Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 5 – Smilende ansigt med åben mund og smilende øjne

Jeg håber at alle har haft en god jul og at I får et godt nytår! Højtiderne til trods får I som lovet her vol. 5 af Podcasts & podcasting. Denne udgave byder på en anbefaling. Både af en hel podcastserie, men jeg fremhæver også to afsnit, som jeg synes er særligt interessant. God læselyst!


Forleden frigav Apple iOS 10.2 og med ét havde alle Apple-brugere adgang til en lang række nye emoji! Det skabte et vældigt røre på internettet. At jeg som bruger af en af Googles Nexus-telefoner, med seneste version af Android, har sendt Avocado-emoji ud i intetheden siden slutningen af august, kan vi lade stå som en sidebemærkning her…

Emoji er efterhånden en så integreret del af den skriftlige kommunikation, at vi ikke kan ignorere de små fine tegn, som kan repræsentere alt fra en basal smiley til enhver tænkelig form for familiesammensætning.

Og emoji er faktisk en utroligt kompliceret affære. Jeg vil undlade at gå i alt for mange nørdede detaljer i dette nyhedsbrev. Men jeg vil alligevel lige hurtigt forsøge at opridse nogle fakta, som forhåbentlig kan være med til at understrege, hvorfor dette nyhedsbrevs anbefaling er lytteværdig! 

Det allervigtigste værktøj, hvis man vil vide noget om emoji, er i mine øjne websitet Emojipedia! Her kan du se en oversigt over samtlige de emoji, som findes og de som er på vej i kommende opdateringer og du kan se hvilke forskelle der er mellem de forskellige producenters designs (og det kan nogle gange være nogle ret markante forskelle. For helvede, Samsung!

Desuden er Emojipedia også et mageløst opslagsværk vedrørende emoji generelt, så hvis du virkelig vil vide mere, så slå dig endelig løs derinde – når du har læst dette nyhedsbrev!

Selvom det på overfladen kan virke enkelt, så er der utroligt mange ting der kan spille ind på vores brug af de små grafiske tegn. Som jeg kort var inde på, er der ikke altid overensstemmelse mellem hvilke emoji man kan bruge på tværs af enheder og operativsystemer. Det er op til de enkelte producenter, hvilke emoji man som bruger får adgang til og hvordan de ser ud. Apple er ofte først med at få implementeret de nyeste, men i den seneste revision (Unicode 9.0) var de nærmest sidst, overhalet af både Microsoft, Google og Twitter. Og dette bringer os faktisk elegant videre til den næste store problematik vedrørende emoji. Som jeg også har været kort inde på, er der stor forskel på de forskellige designs (for helvede, Samsung!) Man kan virkelig komme på glat is, hvis ikke man holder tungen lige i munden. 😜  Se fx DSB her

Men! Nok om emoji generelt. Hvis du vil vide mere, er der som sagt rig mulighed for det andre steder. Nu til dette nyhedsbrev egentlige fokus, nemlig podcasten Emoji Wrap. Det er simpelthen en podcast om den finurlige verden af emoji. Den er lavet af manden bag Emojipedia, så der bliver bundet en fin sløjfe på det hele her. 😊

Emoji Wrap udkommer cirka en gang om måneden og har en varighed på rundt regnet en halv time (plus/minus). Hver episode handler om forskellige emner inden for emoji-verdenen. Det kan både være nyheder, når der er sådanne af markant karakter, og det kan også være overordnede emner. Hver episode har typisk en eller flere gæster, som på den ene eller anden måde beskæftiger sig med emoji.

Jeg vil især anbefale episode 4 og 5, som handler om nogle af de udfordringer der er ved, at skulle udtrykke flere og flere detaljer på så relativt lidt plads, som en emoji giver. I afsnit 4 har vært Jeremy Burge besøg af tre designere fra Google, som har siddet specifikt med Googles version af emoji (som man kan se i Android – undtaget enkelte producenter, fx Samsung (for helvede)). Her hører vi bl.a. om hatte på emoji, og hvorfor netop dette er en udfordring og om den ret voldsomme udvikling der har været i Googles generelle emoji-design – fra nogle til tider besynderlige “blobs” (jeg ved simpelthen ikke, hvad der vil være et godt dansk ord her) til noget der minder mere om Apples stil, dog uden at miste sin egen identitet.

Afsnit 5 har besøg af en skrifttype-designer fra Adobe, som arbejder med at designe en grundlæggende font, som Unicode bruger til at repræsentere de forskellige emoji. Der er en smule skrifttypenørderi, men det ender faktisk med mest at være en samtale om, hvordan man får repræsenteret forskellige former for køn i emoji – og hvad er egentlig forskellen på kønsneutral og kønsinkluderende? Det er faktisk ganske interessant og man får virkelig indblik i nogle af de udfordringer, der er i sådan en designproces.


Emoji er, som jeg lagde ud med at skrive, blevet en ganske fundamental del af vores måde at kommunikere på. Derfor finder jeg det utrolig interessant at høre om nogle af de tanker og idéer, som ligger bag det, som på overfladen kan virke som nogle ganske simple ikoner, men som i virkeligheden er en utrolig kompleks størrelse, som kun bliver mere og mere kompleks efterhånden som Unicode tilføjer flere og flere godkendte designs.

Jeg håber også, at jeg har kunne vække lidt interesse for området bandt jer læsere. Emoji Wrap er en ganske snæver podcast, men det er jo netop noget af det podcastmediet brillerer ved – at der er noget inden for de snævreste nicher. Og jeg synes Emoji Wrap gør et rigtig fint stykke arbejde med, at fremstille emnet på en måde der også er appetitvækkende, selvom man ikke er enorm design- eller skriftnørd. 

Find Emoji Wrap her: Website – iTunes – Android – RSS


Du ved det, jeg ved det: hvis du har noget, du gerne vil fortælle mig vedrørende nyhedsbrevet – hvad end det er denne udgave eller mere generelt – så sig til! Stik mig et svar på denne mail, eller fang mig ude på internettet! Jeg er der! 😉

Dette var den sidste udgave af Podcasts & podcasting i 2016, men jeg vender stærkt tilbage i det nye år. Jeg vil gerne sige jer allesammen tusind tak for den utroligt positive modtagelse nyhedsbrevet har fået! Det startede som en pludselig indskydelse da jeg så at Mikkel Malmberg havde startet sit nyhedsbrev, Computers (det er også højst læseværdigt!), og så kastede jeg mig bare ud i det uden helt at vide hvad jeg kunne forvente. Jeg er meget beæret over at det har kunne vække den interesse det har! 😀

Vi læses ved i 2017!

PS: Jeg var med i Mennesker og medier i den forgangne uge, sammen Susanna Sommer fra P1 Podcaster og Katrine Hornstrup Yde, podcastredaktør på Politiken. Kurt Strand havde inviteret os ind for at tale om den voldsomme vækst der er sket indenfor podcasting i løbet af 2016. Udsendelsen kan høres på dr.dk eller du kan abonnere på podcasten: iTunes – Android – RSS.

/Søren Hugger Møller 😄
twitter.com/spiri