For et års tid siden skrev jeg vol. 19 af Podcasts & podcasting med titlen “En sommer af serier”. Det var en anbefaling af en række afsluttede podcastserier me afsnit af begrænset varighed, som kunne være oplagte at tage med på sommerferie. Idéen til vol. 19 kom egentlig af en snak om tv-serier, men hvis du vil læs baggrunden for det, så kan du passende gå tilbage og (gen)læse vol. 19.
Det slog mig forleden, at det ville være oplagt at køre “En sommer af serier” videre som en serie i Podcasts & podcasting (hvor meta, tøhø) og derfor kommer her “En sommer af serier, 2018 edition”.
Listen her er naturligvis på ingen tænkelig måde ud. Så hvis du er faldet over en serie, som du mener jeg bare MÅ høre, så tøv endelig ikke med at fortælle mig om den!
Et langsomt mord
Første anbefaling er en ny true crime-serie fra DR. Og jeg ved godt at true crime måske for nogle er ved at være lidt fortærsket, som fænomen. Men jeg synes nu stadig det kan noget. Og jeg blev ret grebet af Et langsomt mord, som serien hedder.
Et langsomt mord beskæftiger sig med en uopklaret mordsag fra 1991. En ung mand i 20’erne findes død i en kælder under en boligblok i Svendborg og det lykkes aldrig politiet at opklare sagen, som bliver henlagt. Derfor er der strengt taget heller ikke tale om en en mordsag, da det aldrig blev bevist, at der rent faktisk var tale om et mord. Men som titlen lægger op til er der meget der tyder på at der ikke er tale om en ulykke.
Serien adskiller sig fra mange andre true crime-serier ved – og her kommer der en lille spoiler – at fortælleren, Adrian, faktisk er søn af den mand, Jesper, som blev fundet dræbt i omtalte svendborgensiske kælder. Der er altså en lidt mere personlig vinkel på efterforskningen, end man måske typisk ser i True Crime-fortællinger.
Jeg har lyttet serien til ende, men jeg vil naturligvis ikke afsløre, hvordan den slutter, men blot give den en anbefaling med på vejen. Der er tale om en rigtig spændende fortælling, der langt hen ad vejen bruger alle de klassiske greb, men gør det rigtig godt!
Serien består af seks episoder af cirka en halv times varighed,
Hør Et langsomt mord her: web, RSS, Android, Google Podcasts, Apple Podcasts
Mordmysteriet på Rio Bravo
Vi fortsætter lidt i samme boldgade da der her også er tale om en krimiserie produceret af DR. Der er dog den yderst centrale forskel fra Et langsomt mord, at der med Mordmysteriet på Rio Bravo er tale om en fake crime-fortælling. Det er altså ren og skær fiktion. Det er en parodi på true crime-genren.
Her er det nærliggende lige at henlede opmærksomheden på vol. 33 af podcasts & podcasting, hvor jeg bl.a skrev lidt om The Onions serie A Very Fatal Murder. Det var grundlæggende samme princip, en satirisk parodi på true crime, som er blevet så pokkers populært i podcastverdenen.
Mordmysteriet på Rio Bravo er dog en helt del mere dansk end The Onion, tør jeg godt sige uden føle at jeg spoiler noget. Humoren er meget mindre “in your face” end den er hos The Onion. Den er mere underspillet. Mere dansk. Og det fungerer faktisk rigtig fint. Hvis du har lyttet til diverse danske True Crime-serier, så vil nu kunne nikke genkendende til mange greb og referencer i løbet af serien. Jeg må indrømme at jeg synes, at den er lidt for lang tid om at komme rigtigt op i gear. Så hvis du ikke bliver grebet lige fra starten, så giv den lige tre afsnit!
Helt kort fortalt handler Mordmysteriet på Rio Bravo om et fiktivt mord, som fandt sted på den restauranten/beværtningen Rio Bravo (som især er kendt for at servere stegt flæsk på alle tider af døgnet) i København under storkonflikten i 1998. Storkonflikten spiller da også en vis rolle i historien. Den er også kendt som “gærkrisen”, da alle danskere pludselig fik et akut behov intens bagning, da der var udsigt til at det kunne blive svært at få gær, hvilket førte til en vild hamstring.
Men jeg vil ikke afsløre mere af historien her, men blot anbefale at du giver den en lytter, hvis du trænger til lidt humor i din podcaststrøm! Jeg har i skrivende stund ikke hørt serien til ende, så der er faktisk grænser for, hvor meget jeg kan spoile. Men det er en klar anbefaling ud fra hvad jeg har hørt.
Serien består af otte afsnit af en halv times varighed.
Hør Mordmysteriet på Rio Bravo her: web, RSS, Android, Google Podcasts, Apple Podcasts
Abernes Planet
Hvert år lægger Radio24syv sendeplanen markant om henover sommeren og byder på en masse nye (og til tider skæve) koncepter og formater. I år byder et af disse på Iben Maria Zeuthen og Adam Duvå Hall i undersøgende jagt på, hvad der er sket i den danske organisation Red Orangutangen.
Organisationens stifter er nemlig nærmest blevet presset ud og frataget den indflydelse hun tidligere havde. Og hvad betyder det for de dyr, som hele organisationens arbejde jo drejer sig om?
Abernes Planet er et fascinerende og rørende fortælling på rigtig mange måder. Fra historien om hvordan organisationen Red Orangutangen opstod og de dertilhørende hjerteskærende beretninger om, hvordan dyrene bliver behandlet til den splid mellem mennesker som opstod. Serien spiller på mange dele af følelsesregistret og jeg åd den råt i løbet af en søndag!
Serien består af otte afsnit af varierende varighed, maksimalt 40 minutter.
Hør Abernes Planet her: web, RSS, Android, Google Podcasts, Apple Podcasts
Kongerækken – Markante kvinder
Duoen bag den populære podcastserie Kongerækken har allieret sig med Politiken og producerer nu en ny serie om Danmarkshistoriens Markante Kvinder. Hvis ikke du er bekendt med Kongerækken, så består føromtalte duo af historiker Hans Erik Havsteen og journalist Anders Olling. Gennem en række afsnit har de gennemgået hele den danske Kongerække (deraf navnet) og sidenhen andre historiske begivenheder og personer, som fx de store grækere.
Og nu er turen altså kommet til de Markante Kvinder. Og selvom denne serie har fået eget navn og eget feed (som en del af Politiken-brandingen), så holder Anders og Hans Erik heldigvis stilen og er så hyggelige at lytte til som altid. Jeg er ikke kommet voldsomt langt i serien endnu, men den er klart en anbefaling værd
Serien udkommer løbende med et nyt ugentligt afsnit torsdag. I skrivende stund er der fire afsnit af omkring en halv times varighed.
Lyt til Markante Kvinder her: web, RSS, Android, endnu ikke på Google Podcasts, Apple Podcasts
Boblere
Til sidst vil jeg komme med, hvad der måske kan kaldes et par “boblere”. Der er tale om to radiomontager fra P1, som har nogle år på bagen. Jeg hørte dem begge tilbage da de var nye og jeg har faktisk ikke hørt dem siden. Derfor ligger de heller ikke knivskarpt i min hukommelse.
Men jeg husker dem den dag i dag, som enormt fængslende og jeg får lyst til at høre dem begge igen, nu hvor jeg sidder og skriver om dem! Det drejer sig om hhv. P1 i Fængsel og P1 på Plejehjem. Begge serier har Mikael Bertelsen som hovedperson, og som titlerne lægger op til besøger han i den ene et fængsel og i den anden et plejehjem. Og han besøger dem ikke bare. Han flytter ind i en hel uge. Og så er montagerne ellers bygget op om de samtaler han har med ansatte og hhv. indsatte og beboere og de observationer han gør sig undervejs.
Og det var altså ikke et forsøg på et noller ordspil at jeg kaldte serierne fængslende… Den ene foregår i et fængsel. Det var helt oprigtigt det mest rammende ord jeg kunne finde. 😄
Som jeg husker det gjorde P1 på Plejehjem størst indtryk på mig. Men jeg husker begge serier som meget lytteværdige!
Begge serier er af den lidt længere slags. De består hver af seks afsnit af en lille times varighed.
Hør P1 i Fængsel her: web, RSS, Android, Google Podcasts, Apple Podcasts
Hør P1 på Plejehjem her: web, RSS, Android, Google Podcasts, Apple Podcasts
Det var listen i år. Du kan naturligvis også tage et kig på sidste års anbefalinger. De holder absolut stadig og de fleste er ikke så aktualitetsbårede, at de ikke kan høres nu også!
I øvrigt
RadioPublic er på en måde bare endnu en podcast app i det evigt voksende hav af podcastapps. Men de fangede alligevel min opmærksomhed, da jeg for nylig faldt over deres crowd investment-kampagne. Ja, jeg skrev crowd investment. Jeg ved egentlig ikke om det er et etableret begreb. Men da det de har gang i adskiller sig lidt fra klassisk crowdfunding, synes jeg det er mere præcist. App’en er gratis til iOS og Android men man kan vælge, at støtte dem økonomisk med et indskud til deres finansieringskampagne. Der er stadig “perks”, som i klassisk crowdfunding, men det er ikke som sådan direkte relateret til produktet.
Og lidt i samme boldgade af “endnu en” faldt jeg forleden over Pippa. Det er en podcasthost. Så simpelt kan det faktisk siges. Jeg har læst lidt på deres site og de lyder egentlig ganske interessante. De er ikke nødvendigvis markant anderledes end hvad der ellers findes på markedet. Men jeg synes absolut de ser ud til at være en overvejelse værd, hvis man er på jagt efter et sted at udgive sin podcast.
Og tilsidst lidt meta. Både bogstaveligt og i overført betydning. I vol. 42 skrev jeg om Googles officielle lancering af deres podcast-app til Android. Google Podcasts er også emnet i den seneste udgave af podcasten Meta, hvor Anders Guldberg og jeg gik en tur om Sankt Jørgens Sø i København og tog os en snak om Googles podcastsatsning.
Og for at blive i Meta-sporet har juni måned også budt på hele to episoder med special guest Eric Ziengs, manden mag bl.a. podcaststats.dk og podcasten Help Marketing!
Og nu har jeg vist skrevet nok. Så jeg vil undlade en outro denne gang og blot minde om, at næste udgave af Podcasts & podcasting udkommer tirsdag den 24. juli!
/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri