform. Som folk der følger mig på Twitter, muligvis vil have bemærket, så er et af de nyhedsbreve jeg er allergladest for Føljeton. Kort fortalt er det en daglig nyhedsopsummering krydret med daglige og ugentlige analyser af aktuelle historier indenfor politik og samfund. Deres primære kommunikationskanal er nyhedsbrevet. Og det betaler man 49 kroner om måneden for at modtage.

Tilsvarende har andre “nye” digitale medier som fx Zetland også nyhedsbrevet, som en af deres primære kommunikationskanaler i deres betalte abonnement. Det er også mit indtryk, at flere af de mere “etablerede” medier er begyndt at tage nyhedsbreve til sig i en større grad end hidtil.

En anden lighed mellem nyhedsbreve og podcasts, som jeg synes er værd lige at berøre kort, er hvor utroligt nemt det er, at producere et nyhedsbrev. Der er naturligvis et arbejde med at skaffe abonnenter, som jeg vil holde mig fra at bore dybere i her. Men rent teknisk er det vældig simpelt for selv privatpersoner, at producere et nyhedsbrev via platforme som TinyLetter og Buttondown.


I øvrigt

I går blev det officielt annonceret, at Berlingske Media har planer om at lancere en podcastplatform (link bag betalingsmur). Grundet mit ansættelsesforhold (Berlingske Media ejer 70 % af Radio24syv) vil jeg undlade at kommentere særligt konkret på dette. Men det er naturligvis værd lige at nævne her, for det er helt sikkert et udtryk for en spændende udvikling i det danske podcastmarked.


Det var slut på en lidt anderledes, og måske også lidt løsere, udgave af Podcasts & podcasting. Jeg håber det gav mening trods den anderledes stil. Som nævnt vil jeg meget gerne høre, hvad du synes om at jeg freestyler lidt mere her i nyhedsbrevet. Uanset hvad lover jeg, at fokus naturligvis vil blive ved med at være på Podcasts & podcasting. Engang imellem er det bare rart at gøre noget lidt andet. 🙂

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri