Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 26 – Fængslende fortællinger

Der er noget fascinerende over fortællinger fra det ukendte. Fortællinger fra steder, hvor man som almindelig borger i et samfund, ikke har sin daglige gang og som man derfor ikke har noget førstehåndsindtryk af. Det er en grundlæggende menneskelig nysgerrighed. Der findes talrige tv-programmer, artikler og alle mulige andre typer indhold – naturligvis også podcasts – som tager os med ind bag facaden steder, hvor vi normalt ikke får lov at komme. Det kan være en fabrik, kongehuset, Storebæltsforbindelsen eller et byggeri som Aarhus Letbane.

Denne udgave af Podcasts & podcasting er en anbefaling af en serie, som gør netop dette. Men den skiller sig alligevel lidt ud fra, hvad vi ellers har set af den slags.


Podcastserien Ear Hustle tager lytterne med ind bag tremmerne i San Quentin State Prison i Californien. Og ikke nok med det, så er serien produceret af fangerne selv. Serien fortæller historier om hverdagen i fængslet og om de forskellige indsatte og deres baggrunde.

Bag mikrofonerne sidder de to faste værter Earlonne Woods og Nigel Poor. Førstnævnte er indsat, mens Nigel har været frivillig i fængslet i en årrække, hvor hun bl.a. tidligere har lavet radio med de indsatte og altså nu laver podcast. un er så at sige forbindelsen til verdenen uden for fængslet. Hvert afsnit i serien centrerer sig typisk om ét emne, der relaterer sig til livet som indsat. Dette emne behandler værterne med bl.a. Earlonnes egne erfaringer ligesom flere andre indsatte medvirker i løbet af serien og fortæller deres historier.


Der er noget ekstra særligt ved historier fra et fængsel. Man får som lytter et indblik i en del af samfundet, som man som lovlydig borger med stor sandsynlighed ikke har nogen særlig berøring med i sin dagligdag. Det er ret tankevækkende. Det er tankevækkende at høre om folk der har siddet i mange årtier i forskellige fængsler rundt om i USA. Det er tankevækkende at høre disse mennesker fortælle deres historier – det giver på en eller anden måde mig som lytter et andet indtryk af de indsatte. De får en mere menneskelig side. 

Det skal ikke forstås på den måde, at man begynder at fatte sympati for de indsatte eller deres gerninger. Der bliver på ingen måde lagt skjul på, at der er tale om dybt kriminelle mennesker. Hver gang en indsat medvirker bliver det fortalt hvad vedkommende er dømt for, og hvilken straf der er blevet givet. Ear Hustle forholder sig ikke yderligere til, hvorvidt straffen er retfærdig – det understreges flere gange, at det ikke er formålet. Men det er altid tydelige deklareret, at der er tale om folk der har bedrevet en eller anden form for kriminalitet. Men det er ikke desto mindre vældigt interessant at høre disse mennesker fortælle om hvad der har bragt dem i deres nuværende situation og hvordan man får hverdagen i et fængsel til at hænge sammen.

Da Ear Hustle foregår i et fængsel, er der naturligvis ikke komplet frie rammer, for hvad afsnittene kan indeholde. Således er alle afsnit godkendt af fængslets Public Information Officer. Der bliver selvfølgelig ikke løftet sløret for hvad der eventuelt er blevet censureret fra, men lader til at producenterne har fået rimeligt frie rammer. Jeg har i hvert fald ikke indtryk af at der er tale om en form for propagandistisk skønmaleri fra statens side.

Uden at jeg er ekspert er der vist ingen tvivl om, at der er markante forskelle på det amerikanske og det danske rets- og fængselssystem. Derfor er Ear Hustle for os danskere, selvfølgelig ikke direkte et kig ind i vores eget samfund. Men det er et kig ind i et samfund, som præger store dele af den vestlige verden. Gad vide om man kunne lave noget lignende i Danmark? Det tror jeg også kunne være interessant at lytte til.


Ear Hustle har netop afsluttet sin første sæson og der ligger 10 afsnit, som jeg klart vil anbefale, at man lytter til fra starten. Der skulle være en sæson 2 på vej, men der er endnu ingen dato på.

Du kan finde Ear Hustle her: webRSSAndroidApple Podcasts


I øvrigt

Som jeg har omtalt tidligere, var september lidt af en podcastmåned med en del forskellige podcastrelaterede begivenheder. Det lader til at november har tænkt sig at følge trop!

Den 18. november løber PodcastCamp af stablen for andet år i træk. PodcastCamp er en inspirationsdag for podcastere, hvor man kan møde andre podcastere, få feedback og sparring og høre inspirerende oplæg. Det koster 500 kr. at deltage og arrangementet finder sted i København. Tilmelding og detaljer på podcast.camp.

Dagen efter PodcastCamp slås dørene op for Københavns (og sådan set også Danmarks) første podcastfestival. Festivalen strækker sig over søndag den 19. og mandag den 20. november og programmet spænder over livepodcasts, oplæg og workshops. Noget er gratis og noget koster entré. Program og billetinfo kan findes på podcastfestival.dk.

Jeg regner med at være til stede ved begge ovenstående arrangementer!

Og for at det hele ikke skal blive alt for københavnercentrisk, og fordi det også er et vildt fedt initiativ, vil jeg også lige nævne at der i morgen, onsdag den 1. november (hvis du læser nyhedsbrevet på udsendelsesdagen), afholdes radiobiograf i Aarhus.

Og så bliver jeg vist også nødt til lige at nævne, at der har været en udvikling i sagen om svindleren Mads Andersen, som er skildret i Radio24syvs podcastserie Man kan aldrig vide!


Tak fordi du læser med! 🙂

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri