Hvis man siger podcast må man næsten også sige “True Crime”. Genren er i en vis forstand blevet nærmest definerende for hele podcastingfænomenet. Om det så er godt eller skidt, kan man nok have lange diskussioner om…
Herhjemme har især Third Ear (som jeg har omtale i vol. 16) haft stor succes med true crime, både i form af de gamle episoder om storsvindleren Casper Rieper-Holm, men også med nye produktioner som Ringbindsattentatet og Kvinden med den tunge kuffert. Også både DR og Radio24syv (den vanlige disclaimer: jeg arbejder der…) har besøgt genren via fx Dobbeltmordet og Man kan aldrig vide.
Uden at gå i kedelige detaljer med den historie, som vi alle kender så godt, så bliver jeg lige nødt til at nævne Serial. Som vi så mange gange har sagt, så var første sæson af Serial med til at kickstarte “den nye guldalder for lyd” og i mange henseender også true crime-genren. At jeg så personligt synes, at de skuffede ret markant med både sæson 2 og S Town (ja, det skrev jeg faktisk!) kan vi lade ligge for nu.
I denne vol. 33 af Podcasts & podcasting kigger jeg lidt nærmere på et par podcasts, som på hver sin måde tager et lidt andet perspektiv på true crime-genren.
Første anbefaling er fra DR P1 Dokumentar. Det er en serie med navnet “Lottomysteriet”. Som jeg skrev for lidt siden skiller denne serie sig ud far klassisk true crime. Der er ikke begået noget mord, som i Serial, og der er heller ikke umiddelbart nogen der har fået fængselsstraffe for noget, de ikke har gjort. Ja, strengt taget er der faktisk slet ikke en kriminel handling der efterforskes i serien.
Men alle disse forbehold til trods, så synes jeg alligevel at serien passer ind under true crime-hatten – i hvert fald, hvis det er en bredskygget en af slagsen. Seriens opbygning og stemning er i høj grad den samme og man bliver som lytter virkeligt opslugt af de to journalisters søgen efter sagernes rette sammenhænge.
Og her burde jeg måske løfte lidt af sløret for hvad Lottomysteriet egentlig handler om. Når nu det ikke er mord eller andre former for kriminalitet. Som titlen antyder handler det om Lotto. Nærmere bestemt om en ganske bestemt Lynlotto-kupon med Joker, som blev indleveret i en kiosk ved Esbjerg tilbage i 2002. Kuponen viste sig at indeholde en gevinst på hele 9,3 millioner danske kroner. Problemet er blot, at ingen ved hvem den retmæssige vinder er.
Her 16 år senere er det ikke kun P1 Dokumentar, som leder efter ejeren. Op til flere mænd har brugte store mængder af tid og penge på, at forsøge at bevise at det altså er dem, som har indleveret den sagnomspundne kupon og haft for travlt til at vente på at få den indløst. For det er nemlig det særprægede ved dette historie (og det er altså ikke en spoiler, det lover jeg!) Grunden til at den enorme Lottogevinst ikke blev udbetalt er, at vedkommende, som indleverede simpelthen gik igen inden den blev tjekket og lovede at komme tilbage senere. Det gjorde han bare aldrig…
Selvom der altså ikke er tale om voldsomme forbrydelse, uskyldigt straffede eller andre mere traditionelle true crime-elementer, så er Lottomysteriet fortsat pokkers spændende og fascinerende! Det er i sig selv fascinerende at høre historien om det glemte kupon. Om beskyldningerne mod Dansk Tipstjeneste (som Danske Spil hed dengang). Og så er det meget tankevækkende – til dels foruroligende – at høre nogle af de personlige fortællinger, som er opstået ud fra denne sag. Der er meget at tænke over, når det kommer til den menneskelige karakter. Misundelse. Egoisme. Desperation. Vanvid?
OK, OK, inden jeg bliver alt for højtflyvende, må jeg hellere stoppe. Men hele serien er en klar anbefaling herfra! I skrivende stund er otte af seriens ni lovede afsnit udkommet. Afsnittene har en varighed på mellem 15 og 30 minutter. Du finder links længere nede.
For inden det er links-tid har jeg jo lovet endnu en anbefaling af en lidt “skæv” true-crime-podcast.
Rent faktisk er der her tale om en form for “fake true crime”. Ja, det er i den grad et oxymoron (totalt yndlingsord dér, i øvrigt!), men det er også satiresitet The Onion, som står bag.
For The Onion har lavet den utroligt binge-egnede (hvert af de otte afsnit varer lige omkring 10 minutter) podcast “A very fatal murder”. Som nævnt er der tale om satire. Det er jo fundamentet for alt hvad The Onion producerer.
I serien rejser en podcaster, som arbejder for the fiktive OPR (Onion Public Radio) til den lige så fiktive by Bluff Springs i den (ægte) amerikanske stat Nebraska. Her er den 17-årige kvinde Haley price død og politiet har endnu ikke løst sagen. Og det er vores storhedsvanvidsramte podcastreporter bestemt ikke tilfreds med!
Og så synes jeg simpelthen ikke, at jeg kan afsløre flere plotdetaljer uden at det vil spolere for meget for dig der ikke har lyttet endnu. Men jeg vil dog sige, at serien på mange måder er et auditivt absurdteater.Der tages nogle vilde drejninger og køres langt ud af de mest vanvittige tangenter. Det er lige før det tager overhånd. Men det hele er pakket så uhyre komprimeret ind, at jeg ikke nåede at blive træt af det.
Og så er hele stilen i produktionen simpelthen så spot on! Lige fra titelmelodien der mere end lader sig inspirere af Serials ditto til værtens fortællestil, der naturligvis er dybt overdrevet, men samtidig rammer lige ned i den tone vi kender fra de store true crime-hits.
Endnu en klar lytteanbefaling herfra! Og som sagt er den dejligt overkommelig, da den bare består af rundt regnet 8 x 10 minutter.
Og hermed links til de to podcasts
Lottomysteriet: web, Android, Apple Podcasts, RSS
A very fatal murder: web, Android, Apple Podcasts, RSS
I øvrigt
Som en enkelt ting under “I øvrigt”, vil jeg denne gang lige nævne The Guardians eksperiment med en mere “interaktiv” webbaseret podcastafspiller.
Kort fortalt går eksperimentet ud på, at berige lydoplevelsen med andre elementer. Det lyder umiddelbart, som noget der bryder med et af de essentielle elementer ved podcasting. nemlig muligheden for at fordybe sig i lyduniverserne. Men jeg synes faktisk at det virker til, at man hos The Guardian har gjort sig nogle ret gode overvejelser omkring netop dette.
Jeg har endnu ikke selv testet den nye afspilleroplevelse. Men i artiklen hos Nieman Labs beskrives det, hvordan idéen ikke så meget er, at skabe en totalt tværmedial oplevelse. Snarere handler det om, at berige lydfilen med yderligere data der hvor det giver mening.
Helt kort opsummerer de projektet således:
“We had a lot of debates about the purity of audio, and the power a good audio story has. We’re trying to play around with the idea: If it weren’t just audio, what could it be? How can we seamlessly deliver additional media assets?”
Jeg synes det lyder ret interessant og jeg skal absolut have testet det af!
Der er meget mere at læse om sagen hos Nieman Lab. Selve den eksperimentelle afspiller kan du finde her.
Og det var alt for denne gang. Næste leverance bliver den 6. marts 2018!
/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri