Forleden da jeg gik og hørte Radio Information, slog det mig, hvornår det egentlig var, at jeg anbefalede podcasten her i nyhedsbrevet. Det tjekkede jeg op på og blev noget overrasket over at det faktisk var helt tilbage i oktober 2017! Jeg havde sådan på fornemmelsen, at det var for nylig, og selvom alt er relativt, så er det alligevel et stykke tid siden set i forhold til Podcasts & podcastings levetid.
Radio information er siden jeg anbefalede den i Podcasts & podcasting vol. 24, blevet helt uundværlig del af min ugentlige lytterutine. Formatet er stort set uændret. Der samles op på ugens historier fra avisen Information ved hjælp af de journalister, som har stået bag dem. Chefredaktør Rune Lykkeberg er også stadig med til at levere en optur på en facon, jeg i oktober 2017 kaldte “overenergisk” – denne facon er der ikke lavet om på, men jeg er blevet mere fan af den med tiden, end jeg måske var dengang. 😀
Så nu synes jeg min anbefaling af Radio Information, fortjener en genudsendelse – til de nye læsere der måtte være kommet til og til jer, som måske ikke blev helt hooked første gang.
Og hvis du ikke er interesseret i genudsendelsen, så er der hent friske kommentarer om udviklingen på podcastmarkedet længere nede under “I øvrigt”!
Jeg har ikke som sådan et nært forhold til Information som avis eller nyhedsmedie generelt. Jeg er ganske vist vokset op i et hjem med abonnement på avisen, men jeg har aldrig været udpræget avislæser; og som mange andre i min generation holder jeg heller ikke selv avis nu. Jeg betragter mig selv som relativt velbevandret i det danske medielandskab og derfor kender jeg naturligvis til Information. Og jeg læser da også fra tid til anden artikler på information.dk.
Men min begejstring for Radio Information bunder altså ikke i et livslangt uopslideligt forhold til Dagblandet Information.
Radio Information er som sagt en ugentlig podcast, med en ny udgivelse hver fredag. Podcasten struktur og opbygning er relativt simpel. Der samles op på de største historier fra ugen på Information krydret med lidt kulturstof, som ofte er i den underholdende genre. Dette gøres af den faste vært Anna von Sperling, som også er journalist på avisens samfundsredaktion. Med sig i studiet har hun en eller flere af de journalister, som står bag ugens store historier. Det er typisk historier, som Information selv har gravet frem og podcasten giver et fint overblik, over hvordan disse historier har udviklet sig i ugens løb.
Foruden fokus på ugens store egenhistorier fra Information, byder Radio Information også ofte på et dyk ned i kultursektionen, gerne med filmredaktør Christian Monggaard eller en anden kulturjournalist, som gæst. Disse segmenter kan være alt fra deciderede anmeldelser af kulturværker til gennemgående spisfindige segmenter, som fx oplæsning af børnebøger fra 60’erne… (bare rolig, der var en kontekst.)
Et andet rimeligt fast element i Radio Information er “ugens optur”. Her fortæller avisens chefredaktør Rune Lykkeberg, hvad der har begejstret ham i den forgangne uge. Det kan være alt fra en bog han har læst til en nyhedshistorie. Hvis man kan rumme Rune Lykkebergs altid overenergiske facon er dette segment faktisk et rigtig fint, friskt pust i et mediebillede, hvor fokus ofte er på død, ødelæggelse og generel forfærdelse!
Alt I alt synes jeg Radio Information har udviklet sig til et rigtigt fint ugentligt nyhedsmagasin. Jeg føler mig godt og relevant informeret og underholdt, når jeg har hørt en episode.
