Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 54 – Noget ved musikken

Velkommen til 2019s første udgave af Podcasts & podcasting! Jeg skyder året i gang med en anbefaling, som faktisk næsten kan siges at være en klassiker på den danske podcastscene. I volumen er den ganske vist ikke så dominerende, men der er tale om en podcast, som i hvert fald har eksisteret i en årrække.


Podcasten som det handler om hedder Selvskrevet og er en musikpodcast. Det er ellers en genre inden for podcasts, som jeg faktisk ikke har begået mig ret meget i. Det skyldes nok mest af alt, at jeg ikke er kæmpe musiknørd. Selvom jeg kan lide at lytte til musik, så er det aldrig noget jeg har gået enormt meget op i. Men Selvskrevet har alligevel fanget min opmærksomhed og den har faktisk været blandt mine abonnementer i en ret lang periode.

Konceptet bag Selvskrevet er kort fortalt, at værten Benedikte Granvig i hvert afsnit inviterer en sanger eller et band, af dansk oprindelse, til at fortælle om tilblivelsen af en bestemt sang fra deres repertoire. Det er et koncept, som også kendes fra den amerikanske podcast Song Exploder, som nok også kan siges at være et forbillede for Selvskrevet. Jeg har ikke selv hørt Song Exploder, så en direkte sammenligning af de to kan jeg ikke stå for. Men det tror jeg nu heller ikke er nødvendigt. At konceptet er set på andre sprog, tager ikke noget fra at det også fungerer fremragende på dansk.

For det er et virkeligt fængslende koncept. Jeg er som sagt ikke musiknørd i nogen særlig grad, men jeg kan stadig blive virkelig fanget af at høre musikere fortælle om tankerne og processerne bag et nummer – hvad end det er et yndlingsnummer, en radioørehænger eller noget totalt ukendt. Jeg synes faktisk at “skabelsesberetningen” er fascinerende næsten uanset om der er tale om et nummer jeg som lytter i forvejen har et forhold til eller ej. Det er dragende at høre om et håndværk, som man ikke selv har nogen særlig indsigt i. Og jeg forestiller mig, at man hvis man selv har viden om tilblivelsen af musik.

De medvirkende kunstnere spiller selvfølgelig en stor rolle i at gøre fortællingerne interessante, men det spiller selvsagt også en stor rolle, at intervieweren kan skabe et miljø, hvor historien får lov at udfolde sig. Og udover at værten Benedikte Granvig virkelig formår at skaffe nogle interessante gæster, så synes jeg at hun rigtig fint formår at skabe en stemning, som på én gang er rolig og afslappet nok til, at historiernes detaljer får lov at komme frem og samtidig skåret nok ind til benet til, at det ikke bliver for langhåret og teknisk. Hvert enkelt afsnit varer typisk i omegnen af 30-30 minutter.


Som jeg lagde ud med at skrive har Selvskrevet været en del af den danske podcastscene i en del år efterhånden. Det første afsnit blev faktisk udgivet i september 2015. Udgivelsesfrekvensen har været relativt sporadisk i løbet af årene og således er der i skrivende stund udkommet 12 afsnit. Men det skal bestemt ikke lyde som en kritik. For det der er, er vældig godt!

De 12 afsnit betyder også, at det er en relativt overkommelig opgave at gå i gang med at lytte til serien forfra. Den nyeste “sæson” er netop afsluttet, så derfor udkommer der ikke nye afsnit lige nu. Men efter planen skulle der vist komme en ny række afsnit engang i løbet af vinteren 2019.

Så det er altså en oplagt mulighed at starte helt forfra med lytningen. Og hvis ikke det virker overkommeligt, så er der ikke som sådan nogen kontinuitet i serien. Der er således intet til hinder for at plukke enkelte afsnit. Og selv hvis man ikke orker at høre vilkårlige bands og musikere tale om deres musik, så bør der være noget for enhver smag. Lige fra landskendte navne som The Minds of 99, Marie Key, Pede B og Peter Sommer til (for en ignorant som mig, i hvert fald) mindre kendte navne som folkemusik-trioen Dreamers’ Circus og elektropop-duoen Teenage Love.


Som en lille krølle her til sidst vil jeg i øvrigt gerne understrege, at Selvskrevet er en af de ganske få (hvis ikke faktisk den eneste) podcasts, som jeg ikke hører på 1,5x hastighed. I hvert afsnit bliver der spillet brudstykker af og til slut hele det nummer afsnittet handler om og når det kommer til musik, så må selv jeg indrømme, at det ikke fungerer at justere hastigheden. 😉

Du kan lytte til Selvskrevet her: webApple PodcastsGoogle PodcastsAndroidRSS


I øvrigt

Jeg nævnte i vol. 53 at DR Medieforsknings rapport over medieåret 2018 forventeligt ville udkomme her i januar 2019. Nu har DR meddelt, at den udkommer den 24. januar. Når den er her vil jeg naturligvis tage et kig på dens syn på udviklingen inden for podcasting i det forgangne år. Stay tuned!

Apropos rapporter, som beskæftiger sig med podcastudvikling, så har firmaet Voxnest udgivet deres egen rapport. Voxnest er firmaet bag hostingplatformen Spreaker, så deres rapport baserer sig på observationer de har gjort sig her og er altså ikke nødvendigvis repræsentative for markedet generelt. Men de er trods alt en relativt stor spiller.

Jeg har ikke nærlæst hele rapporten, men at par ting fangede alligevel min interesse. Voxnest bemærker at der har været en markant stigning i interesse for podcasts på tværs af Europa. Og på deres liste over “countries with the highest quantity of downloads,” optræder endda Danmark!

Uddrag af Voxnests rapport “The State of the Podcast Universe”, side 10

Det er for mig ikke absolut entydigt, hvordan denne liste er gjort op (eller om den er rangeret). Men antageligvis er den vægtet på baggrund af det potentielle publikum (befolkningen over 12 år måske?) Ellers ville det i hvert fald være ekstra imponerende, at Danmark ligger så højt.

Og så er det også værd lige at nævne at en sammenslutning bestående af bl.a. NPR kort før jul annoncerede RAD – eller Remote Audio Data. Det er kort fortalt et oplæg til en standard, hvormed det er muligt mere præcist at måle om lytterne nu også lytter til det indhold, som de downloader. Det lyder spændende, men allerede nu er der blevet stillet spørgsmål til hvorvidt der bliver givet køb på lytternes privatliv. Det er endnu ikke helt afklaret, men det skal blive spændende at følge.


Og således startede det nye år i Podcasts & podcasting. Jeg skriver videre hver anden tirsdag, næste gang 22. januar.

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri