Kategorier
Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 87 – Lidt koldt til sommervarmen

Sommeren er ved at være over os. Denne vol. 87 af Podcasts & podcasting bliver også den sidste inden jeg tager en sommerpause på i hvert fald en enkelt udgave og måske endda to.

Til gengæld disker jeg op med hele to anbefalinger som du kan give dig i kast med i sommerferien! To ret forskellige anbefalinger endda. Den første er yderst faktuel og virkelig interessant, mens den anden nok godt kan siges at være alt andet end faktuel, men til gengæld ret morsom!


Som 33-årig er jeg lige præcis ikke gammel nok til at kunne huske tiden under den kolde krig. På den ene side føles det som noget som er for meget lang tid siden. På den anden side er det en markant historisk periode, som er afsluttet i min levetid – til trods for at jeg havde en alder, hvor det ikke lige var den slags jeg fokuserede mest på. 👶

En decideret historienørd er jeg nok ikke, men jeg har da en vis interesse. Derudover er jeg dybt fascineret af maskiner (også krigs-) og avancerede bygningsværker.

Jeg har en enkelt gang besøgt Koldkrigsmuseum Stevnsfort, hvilket var et helt fantastisk oplevelse. Det kan jeg som en sidebemærkning varmt anbefale!

Den relative nærhed rent tidsmæssigt betyder, at en god del af dem som gjorde tjeneste under Den Kolde Krig, på bl.a. Stevnsfort, fortsat er i live. Derfor baserer en del af udstillingen og de historier der fortælles på Stevnsfort sig også på førstehåndsberetninger fra disse mennesker. Nu har museet så fået den helt igennem fantastiske idé at optage nogle af de interviews som alligevel bliver foretaget med tidligere værnepligtige og andre som har haft deres gang på fortet dengang det var i brug.

Serien Stemmer fra Den Kolde Krig udkommer således henover sommeren 2020 med en række sådanne interviews. Der historier om hvordan de to enorme kanoner på fortet blev fragtet helevejen på tværs af landet fra Fanø (hvor Nazisterne i sin tid havde sat dem op) til Stevns og om de mange skibe fra østblokken så på løjerligste vis oplevede maskinsvigt ud for kysten ved fortet. Og der er naturligvis også beretninger om selve fortets tilblivelse der dybt inde i klinten på Stevns. Alt sammen fortalt med et personligt og hyggeligt twist.

I skrivende stund er der udkommet tre afsnit og der kommer nye hver anden fredag. Så vidt jeg har regnet mig frem til udkommer afsnit derfor fredag den 17. juli.

Du finder Stemmer fra Den Kolde Krig her: web, Android, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, RSS

Danmarks nye snakke-sludre-taleradio
Danmarks nye snakke-sludre-taleradior8dio.dk

Uden en 100 % klar afsender dukkede der i forsomemren et satireprojekt kaldet R8dio op.

R8dio alår sig op på at være Danmarks nye snakke-sludre-taleradio. En radiokanal, som vil være tæt på det globale i det lokale (eller noget i den retning).

At det er satire er strengt taget heller ikke noget der er blevet meldt entydigt ud, men det er dog en konklsuion jeg godt tør drage. Man skal da heller ikke være særligt med de tdanske comedymiljø og/eller tidligere satireprogramemr på Radio24syv, for at genkende stemmerne på R8dio som tilhørende Brian Lykke og Kasper Nielsen.

Podcasten Undskyld vi roder følger opstarten af den nye radiostation, som hører hjemme i den verdenskendte(!) danske by Skuldborg, hvor de foreløbigt to ansatte – direktøren og morgenradioværten/programchefen – arbejder på at få bakseten sendeplan sammen.

Jeg synes Undskyld vi roder er ret underholdende! De leverer en ret spot on satirisk kritik af det danske mediebillede. Og jeg synes faktisk de formår at gøre det på en måde, hvor det ikke kommer til at have karakter af hetz eller personangreb. Noget der måske nok elelrs har været tendens til i hele miseren om Danmarks licensfinansierede taleradioer.

Om jeg er fuldstændig habil i vurderingen af R8dio-projektet kan man måske sætte spørgsmålstegn ved. Det vil jeg egentlgi ikke selv gøre mig til dommer over. Men ja, det er på sin plads at nævne at jeg arbejede på Radio24syv.

Under alle omstændigheder kan du høre Undskyld vi roder via linket i billedet herover eller via nedenstående links:

RSS, Android, Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts

//////

Dette var som nævnt sidste udgave af Podcasts & podcasting inden jeg tager en sommerpause fra nyhedsbrevet. Næste planmæssigt udsendelsesdag er egentlig tirsdag den 28. juli. Men der er jeg på ferie (🥳😎), så den udgår ihvert fald. Om jeg er klar med vol. 88 den 11. august er jeg ikke helt sikker på. Det er lige på bagkant af min ferie, så det er ikke sikkert at jeg når at få strikket noget sammen.

Så det der er sikkert er i hvert fald at det bliver august idnen næste udgave af Podcasts & podcasting udkommer. Jeg håber I får en rigtig dejlig sommer derude. Som altid er al feedback velkommen. Svar bare på mailen her eller find mig et sted på internettet!

/Søren Hugger Møller