Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 3 – Æbler og pærer?

Denne udgave af Podcasts & podcasting endte faktisk med, at blive en smule anderledes end jeg oprindeligt havde tænkt. Egentlig havde jeg regnet med, at jeg kunne have skrevet meget mere, men pludselig havde jeg skrevet rigeligt, og da det ikke ligefrem er min plan at det skal være deciderede longreads jeg producerer her, har jeg simpelthen valgt, at gøre denne udgave mere koncentreret, og så tage det jeg ellers havde regnet med også at komme ind på op i en senere udgave af Podcasts & podcasting.

Så i dag får I et hurtigt historisk brush-up på podcastmediet skarpt efterfulgt af en bøn om at vi ikke lader Apple få al fokus, når vi taler om podcasts og podcasting! Og til sidst bringer jeg også en lille teaser for, hvad det var, jeg havde forestillet mig der også kunne have været plads til. 😜

God fornøjelse!


En af de mest udbredte misforståelser jeg møder når jeg taler podcasts og podcastlytning med folk rundt omkring er, at det er noget der hører hjemme i Apples univers – altså enten i app’en Podcasts på iPhone eller i iTunes på macOS eller Windows.

Det er som sådan forståeligt nok, at denne misforståelse er opstået. Ordet “podcast” er en sammenskrivning af ordene “iPod” og “broadcast”. Det var dog ikke Apple selv, som opfandt begrebet. Det var derimod en BBC-journalist ved navn Ben Hammersley, som tilbage i 2004🔊  lidt tilfældigt fandt på begrebet. Og han gjorde det endda før Apple introducerede podcasts i iTunes (2005) og længe før den selvstændige app Podcasts så dagens lys (2012).

Så der er uden tvivl gode forklaringer på, at podcasts for mange er noget der bliver kædet sammen med Apple og iTunes. Og der skal heller ikke herske nogen tvivl om, at Apple er en utrolig vigtig spiller på podcastmarkedet. Det faktum at Apple skilte podcasts ud i sin egen app og dermed gjorde et utal af mennesker opmærksomme på, at det overhovedet var noget der eksisterede, har uden tvivl spillet en utrolig stor rolle i hele den eksplosion, som vi har set på podcastmarkedet over de seneste år. Her er det nok næsten nødvendigt med en indskudt sidebemærkning om, at jeg naturligvis ikke underkender den rolle, som Serial spillede for udbredelsen af podcastmediets popularitet – men allerede på det tidspunkt var app’en Podcasts allerede lanceret.

Der skal heller ikke herske nogen tvivl om, at iTunes (og herunder også Podcasts-app’en, men for nemheds skyld vil jeg kalde det hele for iTunes herefter) klart er den største spiller på podcastmarkedet. Hos Radio24syv kommer rundt regnet 40 % af vores podcasttrafik fra iTunes. Og selvom 40 % jo ikke er en majoritet, så er iTunes klart den største enkeltstående spiller i vores statistikker. Og denne andel er sikkert større hos andre podcastere, som ikke nødvendigvis har det distributionsapparat og de -kanaler bag sig, som vi trods alt har hos Radio24syv. Desværre kan disse tal være lidt svære at gøre op, hvis ikke man har en lidt ekstraordinær adgang til iTunes (men muligvis mere om det i et senere nyhedsbrev.) Så jo, iTunes er vigtig. Og min mission med dette nyhedsbrev er egentlig heller ikke at benægte vigtigheden af iTunes i det nuværende podcastlandskab. Men jeg vil gerne slå et slag for vigtigheden i at anerkende, at der jo findes mennesker som ikke bruger iPhone. 

Jeg har selv været trofast Android-bruger siden 2009. Og jeg begyndte at lytte til podcasts i 2006. Så det kan altså lade sig gøre helt uden om Apple (OK, OK, jeg havde en iPod mini i en del af perioden mellem 2006 og 2009… Men, you get the point ;).) Der har alle dage eksisteret podcast-apps til Android og jeg har gennem årerne været forbi lidt forskellige. I en årrække brugte jeg DoggCatcher, og siden er jeg endt med at være rigtig vild med Pocket Casts. Sidstnævnte eksisterer i øvrigt også i en version til iOS! For alternativer til Apples egen app, Podcasts, er bestemt ikke noget der er forbeholdt andre platforme end iOS. Jeg har kun selv brugt Apples egen app ganske lidt, men jeg er ikke imponeret. Jeg finder den rodet og sløv. Så jeg vil faktisk anbefale jer iOS-brugere, som læser med, at tage et kig på nogle af de alternativer der findes. For uden Pocket Casts har jeg især hørt en masse godt om Overcast, men også Downcast skulle være værd at tage et kig på. Og der er mange flere muligheder. Men jeg vil lade være med at trætte jer med en udtømmende liste (den vil nok også være umulig at lave), og i stedet blot opfordre til at gå på eventyr i den vidunderlige verden af podcast-apps!

Som bruger af en anden podcast-app end iTunes er man naturligvis afhængig af, at podcastskaberne ikke lægger al deres fokus på denne platform. Det er heldigvis blevet markant bedre gennem tiden og i dag “snylter” langt de fleste andre podcast-apps på iTunes-kataloget, således at RSS-feeds som er blevet tilføjet hos Apple, efter kort tid også vil dukke op i katalogerne hos de andre apps. Derfor vil jeg dog alligevel slå et slag for, at man som podcastproducent ikke udelukkende refererer til iTunes, hverken på sit website eller i selve podcasten. I sidste ende risikerer man (uforvarende) at være med til at skabe et forkert indtryk af hvad podcastmediet egentlig er og kan. 

Og så er jeg også af den overbevisning, at podcastmediet og -miljøet er bedst tjent med, at Apple ikke sidder alene på tronen. Hvis man gerne vil have mange lyttere, nytter det jo ikke noget, at man udelukker dem, som ikke lige har en iPhone. Det er næppe heller gavnligt for podcastmediets udvikling, at en stor del af brugerne tror at podcasts er noget der hænger uløseligt sammen med Apple. Derudover tror jeg heller ikke, at podcastmediet kan udvikle sig på de mest optimale vilkår, hvis Apple får lov, at sidde alene og trone. Og det havde jeg egentlig også tænkt, at jeg ville skrive noget om i denne udgave af nyhedsbrevet. Men jeg blev enig med mig selv om, at jeg faktisk har skrevet så rigeligt allerede. Og emnet “podcastmediets fremtid” og de forskellige spilleres rolle her i er så stort, at det har fortjent et nyhedsbrev for sig – og så har det jo også den ekstra sidegevinst, at jeg får lidt mere tid, til at tænke over hvad jeg egentlig vil skrive… Og det kommer i sidste ende jo også jer læsere til gavn. 😉

Så lad konklusionen på dette nyhedsbrev være: Jo, iTunes spiller en vigtig rolle i podcastlandskabet og det må for alt i verden ikke ignoreres, men omvendt set skal vi bare heller ikke lad os forblænde af mastodonten fra Cupertino, for der er virkelig meget andet godt at komme efter derude i markedet af podcast-apps!


Som altid er du mere end velkommen til, at skrive til mig, hvis du har kommentarer, idéer eller noget helt tredje. Svar på denne mail eller fang mig et andet sted på internettet – jeg er over det meste. 

Og hvis du kender en, som bør modtage dette nyhedsbrev, så tøv ikke med at sende det videre!

Næste udgave af Podcasts & podcasting udkommer om 14 dage, tirsdag den 13. december. Hvad emnet bliver vil jeg ikke love endnu, men der skal nok komme noget om podcastmediets fremtid på et tidspunkt!

Som altid, tusind tak fordi du læser med! 😁

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri