Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 4 – Is this real life?

Da du har skrevet dig op som modtager af dette nyhedsbrev tør jeg godt antage, at du deler, i hvert fald en del af, min begejstring for at lytte til podcasts. Og hvis du har det bare lidt som mig, så sætter du pris på, den frihed som indhold formidlet på lyd giver, samtidig med, at det giver en helt særlig mulighed for fordybelse, som ikke findes i ret mange andre medietyper.

Jeg nyder at bliver opdateret på det seneste døgns teknologinyheder hver morgen på cyklen eller i Metroen, og jeg nyder at kunne lukke øjnene og helt alene glide ind i en spændende fortælling, fortalt kun til mig, og hvor jeg kan skabe mine egne billeder af personer, steder osv.

Men podcasts kan også rigtig meget, når de bliver sluppet fri af smartphonen og bliver lukket ud i “virkeligheden”! I denne udgave af Podcasts & podcasting vil jeg fokusere på nogle af de muligheder, der er for at opleve podcasts på en anden måde end blot gennem hovedtelefonerne eller højtalerne i hjemmet/bilen.

Jeg har inddelt nyhedsbrevet i to hovedafsnit – Forbrug i fællesskab og Vi gør det live – det første med fokus på oplevelser, hvor du kan lytte til allerede produceret indhold sammen med andre, og det andet med fokus på at opleve et podcastafsnit blive til.

I løbet af de to afsnit nævner jeg eksempler på podcasts, så faktisk får du også nogle anbefalinger med i denne udgave – om end de ikke bliver motiveret i helt så mange detaljer, som hvis det var et decideret anbefalings-nyhedsbrev.

Jeg har samlet links til alle de podcasts jeg nævner til allersidst i nyhedsbrevet. Det gør det hele lidt mere overskueligt. For mig i hvert fald.


Forbrug i fællesskab

Københavns Radiobiograf har siden 2013 arrangeret de såkaldte “radiobiografer” i København. Hvis du ikke er bekendt med konceptet, vil du måske umiddelbart studse lidt over det, der i udgangspunktet kan lyde som et lidt selvmodsigende navn, men lad mig forklare nærmere!

Radiobiografkonceptet går i alt sin enkelthed ud på, at man mødes i en biografsal og så i bulder mørke sidder og lytter. Det giver en helt særlig stemning at sidde i mørket og lytte omgivet af andre mennesker. De fleste kender sikkert den mere fokuserede oplevelse man kan få af en film, når man går i biografen. Det samme gør sig faktisk gældende når der kun er en lydside. Og selvom man kan fordybe sig med hovedtelefoner på, så er det bare noget andet at sidde i en mørklagt biografsal, som er fri for distraktioner på en anden måde, end de typiske omgivelser man måtte befinde sig i.

Det gør også meget for lytteoplevelsen, at man lytter som en del af et fælleskab. Andre folks reaktioner på det man lytter til, kan ofte betyde ret meget for oplevelsen fordi de er med til, at forstærke de virkemidler der er gjort brug af i produktionen. Sådan er det naturligivis også når man ser film i biografen, men i min oplevelse er effekten faktisk endnu mere markant, når man kun har lydsiden.

I Københavns Radiobiograf har hvert arrangement typisk et overordnet tema. Indenfor dette tema bliver der så afspillet et eller flere lydklip. Det kan være episoder af podcasts eller radioudsendelser, eller brudstykker heraf, og antallet varierer, men et enkelt arrangement varer typisk mellem en hel og halvanden time. Arrangementer annonceres via Facebook, hvor også links til billetkøb offentligøres.

Radiobiograferne er også en rigtig god mulighed for at finde inspiration til nyt indhold at lytte til. Indholdet er typisk i den dokumentariske eller fortællende genre.

Og for en god ordens skyld vil jeg også lige nævne, at Københavns Radiobiograf, navnet til trods, ikke kun er et københavnerfænomen. I samarbejde med DR P1 har de, her i november 2016 arrangeret en rundtur i landet, hvor man har besøgt “otte biografer fra Skørping til Svaneke”. Denne tur er ganske vist overstået, når dette nyhedsbrev udkommer, men jeg tror ikke det er utænkeligt, at der kunne blive arrangeret noget lignende i fremtiden. Så det kan godt betale sig at holde øje med Københavns Radiobiograf, også hvis du ikke lige færdes i hovedstaden til daglig.

Men hvis du er i København, så er der også andre muligheder for, at komme i radiobiograf. Der findes fx Radio C:NTACT. De beskriver sig selv som “en ung medieredaktion, der brænder for at komme i kontakt med verdenen omkring os!” Deres podcasts kan høres hos Radio24syv, og de arrangerer også radiobiografer i ny og næ, hvor de præsenterer nyt indhold. Disse arrangementer foregår typisk på Edison Teatret, hvor redaktionen holder til, og det er derfor lidt andre rammer end biografsalen. Det betyder dog ikke at oplevelsen er dårligere. Også disse annonceres typisk via Facebook.

Som et sidste eksempel arrangerer Politiken, som en del af deres “Politiken Live”-koncept, også af og til live lyttearrangementer med forskellige af deres podcasts. I går (hvis du læser dette på udsendelsesdagen, ellers mandag den 12/12) var jeg fx til forpremiere på sidste afsnit af den seneste serie fra Third Ear, Kvinden med den tunge kuffert, i Helligåndskirken i København. Her er der jo åbenlyst også tale om nogle lidt andre omgivelser end en biografsal, og selvom det naturligvis havde en betydning for akustikken osv., så var det alligevel en rigtig god oplevelse!

Vi gør det live!

At lytte sammen med andre giver som beskrevet en helt særlig oplevelse og stemning. Men det gør det faktisk også, at være med når en podcastepisode bliver optaget. Og lige præcis det er noget, som flere og flere podcastere er begyndt at benytte sig af.

I min egen erfaring er det i høj grad noget, som har vundet indpas i comedymiljøet – et miljø som også har været rigtig godt til, at tage podcasting til sig generelt. Jeg har selv haft stor glæde af, at være publikum til flere comedypodcasts. Disse arrangementer sker både som en del af større arrangementsforløb, fx Zulu Comedy Festival (både i København og Aarhus), og mere selvstændigt hvor flere podcasts har gjort det til en fast del af deres “community management” at de af og til producere særlige live-udgaver. Af konkrete eksempler kan jeg fx nævne Brian Mørk Show, Fup i Farvandet og Dårligdommerne. Som et lille kuriosum kan jeg i øvrigt fortælle, at jeg faktisk kun lytter til Dårligdommerne via deres live-optagelser – det vil sige, jeg abonnerer ikke på deres podcast fordi jeg ikke lige synes jeg har tid, men jeg har været til flere af deres liveshows og været rigtig godt underholdt. Flere af disse podcasts rejser i øvrigt rundt i landet med deres liveoptagelser, så der er også muligheder udenfor de største byer.

At det særligt har vundet indpas blandt komikere, kan måske hænge sammen med, at mange af dem i forvejen er vant til at optræde live og så er det jo nærliggende at optage en podcast imens. Men det er bestemt ikke et område komikerne har patent på. Et andet klassisk eksempel på podcasts der optages live foran et publikum, og hvor liveelementet faktisk er en af grundpillerne, er storytelling – eller historiefortælling, som man vel strengt taget kan kalde det på dansk. En af de mest berømte storytelling-podcasts er amerikanske The Moth. Her er konceptet simpelthen, at almindelige mennesker står på scenen foran et publikum og fortæller en historie fra deres liv. Det kan stikke i alle mulige retninger og det at der er publikum på er også med til at give lytteoplevelsen en ekstra dimension.

I Danmark har vi et par lignende storytelling-koncepter. I København har vi Det Man Siger, som er produceret af HØRT og i Aarhus laver Teater Katapult deres såkaldte StorySlam. Disse to danske eksempler adskiller sig noget fra The Moth, som har vokset sig til at være et kæmpe foretagende, hvor de “optrædende” bl.a. gennemgår en masse træning før de kommer på scenen og fortæller deres historier. Her er både Det Man Siger og StorySlam lidt mere “nede på jorden” og det er også med til at give begge et lidt mere hyggeligt præg uden at det dog går ud over kvaliteten. Jeg har desværre endnu ikke selv deltaget i nogle af disse arrangementer, men jeg har lyttet til begge podcasts og jeg regner absolut med at skulle ind og overvære et eller flere arrangementer. Både HØRT og Katapult er på Facebook, hvor arrangementer og billetsalg annonceres. 

Det er i øvrigt værd at bemærke, at Katapults StorySlams ikke længere udkommer som podcast. Men jeg har alligevel valgt at tage dem med i dette nyhedsbrev, da de gamle episoder fortsat er tilgængelige og der fortsat laves nye live arrangementer. Så det er altså fortsat muligt at lytte til podcasten og deltage i livearrangementer. Og hvem ved? Måske genopstår podcasten på et tidspunkt.


Det var et udpluk af de mange muligheder der er for, at opleve podcasts live ude i den virkelige, nærværende verden. Det er måske en lidt atypisk vinkel på podcasting, men jeg synes virkelig at det er noget, som er med til at give podcastmediet noget ekstra dybde. Og det er noget der er værd at være opmærksom på, hvis man sætter pris på formidling via lyd. 

Husk på, at dette nyhedsbrev på ingen måde er en udtømmende liste over muligheder og arrangementer, jeg har blot forsøgt at vække en interesse, med nogle eksempler. Hvis du kender til noget jeg ikke har nævnt, men som du bare synes jeg MÅ kende til, så skriv meget gerne til mig. Hvis der kommer noget rigtig spændende, kan det være jeg inkluderer det i en senere udgave af Podcasts & podcasting.

Og så håber jeg i øvrigt ikke, at det hele blev for københaveneragtigt denne gang. Ulempen ved at skulle bevæge sig ud i den virkelige verden er jo at det sætter nogle fysiske begrænsninger. Og da jeg selv er bosat i København, er det naturligvis mit udgangspunkt. Men jeg har forsøgt at inkludere nogle andre dele af landet også. Hvis du kender til nogle arrangementer af denne type, som har base udenfor hovedstaden eller som bevæger sig rundt i landet, så skriv meget gerne til mig! Som nævnt ovenfor kan det være, at jeg samler sammen til en opfølgning i et senere nyhedsbrev.


Omtalte podcasts

Her er som lovet links til de forskellige podcasts, som er omtalt i denne udgave af Podcasts & podcasting. Betragt dem gerne som anbefalinger. Jeg vil dog ikke udelukke at jeg kan finde på at inkludere nogle af dem som selvstændige anbefalinger, med flere detaljer, i kommende udgaver.


Det blev lidt længere denne gang. Jeg håber det gik an. Hvis du har nogen som helst form for feedback til formen, så tøv ikke med at give mig besked. Som altid kan du bare svare på denne mail eller fange mig et andet sted. 

Næste udgave af Podcasts & podcasting udkommer den 27. december.

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri