Kategorier
Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 95 – Læs eller lyt? 📰🤖

Jeg beklager at jeg brød vanlige frekvens og ikke udkom med Podcasts & podcasting den 1. december. Jeg har haft lidt mange ting at holde styr på og da nyhedsbrevet her trods alt stadig bare er et hobbyprojekt, så blev det lige nedprioriteret.

Men jeg synes dog lige at I skal have et hurtigt sidste nyhedsbrev i 2020. Det er mit klare mål at vende tilbage med endnu flere efter nytår, men jeg vil lade være med at låse mig fast på en dato lige nu.

Men nok praktikaliteter, hermed vol. 95 af Podcasts & podcasting, som byder på lidt tanker om oplæste artikler, et værktøj i relation til samme, en lytteanbefaling og faktisk også noget så særpræget som en læseanbefaling i en lidt anden, men beslægtet, genre.


Lyd er jo meget mere end blot “traditionelle” podcasts. Og selvom nyhedsbrevet her går under det ret sigende navn Podcasts & podcasting, så synes jeg jo faktisk at lyd on demand i det hele taget er ret spændende.

Et område vi har set en stor vækst på over de seneste måneder er oplæste artikler. Altså skrevne artikler som så at sige bliver genbrugt og pakket ind på en ny måde som lyd.

Oplæste artikler findes i flere udformninger. I takt med at tekst-til-tale-algoritmer er blevet bedre er flere og flere nyhedsmedier begyndt at implementere sådanne automatiske oplæsninger på deres artikler. Det ser vi bl.a. på TV 2’s regioner (fx Lorry) og på DR.dk,hvor artikler har fået en “Læs op”-mulighed.

I den anden ende af spektret finder vi artikler som er læst op af rigtige mennesker. Det ses fx hos Zetland, hvor de har gjort det til en fast del af deres produktion af alle artikler læses op, typisk af journalisten selv. Tjenesten Strillo, som jeg også tidligere har omtalt i Podcasts & podcasting, har gjort det til sin specialitet at udbyde artikler fra forskellige medier i oplæst form.

Jeg er blevet ret glad for oplæste artikler. Jeg læser aldrig en artikel hos Zetland, til gengæld lytter jeg til en del.

For nylig faldt jeg over en tjeneste kaldet Podcastle.ai (ikke at forveksle med Facebbook-gruppen PODC▲STLE). Her er konceptet ganske enkelt at man kan lave en vilkårlig artikel om til en oplæst udgave på et øjeblik. Dette sker selvsagt via tekst-til-tale.

Der skal ikke herske nogen tvivl om at selvom tekst-til-tale har udviklet sig meget med tiden, så er det stadig en lidt finurlig oplevelse at lytte til oplæste artikler på den måde. Men jeg må sige, at jeg er blevet ret glad for Podcastle.ai i forbindelse med lange artikler, som jeg ellers ikke ville have orket at læse – jeg er notorisk dårlig til at få læst long-reads…

Tjenesten fungerer ganske enkelt ved at man opretter en bruger og installerer en udvidelse til Google Chrome. Det er udelukkende Chrome som er understøtter i øjeblikket, ligesom det udelukkende er på desktop. Herefter klikker man blot på ikonet, når man befinder sig på en artikel man ønsker at få læst op.

På ovenstående screenshot ses det hvordan Podcastle.ai ser ud, når en artikel er blevet genereret som lyd. Der er mulighed for at lytte i browseren. Men det er også muligt at downloade en MP3-fil med optagelsen. Denne mulighed er rigtig smart hvis man bruger en tjeneste som fx Pocket Casts Plus, hvor det er muligt at uploade sine egne lydfiler. På den måde kan jeg få de oplæste artikler ind i min vanlige podcastkø!

Indtil videre virker har Podcastle.ai kun ne engelsksproget tekst-til-tale-algoritme. Men til brug på engelsksprogede artikler finder jeg den i hvert fald utroligt værdifuld.

Og apropos værdiguld, så er tjenesten i skrivende stund ganske gratis. Jeg kunne forestille mig, at det måske ikke er noget der varer ved, men det må tiden vise.

Schøtministeriet med Søren Brostrøm

Foto: Schøtministeriet på Facebook

I disse tider kræver Søren Brostrøm vist ingen nærmere introduktion. Komiker Michael Schøt har interviewet direktøren for Sundhedsstyrelsen og interviewet er bl.a. udkommet som podcast.

Det er et anderledes interview end ellers. Dels fordi det er foretaget af en komiker snarere end en journalist og dels fordi det er optaget foran et publikum på Nørrebro Teater. Det er dog hverken useriøst eller plat – OK, der kom jeg til at lyde som om jeg har en masse fordomme mod komikere, det har faktisk ikke meningen. 😄

Men jeg håber I forstår hvad jeg mener… I hvert fald er interviewet meget anbefalelsesværdigt!

Interviewet er at finde i podcasten Schøtministeriet, i episoden fra den 10. december. I Skrivende stund er det den andennyeste.

Find Schøtministeriet her: web, RSS, Apple Podcasts, Google Podcasts, Android, Spotify

Desuden kan interviewet også ses på Facebook.

Et nyhedsbrev om… musik?

Til sidst vil jeg komme med noget så utraditionelt som en anbefaling af et andet nyhedsbrev. Endda et som slet ikke handler om podcasts! Der er dog en vis genremæssig relation. Der er nemlig tale om et musiknyhedsbrev – så det er i hvert fald noget med at lytte!

Der er tale om nyhedsbrevet Muzak, som er forfattet af min tidligere Radio24syv-kollega Mads Oddershede. I skal dog hverken lade vores bekendtskab eller det faktum at han har en fortid på en taleradio, lade jer afskrække her! Mads kan sit kram og formår at opspore nogle virkeligt interessante kilder, som gør at man bestemt ikke behøver at være hardcore musiknørd for at læse med.

Fx var jeg ret fascineret af udgave nummer 14, som handler om All I Want For Christmas Is You, det udødelige julehit fra Mariah Carey. Om man kan lide nummeret eller ej, så er historien bag ret fascinerende og overraskende dramatisk!

Muzak er gratis og udkommer hver tirsdag. Du kan abonnere på linket herunder, hvor du også kan læse historien om All I Want For Christmas Is You – også uden at abonnere.

//////

Dette bliver som nævnt årets sidste udgave af Podcasts & podcasting. Jeg er utroligt taknemmelig for at I har villet læse med i dette helt igennem vanvittige år. Jeg håber at jeg har kunnet bidrage lidt til adspredelsen fra alt dårskaben. Jeg har i hvert fald bevidst forsøgt at holde det ude af nyhedsbrevet.

Jeg lover at jeg nok skal vende tilbage med mere Podcasts & podcasting i 2021, men som nævnt har jeg lige behov for ikke at sætte en konkret dato for det lige nu. Men vi læses ved!

Glædelig jul og godt nytår! Og pas nu på jer selv og hinanden! Vi kan klare det! ❤️💪🌈

/Søren Hugger Møller