Foruden interessant indhold er det også værd at bemærke, at det faktisk er lykkedes Information at producere en podcast med et ganske hæderligt produktionsniveau. Det er rent faktisk til at holde ud at gøre på. 😉
Der kan selvfølgelig være politiske og personlige årsager til, at man ikke har lyst til at få sine nyheder fra bestemte udgivere. Og det er naturligvis altid vigtigt at holde sig for øje, at nyheder fra én kilde altid vil have en tendens til, at være farvede i en eller anden retning. Jeg er generelt tilhænger af, at bruge flere nyhedskilder. Det synes jeg nu også jeg generelt sørger for at gøre; og Radio Information fungerer rigtig godt, som et fast element i mit medieforbrug.
Og uanset ovenstående, så synes jeg at Radio Information er et rigtig interessant eksempel på et “gammeldags” mediehus’ eksperimenteren med nye og anderledes formidlingsformer. I en verden hvor lyd er på hastig fremmarch – for det er det, selvom andelen af podcastlyttere i befolkningen stadig er lille – finder jeg det enormt interessant, når der eksperimenteres fra lidt uventet kant. Ikke mindst når det tilmed er et rigtig vellykket eksperiment, som i tilfældet Radio Information.
Du finder Radio Information her: web, Android, Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify, RSS
I øvrigt
Danmarks første podcastprisuddeling
I forbindelse med Podcast Festival i slutningen af maj afholdes for første gang Podcastprisen. Det er Center for Podcasting, som står for prisuddelingen og der kan læses yderligere detaljer om kategorierne og mulighederne for at nominere podcasts på foreningens website.
Hård start for Luminary i USA
Amerikanske Luminary, som jeg har nævnt ved flere lejligheder her i Podcasts & podcasting, lanceredes officielt i sidste uge i en række engelsksprogede lande. Det blev en noget turbulent lancering, da der allerede på lanceringsdagen spredte sig historier om flere podcasts, som ikke var tilgængelige i den gratis del af app’en, som ellers skulle være et katalog, som spejler det der findes i andre apps. Sidenhen kom der spekulationer om at Luminary brugte en lidt tvivlsom metode til at tilgå eksternt indhold, hvor de i stedet for at downloade direkte fra en podcasts egne servere lavede kopier af filerne på deres egne servere. Dette blev dog hurtigt afvist af Luminary, som dog samtidig valgte at ændre deres procedurer for hvordan de tilgår tredjepartsfiler. Vi har garanteret ikke hørt det sidste i denne sag. Der er allerede nu flere historier om at større amerikanske podcasts beder om at blive fjernet fra kataloget…
Lyden af Danmark
Det er ikke direkte podcastrelateret, men fordi det handler om lyd har det nok alligevel en del podcastfans’ interesse. Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet har lanceret websitet “Lyden af Danmark”. De beskriver selv projektet således:
Formålet med Lyden af Danmark er at kortlægge de natur- og menneskeskabte lyde i hele det danske landskab.
[…]
Vi er omgivet af lyde alle døgnets timer. Alligevel er lyd en overset del af vores miljø, og vi ved kun ganske lidt om de lyde der omgiver os og om effekten af dem. Det vil Lyden af Danmark lave om på – og vi har brug for din hjælp.
Sammen kan vi gå på opdagelse og lytte os frem til Danmark, som det lyder lige nu. På den måde kan vi skabe et udgangspunkt for at diskutere, hvilket lydmiljø vi ønsker os i fremtiden.
På websitet kan man bidrage ved selv at optage lyde fra det offentlige rum og sende dem ind til projektet.
Farvel til Dårligdommerne
Og så fortjener Dårligdommerne et “honourable mention”. I den forgangne uge meddelte trioen at de stopper podcasten, da økonomien og tiden i det ikke længere hænger sammen for dem. Personligt har mit forhold til Dårligdommerne været lidt “alternativt”, da jeg faktisk hovedsageligt har nydt dem gennem deres liveshows snarere end deres podcastepisoder.
Desuagtet kan der ikke herske nogen tvivl om at Dårligdommerne har været et essentiel del af den danske podcastscene de seneste år og de har spillet en vigtig rolle i udviklingen af samme.
Det var det! Som altid, tak fordi du læser med! Næste gang bliver den 14. maj!
/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri