I denne vol. 38 af Podcasts & podcasting prøver jeg lidt nyt med formen. I stedet for ét enkelt emne eller en anbefaling spreder jeg mig ud over to ting, som jeg vil gå sm smule i dybden med.
Det er begge to relativt aktuelle ting. Og det er jo ikke fordi jeg har en ambition om at dette nyhedsbrev skal blive en kilde til breaking news. Så havde jeg ikke valgt en frekvens på 14 dage. 😁 Men når nu timingen flasker sig, så er det med at udnytte det!
Google & podcasts
Podcasts har aldrig været lige så nemme at få fat i på Android som på iOS. Siden Apple i 2012 introducerede den indbyggede podcast-app har det været utroligt nemt, at få adgang til alverdens podcasts på en iPhone. Og selvom man kan mene meget om Apples app, så er der ingen tvivl om at det har været et vigtigt skridt på vejen.
Modsat har det som sagt været på Android. her har man skulle finde en app i Google Play for at kunne komme i gang med at høre podcasts. Og det er såmænd ikke fordi det har skortet på podcast-apps til Android. Tværtimod! På visse områder er det en uoverskuelig jungle, markedet for podcast-apps. Retfærdigvis skal det siges, at det er markeder for tredjeparts podcast-apps på iOS også. Min egen favorit på Android har i mange år været Pocket Casts. Det er den jeg anbefaler til alle Android.brugere, som spørger mig til råds. Jeg er endnu ikke nået dertil, hvor jeg er blevet han den skøre, der går rundt og fortæller folk der IKKE har bedt mig om det om det fortryllende ved Pocket Casts.
Men for rundt regnet en uge siden dukkede et interview med Googles “Podcasts Product Manager” op. Heraf fremgår det bl.a. at Google har planer om at integrere podcasts meget dybere i flere af deres produkter end de gør det i dag. I dag findes der allerede en podcast-del af Google Play Music. Den har vi dog ikke haft glæde af herhjemme endnu.
Noget af det nye, som Google annoncerede er til gengæld tilgængeligt i Danmark også! Det drejer sig om podcastintegration direkte i Google-søgeresultater. Hvis du foretager en søgning på din Android-telefon vil du begynde at se podcastepisoder mellem resultaterne:
Og minsandten om ikke også det er muligt, at abonnere på podcasts direkte i søgeresultaterne!
Google har altså bygget noget der kunne ligne en ret komplet podcast-app ind i deres søge-app på Android. Helt ærligt er jeg ikke voldsomt imponeret over den måde at gøre det på. Jeg havde hellere set en dedikeret app. Og ganske vist er der mulighed for, at tilføje en genvej direkte til listen med dine podcastabonnementer til din hjemmeskærm. Men det er nu alligevel ikke helt det samme.
Men jeg vil nu ikke blive vældigt overrasket, hvis vi så en dedikeret app fra Googles hånd engang i fremtiden. Nu har de allerede gjort en stor del af benarbejdet.
Derudover har Google også annonceret, at podcasts vil blive dybt integreret med deres Google Assistant. Det er den teknologi, som ligger bag bl.a. Googles forskellige stemmestyrede enheder, som fx Google Home. Men langt mere interessant, synes jeg (men lad os ikke dvæle yderligere ved stemmeassistenters potentiale i dette nyhedsbrev), er at Google Assistant dækker meget bredere end blot de stemmestyrede enheder. Det er fx også Google Assistant, som ligger under hjelmen på alle Android-telefoner – og det er altså ikke kun den del der handler om, at du kan tale til din Android-telefon.
Og dette falder jo godt i tråd med ovenstående, hvor podcasts er integreret i Google-søgninger på Android. Disse er også til dels drevet af Google Assistant. Og det åbner for nogle rigtig spændende perspektiver for podcasting! Jeg vil lade være med at spekulere alt for meget her. Men oplagt er det jo, at lytning på tværs af devices vil blive ekstremt nemt, hvis man er inde i Googles økosystem. Hvis du har en Google Home i din lejlighed kan du høre en episode på den mens du vasker op. Så kan du fortsætte på din telefon mens du går en tur. Og du kan afslutte i din bil via Android Auto, når du kører på arbejde næste morgen.
Uanset de spekulative aspekter i ovenstående, så er det i hvert fald rigtig interessant at se, at Google endelig kommer på banen. Det er interessant at se endnu en stor spiller udover Apple. For selvom vi fx også har Spotify inde over, så er de alligevel af en anden kaliber end de to mastodonter.
Mastodonter er naturligvis ikke alene fryd og gammen. Allerede nu, er jeg ikke vild med Apples dominans på markedet. Hvordan bliver det med to af de store? Vil de dræbe al konkurrence? Det er svært at sige, men de vil nok uden tvivl tvinge hinanden til at innovere lidt på området. Og det er jo i hvert fald ikke til nogens skade!
Hvis du er interesseret, kan du læse hele interviewet her.
12 Roser
Andet punkt på spisesedlen i denne 38. udgave af Podcasts & podcasting er den kommende serie fra Third Ear. Serien har fået titlen 21 Roser og er tilgængelig i sin helhed på fredag den 4. maj.
Jeg deltog i det livearrangement, som fandt sted torsdag den 26. april i Bremen Teater i København. Foran en næsten udsolgt sal bød Krister Moltzen og Tim Hinman på en sand multimedie-performance! OK, det er lidt en insidejoke for dem der var til showet. Beklager. Men i hvert fald var der tale om mere end en klassisk Radiobiograf.
Showet var delt op i to halvdele. Første “akt” bød efter en kort introduktion på de to første afsnit, afspillet i fuld længde. Det kan sige at være ret klassisk Radiobiograf. Og det er også et vildt fedt koncept!
Der hvor det gik hen og bliv lidt mere af et show var i anden “akt”. Her fik vi serveret de næste dele af historien live på scenen med Krister og Tim akkompagneret af autentiske lydoptagelser fra sagen.
For nå ja, 21 Roser fortæller historien om en ægte kriminalsag fra Slagelse Politi. På den måde minder 21 Roser lidt om en tidligere produktion fra Third Ear, nemlig Ringbindsattentatet. Hvis du ikke har lyttet til denne er det også en varm anbefaling – den ligger i deres feed hos Politiken – det får du link til længere nede! Jeg vil undgå at gå i flere detaljer om selve historien og blot lade blive ved, at den er pokkers spændende og med internationale tråde! Og den involverer altså en række hemmelige optagelser foretaget af politiet af mistænkte.
Men i hvert fald fik Third Ear leveret et brag af et show! Og som noget lidt nyt og anderledes blev der også vist en række korte animationsfilm, som også fortalte en del af historien. Da Third Ear til Radiobiograf Festival i september 2017 annoncerede, at deres samarbejde med Politiken ikke ville fortsætte blev det samtidig offentliggjort, at deres fremtidige samarbejdspartner ville være Det Danske Filminstitut. Her blev det også meldt ud, at der ville blive produceret en række animationskortfilm, og det er altså dem, som vi ser nu.
Som nævnt er hele serien tilgængelig fredag den 4. maj. Jeg vil gætte på, at den kommer i Third Ears gamle feed, når nu samarbejdet med Politiken er endt. Men ærligt talt er jeg ikke sikker. For at være på den sikre side, er det nok bedst at du abonnerer på begge deres feeds. Du finder alle relevante links i vol. 16.
Rent faktisk kan det være, at den ligger som en helt selvstændig serie. Det hele er omgærdet af lidt mystik. Og faktisk nævner Det Danske Filminstitut i en nyhed om projektet sitet 21roser.dk, som dog i skrivende stund er et adgangskodebeskyttet WordPress-site. Men det er nok værd at holde øje med på fredag!
En anden interessant ting, som fremgår af DFI’s artikel er, at serien kun vil være tilgængelig i 14 dage. Men om det kun er animationsfilmene det gælder for melder historien umiddelbart ikke noget om. Men måske det er med at få hentet alle afsnittene, når de “dropper” på fredag! 😉
Og BUM! Hvorfor skriver jeg det? Det er da en fjollet ting at skrive. BUM! Og så med versaler.
Nå, spændende tangent… Det jeg prøver at skrive er vist egentlig bare, at det var slut på Podcasts & podcasting vol. 38. Jeg håber du kunne lide den lidt anderledes form. Ellers må du endelig sige til via en af de vanlige kanaler. Det må du naturligvis også meget gerne, hvis du KUNNE lide det. 😉
Og så læses vi ved den 15. maj!
/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri