Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 27 – Det sødeste du har hørt

Det er en klassisk podcastkliché, at der findes en podcast om alt. Og kliché eller ej, så har det jo et eller andet på sig. Derfor findes der naturligvis også talrige podcasts om fødevarer af den ene eller anden slags. OK, at kalde temaet for denne vol. 27 af Podcasts & podcasting for “fødevarer”, er måske nok at stramme den lidt. Lad mig bare være ærlig: det kommer til at handle om slik! Og det er da lidt en form for fødevare!


En podcast som på relativt kort tid er blevet en klar favorit hos mig, er Fredagsslik. Nu har jeg jo løftet sløret, så det kommer nok ikke som nogen større overraskelse, at emnet for denne podcast er slik – det ligger også rimeligt åbenlyst i navnet, kan man sige. Men det er faktisk ikke bare slik der er emnet, det er nærmere bestemt bland-selv-slik. 

Det er ingen hemmelighed, at jeg hele mit liv har været ret glad for slik. Lige præcis bland-selv-slik, har jeg dog aldrig gjort mig enormt meget i. Jeg kommer fra et hjem, hvor vi spiste Matadormix – eller rettere, jeg spiste vingummierne mens mine forældre spiste lakridserne. Det behøvede jeg egentlig ikke skrive i datid, for sådan forholder det sig faktisk, fortsat, når jeg er hjemme på visit og der kommer Matadormix på bordet. Hvorfor bryde en herlig tradition? 🙈 😄

Så derfor er mit eget kendskab til bland-selv-slik heller ikke enormt. Det er faktisk begrænset til nyere tid, hvor jeg godt kan finde på at købe det, når jeg skal i biografen – hvor man så til gengæld kommer til at betale forfærdelige ågerpriser for det. 

Men i hvert fald er Fredagsslik en podcast om bland-selv-slik! Konceptet er det enkle, at der i hvert afsnit anmeldes et stykke slik, som kan købes i løsvægt som bland-selv. Hvert stykke slik bliver så bedømt ud fra en hjemmekonstrueret karakterskala – Hans Riegel, Bonn-Skalaen – en let modificeret udgave af den kendte 7-trinsskala, som skoleelever får karakter ud fra.


Her vil jeg i øvrigt gerne indskyde at lige præcis denne skala er en medvirkende årsag til at Fredagsslik har fået en særlig plads i mit hjerte. Den er nemlig et eksempel på den dedikation der ligger bag podcasten og den er et udtryk for, at værterne sætter stor pris på underlige fun facts, helt som jeg selv gør. 

Vi springer lige hurtigt tilbage til min barndom med Matadormixen. Jeg var i mange år af den overbevisning, at Haribo var et dansk slikmærke – der stod jo “Haribo Lakrids A/S, Faxe” på alle poserne og Matadormix var jo opkaldt efter vores allesammens yndslingsserie!

Men nej! Senere i mit liv gik det op for mig, at Haribo er en tysk slikgigant, som blot har en fabrik i Faxe! Og det er her vi kommer tilbage til nutiden og forkærligheden for skøre fun facts. For navnet Haribo er simpelthen en sammentrækning af stifterens navn, Hans Riegel, samt hans hjemby, Bonn. HAns RIegel, BOnn. 


Men tilbage til anbefalingen. Fredagsslik beværtes af de to yderst kompetente slikfeinschmeckere Rikke Collin og Emil Bach Andersen. De har som sagt en herlig interesse for, og viden om, bland-selv-slik og de er gode venner og har derfor en dejligt uformel (og til tider lummer) tone, som passer rigtig godt til emnet. Det bliver til tider en smule pjattet, måske endda useriøst, men det er altid hyggeligt. Man kan sagtens lade sig underholde af Fredagsslik mens man nyder en omgang fredagsslik! For husk nu, det behøver ikke alt sammen være så seriøst. En gang imellem skal man også hygge sig, når man hører podcast! 🙂

Og så bliver man rent faktisk også klogere af at lytte til Fredagsslik. Jeg har lært mange finurlige fakta om slik! 

Og lad mig så lige bemærke til sidst – for nu har jeg da vist fået skrevet rigeligt om slik – at man sagtens kan lytte til Fredagsslik, selvom man ikke nødvendigvis er die hard fan af fredagsslik, men måske er mest til en klassisk forudblandet pose. 😉

Hvis du er rigtig slikinteresseret, vil jeg anbefale dig, at starte helt fra begyndelsen. Der er i skrivende stund 11 afsnit som hver især varer 30-40 minutter. Alternativt kan det også gå blot at springe på, men der gives lidt yderligere kontekst, hvis man får det hele med.

Du finder Fredagsslik her: AndroidApple PodcastswebRSS


I øvrigt

Husk at der er nu i weekenden (den 19.-20. november) der finder Podcastfestival sted i København. Programmet er at finde på podcastfestival.dk, hvor der også stadig er billetter at købe.

Journalist og generel kender af medieverdenen Lars K. Jensen har skrevet et fint indlæg om lydens vigtighed i mediebilledet. Ikke mindst hvordan lyd med stor sandsynlighed kommer til at fylde meget mere i den nærmeste fremtid. Så meget at de etablerede medier endda bør have en strategi for lyd, argumenterer Lars. Spændende læsning med rigtig mange gode pointer! 

Thomas Noppen fra Netudgaven skrev den anden dag i Facebookgruppen Podcastle følgende:

“På Netudgaven lancerer vi en række nye podcasts den næste tid. De er “kommercielle” i den forstand, at de kommer ud på lydbogstjenester oveni, at nogle af dem bliver frit tilgængelige på iTunes. Den første er en alternativ og underholdende sundhedspodcast, som jeg håber I vil give et skud eller en kommentar. God fornøjelse” #

Det synes jeg lyder ret interessant! Den omtalte første serie hedder “De 95 Procent” og kan høres hos Netudgaven – om den også ligger på en lydbogstjeneste allerede ved jeg ikke.


Al den snak om sukker på sådan en salig tirsdag! Men nok for nu! Tak fordi du læser med. 😊

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri