Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 55 – Et nyhedsbrev med en teknologifokuseret anbefaling

Lad mig lægge ud med en lille advarsel. Anbefalingen i denne udgave af Podcasts & podcasting er nok ikke for hvem som helst. Der er tale om et relativt nichepræget område, som i særlig grad henvender sig til lyttere med en vis nørdet interesse.

Men omvendt føles det også lidt skørt, at jeg nu er på 55. udgave af nyhedsbrevet og jeg endnu ikke har dedikeret en udgave til den podcast, som nok står mit hjerte allernærmest. Den podcast, som jeg har lyttet til allerlængst. Den podcast som faktisk kan siges at have været en central årsag til, at jeg overhovedet fik ørerne op for podcasts!

Inden det bliver mere kryptisk, må jeg hellere springe direkte til sagens kerne. Podcasten det handler om er Daily Tech News Show. Allerede her har de fleste læsere nok gættet at der er tale om en podcast, som på daglig basis leverer nyheder om teknologibranchen. Det er ikke altid nødvendigt med en fancy titel…

Jeg betragter mig selv som stolt tech-nørd. Derfor har podcasts med teknologifokus også været rigt repræsenteret i min podcastapps gennem årene. Der har været en del udskiftning undervejs og der er slet ikke en teknologicentreret overvægt blandt mine abonnementer længere. Men Daily Tech News Show – eller DTNS, som den blot går under i daglig tale – er totalt uundværlig for mig.

DTNS er et projekt startet af den amerikanske journalist Tom Merritt, som igennem mange år har dækket teknologi for forskellige medier. Bl.a. for det store amerikanske teknologinyhedsbrand CNET. Det var hos CNET at jeg i tidernes morgen, var jeg ved at skrive, men det er nok lige at stramme den… Men i hvert fald var det hos CNET at jeg i 2006 tog mine første spæde skridt som podcastlytter. Og det var den daglige podcast om teknologinyt, som var noget af det første jeg faldt for. Buzz Out Loud blev beværtet af bl.a. Tom Merritt.

Sidan da har Tom Merritt været min daglige følgesvend når det kommer til nyheder fra teknologiens verden. Siden tiden hos CNET bevægede han sig forbi det amerikanske podcastnetværk This Week in Tech, hvor han beværtede den daglige podcast Tech News Today og i 2014 gik han så helt selvstændig og lancerede Daily Tech News Show.


Der er en helt særlig grund til at jeg dvæler så meget ved værten Tom Merritt. For denne anbefaling er nok snarere af ham som podcastvært end den er af Daily Tech news Show specifikt. Hvis han nogensinde begynder at lave endnu en ny daglig podcast om teknologinyheder, så er jeg ikke et øjeblik i tvivl om at jeg vil følge med derover som lytter.

Grunden til at jeg er blevet så dedikeret fan af Tom Merritt er, at han er utroligt god til, at formidle nyhederne på en faktuel og nøgtern måde. Dette kombineret med hans store netværk af andre vidende teknologijournalister, som han har emd som skiftende medværter gør, at jeg føler at DTNS er det sted, hvor jeg får den mest saglige og seriøst dækning af verdens teknologinyheder.

Ja, verdens teknologinyheder. For selvom Tom Merritt og hans faste medvært Sarah Lane har base i Los Angeles, så synes jeg faktisk, at DTNS formår at give et rimeligt godt globalt billede af teknologinyhederne. En af de faste medværter er den franske podcaster Patrick Beja, som til dagligt er bosiddende i Finland. Han er ofte med til at give nogle relevante europæiske perspektiver.

Selvom jeg betragter mig selv som teknologinørd og -entusiast, så er noget af det som tiltaler mig ved DTNS faktisk også, at de generelt formår at formidle teknologistof på tværs af brancher og genrer på en måde, hvor det ikke bliver for langhåret eller uforståeligt. Der bliver ikke nørdet ned i de allermindste detaljer og samtidig er behandlingen af stoffet ikke så overfladisk (og misforstået…) som det ellers ofte er tilfældet i de såkaldte mainstreammedier.


Udover at være en rigtig god formidler af teknologinyheder, så har Tom Merritt også haft succes med at finansiere sin podcast via platformen Patroen. Som faste læsere af Podcasts & podcasting vil vide, er det en finansieringsmodel, som jeg synes rigtig godt om. Desværre er det også en virkeligt udfordrende finansieringsmodel, men Tom Merritt har bevist at det kan lade sig gøre – i hvert fald når man har en dedikeret international fanskare.

Jeg tager vist ikke munden for fuld, hvis jeg fremlægger den påstand at de teknologirelaterede stofområder var nogle af dem, som var allertidligst ude i forhold til at tage podcasts til sig som kommunikationsform. I en tid hvor det pibler frem med daglige nyhedspodcasts er det således også lidt skægt at se, at selv denne genre, som ellers visse steder hypes som noget nyt og banebrydende, har været repræsenteret inden for teknologiverdenen i over 10 år.

Teknologi er noget, som berører os dybt i vores hverdag. Det er de færreste moderne mennesker, som ikke har indtil flere kontaktpunkter med teknologi af den ene eller anden art hver dag. Derfor synes jeg også at det er utroligt vigtigt, at man som borger i det moderne samfund orienterer sig om hvad der sker inden for dette område. Og her synes jeg faktisk at DTNS er et rigtig godt bud på et sted, man kan få et rimeligt overblik.

Indrømmet, det kræver nok at man har en teknologiinteresse, som er lidt udover det sædvanlige. Men jeg vil nu alligevel anbefale at man tager et lyt på DTNS, selv hvis man ikke betragter sig selv som hardcore nørd.

Du kan finde Daily Tech News Show her: webRSSAndroidApple PodcastsGoogle Podcasts


I øvrigt

Nogen har kigget dybt i koden i den seneste version af Googles app til Android. Denne app indeholder meget af den funktionalitet, som optræder i selvstændige apps fra Google på Android – bl.a. Google Podcasts. Noget tyder på, at Google pønser på at lancere “closed captioning” på podcasts. Den typiske oversættelse af CC til dansk vil nok være “undertekster”, men det lyder ikke helt rigtigt her. Det der er tale om, er en direkte transskribering af lydindhold i Google Podcasts-app’en. Det lyder spændende og imponerende, hvis det rent faktisk fungerer tilfredsstillende. Der er ingen melding om, hvornår denne feature evt. vil blive lanceret. Men hvis den kommer er der nok ingen tvivl om at den i første omgang vil være begrænset til engelsksproget indhold.

Københavns Radiobiograf har annonceret datoerne for årets Radiobiograffestival. Det bliver den 11.-14. april, hvilket er torsdag-søndag i uge 15. Det er desuden annonceret, at Podcast Festival vender tilbage i slutningen af maj. Så der er lagt op til en spændende forår med podcastevents ude i det virkelige liv! Læs i øvrigt også vol. 4 og vol. 23, hvor jeg har skrevet lidt om konceptet med bl.a. fælles lytteoplevelser og andre podcastrelaterede events.

Mens vi venter på den store medierapport fra DR Medieforskning, som står til at lande på torsdag den 24. januar (så meget for at holde sig stringent til sin udsendelsesplan og insistere på at udsende nyhedsbrev den 22. januar), er der kommet en rapport, som omhandler podcastlytningens udbredning i Storbritannien i fjerde kvartal af 2018. Et par nøgletal viser at 12 % af den britiske befolkning tilkendegiver, at de lytter til podcasts på ugentlig basis. Et tal der, ikke overraskende, er noget højere i den yngre målgruppe (25-34 år), hvor det ligger på 21 %. Det er ikke tal der adskiller sig enormt fra de danske tal vi har set for tidligere kvartaler. Podnews har opridset lidt flere nøgletal og som de bemærker, så skelner undersøgelsen af en eller anden grund mellem podcasts og “catch-up listening”. Sidstnævnte lader til at inkludere al lydindhold, som har været sendt i radioen. Det er for mig at se en underlig og unødvendig, tangerende til meningsløs, skelnen at lave. Men det er måske et emne til et fremtidigt nyhedsbrev…


Og således nåede Podcasts & podcasting til vol. 55. Tak fordi du læser med!

Næste udgave udsendes 5. februar.

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri