Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 31 – Godt spørgsmål!

I sommeren 2016 lancerede Radio24syv, som en del af sommersendeplanen, programmet 24 Spørgsmål til Professoren. Det var et interviewprogram med et videnskabeligt fokus beværtet af videnskabsjournalist og ph.d. i neurobiologi Lone Frank. Programmets titel spillede på, at Lone Frank i hver udsendelse havde besøg af en dansk forsker, som hun interviewede om vedkommendes videnskabelige fokusområde.

Jeg blev meget hurtigt fan af programmet og led hurtigt et stort savn, da sommeren var ovre. Heldigvis var jeg ikke den eneste og 24 Spørgsmål til Professoren genopstod i oktober 2016, som en fast del af sendeplanen på Radio24syv. Og der har det ligger lige siden!

Og ja, jeg må vel her hellere lige understrege, at jeg arbejder på Radio24syv. Så er det sagt, selvom jeg naturligvis ikke håber, at det vil påvirke din tiltro til min oprigtighed omkring denne anbefaling.

Men tilbage til 24 Spørgsmål til Professoren. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke kendte det store til Lone Frank, inden jeg startede med at høre 24 Spørgsmål til Professoren. Jeg gik heller ikke enormt meget op i videnskabsjournalistik. Bevares gennem min interesse for teknologi og deslige, kom der naturligvis en masse videnskabeligt med ind også, men det var ikke noget jeg dyrkede, som sådan. Jeg tror faktisk ikke jeg har forbrugt et videnskabsfokuseret format siden Anja Philip var vært på Viden Om på DR2 i starten af 00’erne.

Måske handler dette til dels om, at der har manglet et oplagt format. Viden om stoppede og jeg begyndte uanset at se meget mindre flow-tv. Jeg har aldrig rigtig været den store magasinlæser og så er jeg jo efterhånden begyndt at forbruge rigtig meget stof som podcasts (surprise!)

Men så dukkede, som sagt, 24 Spørgsmål til Professoren op. Og jeg blev ret hurtigt fanget af den særlige stil og knivskarpe vært, som programmet byder på. Som jeg kort har været inde på, er hver enkelt udsendelse bygget op som et interview med en forsker (i enkelte tilfælde flere), som i 55 minutter får lov, at dykke ned i sit område. Dette giver en type interview, som adskiller sig en del fra meget af den anden videnskabsformidling, man ellers ser, da der virkelig bliver givet tid til at komme omkring de enkelte emner og den konkrete forskning. Det hele bæres endvidere frem af værten Lone Frank, som med sin egen forskningsmæssige baggrund og lange karriere, som videnskabsjournalist har en stor forståelse for forskningsområdet generelt.

Emner i 24 Spørgsmål til Professoren spænder vidt. Lige fra kvantefysik over nomadeliv til solceller i øjnene! Jeg har lyttet til langt de fleste gennem tiden og jeg må virkeligt sige, at det er dybt fascinerende at høre folk der brænder for et emne virkeligt få lov at brede ud af deres viden og passion. Jeg har lyttet til mange udsendelser, som handler om emner jeg ikke nødvendigvis ville have fundet interessante, hvis ikke de var blevet præsenteret for mig her. Og bevares, jeg har også hørt en masse, hvor jeg måske maksimalt forstod halvdelen af de egentlige sammenhænge. Men alligevel har jeg aldrig følt, at jeg har spildt tiden!

Så 24 Spørgsmål til Professoren er absolut en anbefaling herfra. Om det er fordi du savner solid videnskabsformidling eller du blot fascineres af passionerede forskere, så er det absolut et lyt værd. Der er ikke som sådan en større kronologi eller aktualitet i programmet og du kan derfor sagtens gå tilbage i arkiverne og finde emner der interesserer dig. Eller du kan lige så snildt springe på fra nu og blot lytte fremad. Der udkommer en ny 24 Spørgsmål til Professoren, hver lørdag.

Du finder 24 Spørgsmål til Professoren her: webApple PodcastsAndroidRSS


I øvrigt

Stemmeassistenterne ligger og spøger ude i horisonten, det kan der vist ikke være tvivl om. Vores telefoner har dem i form af Google Assistant og Siri. Mine nye Bose-hovedtelefoner integrerer med begge disse to, så jeg kan gå rundt og tale med min telefon og få den til at slå ting op og udføre handlinger, mens den ligger i lommen. Der dukker flere og flere dedikerede devices op, som fx Amazon Alexa og Google Home. 
Selvom jeg ikke nødvendigvis er 100 % overbevist om stemmeassistenternes ubetingede genialiteter, så kan jeg bestemt se nogle fordele ved dem og der er ingen tvivl om, at de skal tages alvorligt. Jeg vil ikke bruge en forfærdeligt masse mere krudt på dem i denne udgave af Podcasts & podcasting. Men jeg vil henvise til nogle interessante betragtninger, som Nick Quah har gjort sig i sit glimrende nyhedsbrev, HotPod, i forrige uge. Her skriver han lidt om, hvordan podcastformatet egentlig passer ind i en verden med stemmeassistenter. Der er både lidt om indholdstyper og lukkede systemer. Interessant læsning! 

Jeg vil i øvrigt absolut anbefale Nicks nyhedsbrev, hvis du har mod på mere læsning om podcasting og tendenser!

Third Ear-filmen! Filmatiseringen af Third ears to episoder om storsvindleren Casper Rieper-Holm, En fremmed flytter ind, kører i disse dage som tv-serie på TV 2. Jeg skrev lidt om historien i vol. 16 af Podcasts & podcasting og om filmatiseringen i vol. 23. Filmen er fremragende og absolut værd at se! Jeg ved ikke helt, hvad jeg skal mene om, at den er blevet klippet om til en serie. umiddelbart er jeg lidt skeptisk… Men originalfilmen kan ses hos Blockbuster (kan lejes fra torsdag den 25/1).

Og så har jeg fra pålidelig kilde, at det er ved at være lige oppe over, at DR udgiver deres “Medieudviklingen 2017”-rapport, hvor der med garanti også er noget spændende læsestof vedrørende podcastmarkedets udvikling gennem det seneste år!


Så kom vi knap en måned ind i 2018. Jeg håber året indtil nu har været godt ved jer. Og så læses vi ved den 6. februar!

Som altid skal du endelig give lyd, hvis du vil mig noget!

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri