Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 52 – Fængslende fortællinger (G)

Jeg er ked af at spise trofaste læsere af med endnu en genudsendelse. Men jeg har simpelthen haft svært ved at få samlet mig om at få skrevet et nyt nyhedsbrev til denne gang. Jeg har ellers haft noget i støbeskeen, men der er simpelthen foregået så meget omkring mig, at jeg føler at det er bedst at udsætte det til næste gang.

Til gengæld er der heldigvis sket noget, som gør denne genudsendelse særligt aktuel netop nu. I oktober 2017 skrev jeg en anbefaling af podcasten Ear Hustle. Det er en podcast, som bliver produceret i et fængsel i Californien og følger livet blandt de indsatte. I den forgangne uge blev det meldt ud, at Ear Hustles faste medvært, den indsatte Earlonne Woods, er blevet indstillet til prøveløsladelse efter at have aftjent 21 år af sin dom som lød på 31 år til livstid.

Jeg er fortsat med at lytte til Ear Hustle siden jeg oprindeligt udsendte vol. 26 og det er fortsat en af mine yndlingspodcasts. Heldigvis fortsætter serien selvom Earlonne, nu skal tilbage ud “på den anden side”!


Podcastserien Ear Hustle tager lytterne med ind bag tremmerne i San Quentin State Prison i Californien. Og ikke nok med det, så er serien produceret af fangerne selv. Serien fortæller historier om hverdagen i fængslet og om de forskellige indsatte og deres baggrunde.

Bag mikrofonerne sidder de to faste værter Earlonne Woods og Nigel Poor. Førstnævnte er indsat, mens Nigel har været frivillig i fængslet i en årrække, hvor hun bl.a. tidligere har lavet radio med de indsatte og altså nu laver podcast. un er så at sige forbindelsen til verdenen uden for fængslet. Hvert afsnit i serien centrerer sig typisk om ét emne, der relaterer sig til livet som indsat. Dette emne behandler værterne med bl.a. Earlonnes egne erfaringer ligesom flere andre indsatte medvirker i løbet af serien og fortæller deres historier.

Der er noget ekstra særligt ved historier fra et fængsel. Man får som lytter et indblik i en del af samfundet, som man som lovlydig borger med stor sandsynlighed ikke har nogen særlig berøring med i sin dagligdag. Det er ret tankevækkende. Det er tankevækkende at høre om folk der har siddet i mange årtier i forskellige fængsler rundt om i USA. Det er tankevækkende at høre disse mennesker fortælle deres historier – det giver på en eller anden måde mig som lytter et andet indtryk af de indsatte. De får en mere menneskelig side.

Det skal ikke forstås på den måde, at man begynder at fatte sympati for de indsatte eller deres gerninger. Der bliver på ingen måde lagt skjul på, at der er tale om dybt kriminelle mennesker. Hver gang en indsat medvirker bliver det fortalt hvad vedkommende er dømt for, og hvilken straf der er blevet givet. Ear Hustle forholder sig ikke yderligere til, hvorvidt straffen er retfærdig – det understreges flere gange, at det ikke er formålet. Men det er altid tydelige deklareret, at der er tale om folk der har bedrevet en eller anden form for kriminalitet. Men det er ikke desto mindre vældigt interessant at høre disse mennesker fortælle om hvad der har bragt dem i deres nuværende situation og hvordan man får hverdagen i et fængsel til at hænge sammen.

Da Ear Hustle foregår i et fængsel, er der naturligvis ikke komplet frie rammer, for hvad afsnittene kan indeholde. Således er alle afsnit godkendt af fængslets Public Information Officer. Der bliver selvfølgelig ikke løftet sløret for hvad der eventuelt er blevet censureret fra, men lader til at producenterne har fået rimeligt frie rammer. Jeg har i hvert fald ikke indtryk af at der er tale om en form for propagandistisk skønmaleri fra statens side.

Uden at jeg er ekspert er der vist ingen tvivl om, at der er markante forskelle på det amerikanske og det danske rets- og fængselssystem. Derfor er Ear Hustle for os danskere, selvfølgelig ikke direkte et kig ind i vores eget samfund. Men det er et kig ind i et samfund, som præger store dele af den vestlige verden. Gad vide om man kunne lave noget lignende i Danmark? Det tror jeg også kunne være interessant at lytte til.

Ear Hustle har netop afsluttet sin første sæson og der ligger 10 afsnit, som jeg klart vil anbefale, at man lytter til fra starten. Der skulle være en sæson 2 på vej, men der er endnu ingen dato på.

Du kan finde Ear Hustle her: webRSSAndroidApple PodcastsGoogle Podcasts


I øvrigt

Mandag den 19. november 2018 blev Nedim Yasar skudt og dræbt på åben gade i København kort efter receptionen for den bog om hans liv, som havde officiel udgivelse dagen efter. Nedim var lykkedes med at lægge sin kriminelle fortid bag sig og det brugte han alt ssin energi på at fortælle om. Blandt i Politiradio på Radio24syv. Politiradio har igennem længere tid været en af minde favoritpodcasts. Og jeg anbefalede den i vol. 7 og 41 af Podcasts & podcasting. Hele holdet, som lavede Politiradio med Nedim gennem tiden har lavet en meget fin og rørende udsendelse, som jeg vil opfordre alle til at høre.


Næste gang du modtager Podcasts & podcasting vil være den 11. december. Og til den tid håber jeg at være klar med noget helt nyt og friskt indhold!

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri