Kategorier
Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 92 – Bare en hurtig omgang

Det bliver lidt en light-udgave af nyhedsbrevet denne gang. Men sådan bliver den nu engang af og til. Jeg har simpelthen helt ærligt haft travlt og ikke haft tid til at går helt så meget i dybden med at skrive, som jeg ellers gerne vil.

Men lidt har også ret, siger man jo! Og til gengæld er det der trods alt er her endnu en fortsættelse af det spor jeg har lagt de senste par udgaver.


Spotify fusionerer dele af deres indhold
Spotify fusionerer dele af deres indholdwww.theverge.com

Nu er det ikke fordi Podcasts & podcasting er ved at udvikle sig til “Seneste nyt fra Spotify”, men de foretager sig simpelthen så meget på podcastområdet for tiden. Og det seneste her er noget, som jeg ikke beskæftiget mig særligt med her i nyhedsbrevet, nemlig problematikkerne forbundet med musikformidling i podcastformat.

Tilbage i tidernes morgen var DR nødt til at klippe al musikken ud fa deres podcasts, fordi de aftaler de havde med organisationer som Koda og Gramex ikke dækkede denne distributionskanal. Det er der siden blevet lavet om på (delvist hjulpet på vej fa at Radio24syv opstod og fik forhandlet en anderledes aftale på plads), men udfordringen for mindre og uafhængige podcastere har fortsat været den samme. Det er enten hamrende dyrt eller umuligt på lovlig vis at bruge musik i en podcast.

Nu har Spotify sammen med podcasthosten Anchor, som de købte sidste år, annonceret en ny mulighed, hvor man kan bruge musik som er på Spotify som en del af en lydudsendelse som man udgiver på Spotify. For ja, det resulterende show vil, måske ikke overraskende, udelukkende være tilgængeligt på Spotify.

Jeg plejer at være rimeligt liberal med min brug af ordet “podcast”. Selvom jeg principielt brænder ,eget for det åbne økosystem, som jeg også har skrevet en masse om her i Podcasts & podcasting, så synes jeg også at man meget nemt kan komme til at forplumre det hele lidt for meget for lægmand, hvis man hårdnakket insisterer på altid at operere med en meget skrapt skåret definition. Så jeg plejer at gå med en podcast i meget vidt omfang kan siges at være “lyd on demand” i bred forstand.

Men lige i tilfældet musik på Spotify, så er det vigtigt at skille det ud som noget selvstændigt. For her er det rent faktisk tale om noget indhold, som er pdocuderet på en helt specifik måde, under nogle specifikke vilkår, som bevirker, at det udlukkende er tilgængeligt på en bestemt platform. I tillæg hertil, så er det endda kun abonnenter på Spotify Premium, som kan få det fulde udbytte ud af disse musik”-podcasts”. Har du ikke Premium-abonnement vil du kun høre et brudstykke at de enkelte numre. Så i en vist forstand er der her også tale om SPotifys første forsøg på at gøre podcasts til en del af deres Premium-pakke – dog uden at podcasterne får en bid af abonnementskagen.

Indtil videre skal Spotify godkende de enkelte shows. Det sker ud fra nogle ikke helt klare retningslinjer. Jeg tvivler på at det lige med det første bliver gjort helt frit at oprette denne slags shows. Det må siges at der for Spotify er en vis risiko for at lægge sig ud med sine allerstørste samarbejdspartnere, hvis det pludselig er helt frit at bruge al musik i enhver sammenhæng.

I Facebook-gruppen til podcasten Meta (som jeg laver sammen med Anders Guldberg), er der en interessant tråd om netop dette emne, hvor det bl.a. andet bliver diskuteret, hvad man egentlig som musiker med musik på SPotify egentlgi skal mene om denne nye mulighed og hvad rettighedshaverne (som fx Koda i Danmark) har af muligheder i forhold til dette.

Torben Brandt gæster Meta
Torben Brandt gæster Metametapodcast.dk

Og apropos Meta, så havde Anders Guldberg og jeg for nylig Torben Brandt i studiet.

Torben er lidt af en legende indenfor dansk taleradio, hvor han i mange år har arbejdet som producer og lydtryllekunstner (det er en titel jeg helt selv har tillagt ham). Anledningen til at han medvirkede i Meta er, at han netop har udgivet boget At fortælle med lyd – som jeg lærte det. Vores interview tager udgangspunkt i denne bog og i en konkret af Torbens produktioner.

Første del af interviewet er udgivet som episode 43 fa Meta og anden del udkommer snart!

//////

Mon dette så blev afslutningen på denne lille “føljeton” om giganternes kamp? Jeg håber lidt at jeg kan finde på noget andet at skrive om næste gang – 3. november. Mest af alt fordi jeg har lyst til at skrive om noget andet, bare for at det ikke bliver for ensformigt og i den samme rille. Når man kun udkommer hver anden uge kan det godt blive lidt rigeligt, hvis det hele tiden handler om det samme, synes jeg i hvert fald selv. Uagtet at det er et vældigt spændende emne!

Som altid: tusind tak for at du læser med!

/Søren Hugger Møller