Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 48 – Pop? 🎈📌

Denne udgave af Podcasts & podcasting er måske en smule mere løs i formatet og indholdet end det plejer at være. Jeg har haft en del hektiske dage på det sidste, så jeg har ikke haft tid til at skrive noget vildt dybdegående. Men samtidig syntes jeg, at jeg blev nødt til at adressere hele den tiltagende fokus på “podcastboblen”, på især det amerikanske marked, der har været over de seneste par uger. Og det er så blevet på et lidt mere løst og måske også lidt flyvsk niveau.

Men det skal der også være plads til i ny og næ. 😊

Og så har jeg til gengæld prøvet at have et lidt mere dansk perspektiv på det.


Som sagt er der over de seneste uger dukket op til flere historier og diskussioner op om hvorvidt der findes en podcastboble og om denne er ved at sprænges. Til tider har det næsten været som om der var ved at opstå en bristeklar boble om det at tale om podcastboblen der er ved at briste…

At snakken er blusset op lige nu, skyldes bl.a. at det amerikanske medie Buzzfeed har annonceret, at de lukker deres podcastproduktion ned og at firmaet Panoply gør det samme. Sidstnævnte har dog haft et ben i flere podcastlejre, da de også driver hostingplatformen Megaphone, som de nu vil fokusere al deres energi på. Panoply opgiver altså ikke podcasts, men vil lade andre stå for produktionen. #

Selvom jeg gjorde lidt grin med hele boblebegrebet til at starte med, så synes jeg faktisk at der kan være noget om snakken. For selvom jeg synes at fokusset på podcastboblen og de talrige tabloide overskrifter om emnet har taget en smule overhånd på det seneste, så er der ingen tvivl om, at podcasts har fået enormt meget fokus i år. Og ja, måske endda fokus i en grad, som mediet ikke altid har fortjent.

Jeg har faktisk selv behandlet emnet tidligere. Bl.a. her i Podcasts & podcasting, hvor jeg i vol. 22 skrev om begrebet “peak podcast” (findes der et mæthedspunkt for podcasts?) Og da jeg i slutningen af april i år holdt oplæg ved en podcast-temadag for danske biblioteker i Dokk1 i Aarhus, var en af mine pointer også at jeg syntes at der var tegn på at der var en vis hype om podcasting.

I begge disse tilfælde var min konklusion, at det er vigtigt at slå koldt vand i blodet, når snakken om hype eller bobler bliver kørt op i en spids. Og det synes jeg faktisk den er ved at blive nu igen. For selvom snakken naturligvis kommer et sted fra, så fratager det ikke lydmediet og podcasting alle de grundlæggende attraktive kendetegn, som har været med til at drive den vækst og øgede popularitet vi har set gennem de seneste år.

Så jeg ser sådan set stadigvæk positivt på potentialet i podcasting. Men samtidig tror jeg også sagtens at vi kan komme til at se nogle markante ændringer på den danske podcastscene. Og den internationale for den sags skyld, men jeg vil holde fokus på Danmark lige her. Umiddelbart vil jeg tro, at vi kommer til at se en fortsat tilgang i antallet af danske podcasts og antallet af “produktionshuse”, som kaster sig ind på markedet. Og på et eller andet tidspunkt vil vi måske også opleve noget a la det, som vi nu ser i USA, hvor visse indholdsproducenter vil droppe podcasts igen, fordi det simpelthen ikke har vist sig at være en fornuftig forretning for dem. Og ja, det kan man måske godt tolke som en form for “boble”.

Men er det nødvendigvis skidt? Jeg vil påstå, at podcasting fortsat er på et stadie, hvor der er plads til en udvikling. En af de ting jeg fremhævede ved mit oplæg i Aarhus i april var DR Medieforsknings tal for hvor mange danskere, som giver udtryk for at de lytter til podcasts ugentligt. Her fremhævede jeg tallene for 2017:

“16 % af teenagere bruger mediet ugentligt, og blandt de 20-39-årige er niveauet 25 %. Omvendt er niveauet kun 5 % blandt danskere over 60 år.” #

Selvom disse tal med al sandsynlighed er steget siden DR’s opgørelse for 2017, så synes jeg stadig at de viser at der er et stort potentiale i at få lokket endnu flere lyttere til – at få udvidet markedet. Og selvom det så kan tolkes som en hype eller en boble, at “alle” pludselig skal have en eller flere podcasts, så er det måske netop noget som det, som kan være med til at få udbredt kendskabet og lyttelysten til en større del af befolkningen. Når alle de store dagblade for eksempel begynder at producere og omtale podcasts og måske få konverteret en del af deres læsere til platformen, så kan det potentielt også have afledte effekter på podcastlytningen generelt.

Faren ved at hypetendenserne får flere af de store til at tromle ind på markedet kan selvfølgelig være, at mange af de mindre producenter potentielt får det sværere, fordi de ikke har de samme muligheder for at markedsføre sig. Det er en problemstilling jeg har hørt bragt på banen flere gange og som jeg sagtens kan sætte mig ind i. Det er pokkers svært at sige noget endegyldigt om hvordan udviklingen vil blive og der kan selvfølgelig ikke stilles nogen garantier. Men hvis podcastmarkedet som udgangspunkt kan øges, så er det jo noget der har potentiale for at gavne alle også de mindre.

For lige at vende tilbage til DR Medieforskning, så synes jeg at Peter Niegel derfra sagde det ret godt til den netop overståede Radiodays-konference. Podcasting er stadigvæk ved at finde sit naturlige leje – både i Danmark og internationalt – og de “vibrationer” vi ser i USA i øjeblikket er nok snarere udtryk for at vi nærmer os et leje end at en boble er ved at briste.

Og som en sidste overvejelse synes jeg også at det er vigtigt at holde sig for øje (eller øre?) at det øgede og fortsat stigende interesse for podcastmarkedet måske også på sigt kan føre til nye muligheder for at få promoveret sine podcasts. For i skrivende stund er der jo ingen der for alvor har knækket nødden med at få forbedret opdagelsesprocessen for podcasts. Der har været flere skridt på vejen og der er uden tvivl flere på vej.

Så alt i alt tror jeg vi går en spændende fremtid i møde for podcasting – også på et dansk plan.

I forlængelse af ovenstående kan det være relevant at læse indlæggen “The Rumors of Podcasting’s Death Have Been Greatly Exaggerated”, som behandler emnet med et mere amerikansk/globalt perspektiv. Det er Eric Nuzum, som indtil for nylig har arbejdet med podcasts hos lydbogsgiganten Audible (for ja, de har også afskediget deres podcastfolk), som har skrevet indlægget.

Indlægget er endvidere hovedtemaet i den i skrivende stund nyeste episode af min yndlings teknologinyhedspodcast Daily Tech News Show – hvis du foretrækker at lytte i stedet for at læse.


I øvrigt

I vol. 42 af Podcasts & podcasting omtalte jeg den netop lancerede podcast-app fra Google. Jeg brokkede mig bl.a. lidt over at jeg synes der manglede nogle “power user features”. En af disse er nu kommet, nemlig muligheden for at lytte til podcasts via Chromecast-økosystemet. Det er en kærkommen tilføjelse og det er godt at se, at Google løbende forbedrer app’en. Det gør fremtiden for Android-podcastlyttere lidt mere tryg.


Jeg vil naturligvis meget gerne høre fra jer, hvis I, kære læsere, har gjort jer nogle overvejelser eller har kommentarer desangående. Jeg ved godt at denne udgave af Podcasts & podcasting har været lidt vævende, men det er bare vildt spændende en gang imellem bare at lege lidt med nogle tanker.

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri