Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 53 – Så pudser vi krystalkuglen

Bare rolig. Trods den lidt corny emnelinje, så bliver denne udgave af Podcasts & podcasting ikke en af de der “her er hvad du helt sikkert kan forvente dig indenfor et givent emne i 2019”-artikler. Jeg synes selv at den type artikler bliver en smule trælse i længden. Men på den anden side synes jeg alligevel, at det er oplagt at lade årets sidste nyhedsbrev se en lille smule frem mod det kommende år.

For ja, denne udgave bliver den sidste i år. Jeg tillader mig at lade den 25. december udgå som udsendelsesdag og sender Podcasts & podcasting på en velfortjent juleferie. Så i denne vol. 53 vil jeg tage et kig på nogle af de udviklinger der er sket inden for podcastmarkedet generelt det seneste stykke tid og som jeg tror vil spille ind på den udvikling vi kommer til at se i 2019. Selvfølgelig med alle nødvendige forbehold for, at jeg ikke er et alvidende orakel. 😉


Selvom podcasting stadig i høj grad kan siges at være et lidt anarkistisk medie, som er spredt ud over platforme både set i forhold til producenter og forbrugere, så er der begyndt at vise sig forskellige tendenser til at forsøge at rykke ved dette. I løbet af det seneste års tid og især de seneste måneder har vi set flere og flere spillere komme på banen med tiltag, som i et eller andet omfang prøver at rykke ved tanken om at total åbenhed er vejen frem.

Vi har bl.a. set app’en Entale, som har gjort det til sit primære fokus, at tilføje noget ekstra til podcastopleelsen. Det er for eksempel muligt at se billeder, som tilknytter sig bestemte dele af en episode eller få adgang til relevante links med yderligere læsning.

Sidst i oktober så vi BBC lancere BBC Sounds, som skal være en fælles destination for alt BBC’s lyd-indhold. Som det kan læses i pressemeddelelsen, så vil app’en både fokusere på musik og podcasts. Det som jeg især synes gør BBC Sounds interessant i kontekst af dette nyhedsbrev er, at pressemeddelelsen også beskriver, at BBC Sounds vil indeholde podcasts fra andre producenter end BBC.

Mens Entale er internationalt tilgængelige men kun har engelsksproget indhold, er BBC Sounds foreløbigt kun tilgængelig i Storbritannien. Men herhjemme har vi dog også set nogle nye tendenser indenfor podcasting på det seneste. Berlingske Media lancerede for et par uger siden deres nye podcast-app 24syv. På samme måde som BBC Sounds er det meningen at denne app skal indeholde podcasts fra andre producenter end Berlingskes egne brands. Der kan læses nærmere i pressemeddelelsen her.

Og her bliver jeg for en god ordens skyld nødt til lige at komme med et kort intermezzo: som flere læsere af Podcasts & podcasting sikkert ved, så er jeg ansat hos Radio24syv. Og Radio24syv er et af de brands, som er at finde i den nye app 24syv. Men 24syv er mere end Radio24syv. Jeg har ikke været direkte involveret i udviklingen af app’en, som ligger under Berlingske og ikke Radio24syv. At jeg omtaler den her har ikke til formål at promovere den over andre apps. I åbenhedens navn vil jeg da gerne her oplyse, at jeg fortsat lytter til alle mine podcasts i Pocket Casts.

Og det kan faktisk passende bruges som en elegant overgang. For netop Pocket Casts er også interessant i denne sammenhæng. Pocket Casts blev tidligere i år opkøbt af en sammenslutnig af amerikanske “public broadcasters” – noget jeg også omtalte i vol. 39 og vol. 40. Og selvom Pocket Casts stadig er en podcastapp i “klassisk” forstand, hvor praktisk talt alle podcasts der findes med et RSS-feed kan findes, så har de siden overtagelsen udrullet en markant opdatering, som har overrasket garvede brugere som mig.

Jeg vil ikke komme med en decideret anmeldelse af den opdaterede udgave af Pocket Casts her, men lad mig blot sige at den nye version krævede lidt tilvænning. Jeg synes det virker tydeligt at folkene hos Pocket Casts har forsøgt at gøre app’en simplere at bruge for nye, mindre rutinerede brugere. Som om de gør sig klar til at marked, hvor der potentielt kan være endnu større konkurrence om brugerne.

Et andet nyt eksempel fra den danske andedam er lydbogsvirksomheden Storytel, som har annonceret, at de er på jagt efter podcasts, som kan blive produceret under deres tilsyn og for deres midler og som vil blive distribueret eksklusivt under deres to brands – Storytel og Mofibo.


Der er flere perspektiver i disse tendenser. Det faktum at flere større spillere begynder at interessere sig mere for og dedikere flere kræfter til podcasting er jo i sig selv et udtryk for, at der fortsat ligger et stort potentiale i podcasting. i DR Medieforsknings rapport som udkom i januar fremgik det at 15 % af den danske befolkning havde tilkendegivet, at de i 2017 lyttede til podcasts ugentligt. Der er kommet et opdateret tal for første halvår 2018 som ligger i omegnen af 17 %, men jeg har ikke lige et link til dette. I januar udkommer DR Medieforskning forventeligt med rapporten for 2018 og her vil jeg tro at vi får et til for hele 2018. Og selvom jeg absolut vil forvente, at vi ser en yderligere stigning i andelen af ugentlige podcastlyttere for hele 2018, så vil jeg i lige så høj grad forvente, at 2019 kan byde på endnu mere potentiale!

Alt i alt kan en større opmærksomhed på podcasts og forbrug af lyd on demand forhåbentlig også være noget der kan gavne podcastmarkedet mere generelt. Og interesse fra flere store spillere kan måske også være noget af det, der på sigt kan være med til at give det endelige gennembrud inden for finansieringen af podcasts. Noget som forhåbentligvis også vil kunne gavne markedet bredere. Det er i hvert fald også noget af det, som de nævnte eksempler alle fokuserer på i et eller andet omfang.

Naturligvis er det ikke sikkert at alt bliver sukkersødt. Flere platforme kan selvsagt også skabe risiko for, at markedet bliver forvirrende og uoverskueligt. Det er ikke helt umuligt at forestille sig et scenarie a la: Hent app A for at høre podcast B, men hent app X for at høre podcast Y. Og når man som hardcore podcastlytter er vant til at have alt samlet i én app, så kan det godt virke lidt skræmmende. Omvendt er vi jo vant til at finde indhold forskellige steder på rigtig mange andre fronter, så man kan også mene at det måske er forkælet at forvente at alle podcasts kan findes samlet.

Der er nok et behov for at finde en form for balance. Visse finansieringsmodeller vil afgjort drage fordel af at indholdet er knyttet til fx en bestemt app. Omvendt vil enhver finansiering typisk også afhænge af at der er et publikum til stede, og hvis en stor del af det publikum findes i en anden app, fx en som indeholder alle andre podcasts, så kan der opstå udfordringer.

Til sidst er det også værd lige at hæfte sig ved at Google lancerede Google Home i Danmark i oktober. Den danske version af Google Assistent, som også er “hjernen” bag Home-enhederne kan endnu ikke håndtere podcasts – jeg har selv prøvet og hun er meget ked af det. Indtil videre må danske Home-brugere nøjes med udvalgte nyhedsoverblik fra DR, Radio24syv, Altinget og Information. Jeg vil dog forvente at total podcastintegration også kommer på dansk. Det virker hvis man taler engelsk til sin assistent og det er da også lykkedes mig at få hende til at fortælle mig, hvad jeg skal gøre for at høre podcasts. Men når jeg gør det, så giver hun alligevel op.

Stemmeassistenter er absolut interessante, men jeg er nok en smule mere skeptisk overfor deres absolutte magi end visse andre. Men det skal blive spændende at se hvad de for alvor kan, når de bliver mere udbredt på det danske marked – både i form af opdateringer fra Google og produkter fra andre producenter.

Jeg tør godt love at stemmeassistenterne også bliver et tema jeg vender tilbage til i Podcasts & podcasting i 2019!


Det var nogle få eksempler på hvad der er begyndt at røre sig inden for podcasting over de seneste måneder. Det er ting, som jeg tror bliver interessante at følge i 2019. Uanset hvad er jeg sikker på at vi kommer til at se en spændende fortsat udvikling indenfor podcastområdet, både internationalt og i Danmark inden for det næste år.

Som nævnt synes jeg du skal holde øje med rapporten for Medieudviklingen 2018, som kommer fra DR i januar. Hvis du hænger på nærværende nyhedsbrev, skal jeg naturligvis nok sørge for, at du får et link til den.


Og så må jeg hellere få sagt glædelig jul og godt nytår, for som jeg også fik nævnt i starten, går Podcasts & podcasting nu på ferie og vender først tilbage i januar – nærmere bestemt tirsdag den 8. januar 2019.

Husk at jeg altid sætter pris på hvis deler dine tanker om Podcasts & podcasting med mig.

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri