Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 63 – Sikke en fest

Denne vol. 63 af Podcasts & podcasting er en lidt anderledes anbefaling. Anderledes i den forstand at det er enkelt episode eller udsendelse på omkring 50 minutter. Og anderledes ved at den stammer helt tilbage fra 2002. Hvor føler man sig i øvrigt gammel, når man skriver “helt tilbage fra 2002”… 😳

Det er altså en relativt overkommelig “opgave” at give sig i kast med at lytte til! Men inden jeg kommer til anbefalingen vil jeg her allerførst lige nævne at podcasten Meta er vendt stærkt tilbage efter nogle måneders dvale. Anders Guldberg og jeg har nemlig været så heldige at få lov at tale med Sverre Dueholm, som er en af de tre stiftere bag den kommende danske podcasttjeneste Podimo, som jeg også tidligere har omtalt i Podcasts & podcasting.

Det blev til en 40 minutters snak om nogle af tankerne og ambitionerne bag platformen, som efter planen skal lanceres til september. Interviewet kan høres på metapodcast.dk, hvor der også findes links til at abonnere på podcasten rundt omkring.


Anbefalingen som jeg her vil komme med stødte jeg selv første gang på til et arrangement af Københavns Radiobiograf for et par år eller tre siden. Historien og udsendelsen satte sig fast i min hukommelse og jeg har længe haft den stående som en note om noget jeg skulle anbefale i Podcasts & podcasting. Men jeg har ikke gjort det før nu. Det betyder dog ikke så meget, for historien er relativt tidsløs. Det drejer sig om en montage fra DR P1, der, som sagt, oprindeligt blev sendt tilbage i 2002. Men rent faktisk går historien der bliver fortalt endnu længere tilbage – tilbage til 1996 og en anden udsendelse på P1. Nemlig Koplevs Krydsfelt, som var et samtaleprogram med Kjeld Koplev, der blev sendt på P1 i 90’erne og vistnok også op i start-00’erne.

Udover et 90’er-radioprogram, så spiller en af de mest ikoniske danske film også en central rolle i denne historie. Thomas Vinterbergs Festen, den første af dogmefilmene, som kom i 1998, viser sig nemlig at være baseret på en historie, som oprindeligt kom frem i netop føromtalte radioprogram. For i 1996 hører Thomas Vinterberg Koplevs Krydsfelt, hvor en ung mand ved navn Allan er gæst. Han fortæller om sin fars 60 års fødselsdag, hvor han valgte at holde en tale, hvor han overfor hele fødselsdagsselskabet afslører hvordan faren gennem en årrække har misbrugt ham og hans søster sexuelt, hvilket har ført til søsterens selvmord.

Hvis man har set Festen vil man nok ret nemt kunne genkende denne præmis (det er ikke nødvendigt at melde “Spoiler alert” når vi har med en film fra 1998 at gøre vel?). I Festen står der som en del af rulleteksterne at historien er ren og skær fiktion, men det er altså ikke den hele sandhed. Thomas Vinterberg medvirker også i montagen og forklarer bl.a. at han ikke havde lyst til uden videre at kreditere historiens ophav fordi han ikke kunne finde frem til den Allan, som havde fortalt historien og på grund af emnets karakter.

Det lykkes dog for P1’s journalist at finde frem til den rigtige Allan og ad flere omgange taler hun med ham om radioudsendelsen og hans oplevelse med filmen, som han faktisk slet ikke har set før journalisten ser den med ham. Journalisten arrangerer også at Thomas og Allan mødes for at tale om det hele. Det er en virkelig interessant og gribende historie. Og så er der et ret overraskende twist, som jeg ikke vil afsløre her!

Udsendelsen hedder “Efter ‘Festen’” og den er lidt svær at finde som podcast, fordi den er så gammel. Men den er dog udgivet af DR under “Radiomontagen – Greatest”. Her kan den findes hvis man scroller lidt tilbage. Ellers kan den streames på DR’s radiosite, som jeg også linker til herunder.

Efter “Festen”: webRSSApple PodcastsGoogle PodcastsAndroid


I øvrigt

Podcastverdenen ligger på ingen måde stille her i 2019. Især eksperimenter med betalingsløsninger er der for alvor kommet gang i. Jeg har det lidt som om at hver eneste udgave af Podcasts & podcasting over de seneste måneder har indholdt omtale af nyannoncerede tjenester. Og denne vol. 63 er absolut ingen undtagelse.

Svenske Acast har annonceret en relativt “åben” betalingsfunktion, som baserer sig på private RSS-feeds. Det bliver således muligt at abonnere på betalte podcasts i allerede eksisterende podcast-apps. Det er en løsning, som minder om Slate Supporting Cast, som jeg tidligere har omtalt i Podcasts & podcasting.

Om Acasts kommer til at spille en væsentlig rolle for det danske podcastmarked er ikke sikkert.

Men her i vores egen andedam er der dog også sket lidt. Egmont har nemlig også meldt sig på banen med hvad der lyder til at blive en lidt mere “lukket” model, hvor lytning sandsynligvis kommer til at skulle foregå i deres egen app. Det sker i form af tjenesten Talk Town. Det er interessant at se større spillere fra andre dele af mediebranchen kaste sig ind på podcastmarkedet for alvor. Artiklen hos MediaWatch kommer muligvis bag betalingsmur på et tidspunkt, men Egmonts egen pressemeddelelse ligger frit tilgængeligt.

Og som en lille sidebemærkning her til sidst vil jeg lige nævne, at Google på deres I/O-konference – også i en form for sidebemærkning- annoncerede at de nu inkluderer podcastresultater i søgninger på tværs af platforme. Det er noget de tidligere har testet på mobile platforme, i hvert fald Android. Men nu er det altså på tværs af alle platforme. Det betyder at podcastepisoder kan afspilles direkte fra søgesiden og at episoder kan gemmes som “lyt senere”. Interessant nok dukker Google Podcast-resultaterne bl.a. op i forlængelse af resultater fra Apple Podcasts.

Den umiddelbare praktik i at skulle afspille en podcastepisode direkte fra en søgeresultatside er til at overse. Og hvis jeg skal fortsætte i sporet som djævlens advokat, så vil disse resultater nok oftest dukke op, når folk som allerede er bekendt med podcasting og har en foretrukken app søger. Men på den anden side er der jo et potentiale for at den øgede eksponering kan være med til at bidrage til også at øge kendskabet til podcasting som fænomen endnu mere.


Som altid er jeg rigtig glad for at du læser med! 🤗

Næste Podcasts & podcasting udkommer tirsdag den 28. maj.

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri