Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 25 – Først med det nyeste

For nylig annoncerede onlineradio-platformen TuneIn deres såkaldte “First Pay”-koncept. Det handler kort fortalt om, at podcastproducenter kan lade episoder udkomme eksklusivt på TuneIn i op til en uge før de udkommer via RSS-feed til andre platforme.

Det er i sig selv interessant at se, hvordan TuneIn bevæger sig længere ind på podcastterritoriet. Selvom de længe har haft podcasts som en del af deres udbud, er deres oprindelige fokus live radiokanaler. Det er et tydeligt resultat af podcastmediets stigende popularitet spreder sine ringe i branchen.

“First Play” er et interessant forsøg fra TuneIn på at lokke brugere til deres specifikke platform. På et marked, som er domineret af Apple, men som samtidig bygger på et så åbent fundament, at antallet af konkurrerende apps er enormt, er det nødvendigt, at have en måde at skille sig ud på. Spotify har forsøgt sig med egenproduktioner, som i udgangspunktet er tilgængelige på deres egen platform. Endvidere har Spotify også lavet aftaler med forskellige podcastere om, at nævne Spotify i deres podcasts. Så det giver god mening, at TuneIn også forsøger sig med en alternativ tilgang.

At starte en ny platform i et marked, som er så domineret af en spiller og samtidig fragmenteret kræver nogle nytænkende tilgange. Eksklusive forpremierer er en ret simpel idé, og det udnytter den åbenhed som podcastformatet bygger på, da episoderne med tiden bliver tilgængelige for hele det potentielle publikum. Og med partnerskaber med de rette store navne, som tydeligvis er det TuneIn er gået efter (med fx podcasts fra store amerikanske producenter som Gimlet og Wondery), er det også en potentiale for, at lokke folk til sin platform og måske endda holde dem der. Ikke mindst, hvis man sørger for at bygge en platform, som gør det muligt at høre alverdens andre podcasts.

Der er ligeledes interessant finansieringsperspektiver i en model med midlertidige eksklusivaftaler. Jeg gætter på, at TuneIn har lavet en eller anden form for økonomisk aftale med de forskellige podcastproducenter, som indgår i deres “First Play”. Og hvis TuneIn kan lokke brugere til sin platform med eksklusive forpremierer på relativt højtprofilerede leverandører, så kan det nok også mærkes på reklameindtægterne. For det er vigtigt at huske på, at TuneIn er reklamefinansieret – både deres website og deres apps benytter bannerreklamer i høj grad.

Det er i dette spor heller ikke helt utænkeligt, at man kan kombinere dynamiske lydreklamer, som jeg også har skrevet om i tidligere udgaver af Podcasts & podcasting (bl.a. vol. 8 og vol. 9), med forpremieremodellen, således at lytterne bliver eksponeret for reklamerne på mere effektiv vis. Dette vil dog uden tvivl kræve nogle mere strikse aftaler mellem podcastere og platformene.

Finansieringsmæssigt er det også interessant, at tænke i brugerbetaling for adgang til forpremierene. Det er nærliggende, at forestille sig at en platformsudbyder kunne tilbyde brugerne eksklusiv adgang til nye episoder mod en form for abonnementsbetaling (TuneIn har fx allerede en “Premium”-model), som ville blive delt mellem udbyder og podcastproducent. Det kunne også sagtens være i en form for 10er/Patreon-agtig model, hvor beløbets størrelse fastsættes af antal udgivelser. 

Mig bekendt er der endnu ingen, som har forsøgt sig med denne form for kombineret “mikrobetaling” og eksklusiv adgang. Ikke sådan på bredere platformsniveau i hvert fald. Der er tendenser der henad i forskellige Patroen-kampagner, bl.a. Daily Tech News Show, hvor man som patron får eksklusiv adgang til visse ekstra goder. Men det er altsammen noget udover kerneproduktet – podcasten.

Værd at bemærke i denne sammenhæng er det også, at Apple endnu ikke har rørt på sig på dette felt. Ganske vist har de meldt ud, at de vil give podcasting mere fokus, bl.a. i form af bedre adgang til statistik (som vi endnu intet har set noget til), men der har endnu ikke været optræk til yderligere innovation fra deres side. Selvom andre podcastudbydere eksperimenterer med hostede løsninger i kombination med bredere udbud i form af adgang til alverdens RSS-feeds (det gør både fx SpotifyGoogle og Podbean), så har vi endnu ikke set noget på denne front fra Apple. 

Det vil teknisk set kræve en anden platform end den Apple i øjeblikket stiller til rådighed for podcastere. Hos Apple er alt baseret på RSS-feeds og eksterne hosts. En løsning a la det vi ser hos andre udbydere vil kræve at man også tilbyder podcasthosting – og for at være rigtig konkurrencedygtig også i kombination med klassiske RSS-feeds. I forhold til hvad Apple ellers har af erfaring med håndtering af mediefiler og apps, så skulle man dog nok kunne forvente, at det var noget de ville kunne finde ud af, hvis de virkelig gad.

Og hvem ved? Måske er åbningen for statistik et skridt på vejen mod noget større for dem. 

En anden ting, som er værd at bemærke er, at alle disse tiltag centrerer sig om det amerikanske marked. Eller i hvert fald det engelsksprogede. Der er således endnu ingen eksempler på en dansk (eller europæisk) version af de tiltag, jeg har beskrevet i dette nyhedsbrev. Kender du til nogle gode eksempler? Så tøv ikke med at skrive til mig!


I øvrigt

For nylig fik jeg en mail om at podcast-app’en Knolo nu var tilgængelig til Android. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg totalt havde glemt, at jeg havde skrevet mig op til at få besked når den var tilgængelig. Men jeg har lige testet app’en hurtigt og jeg er ikke umiddelbart imponeret. Afspilleren virker meget basal og kan fx ikke justere hastighed. 

Der hvor de forsøger at skille sig ud er ved at skabe mere kontekst om de enkelte podcasts. Under hver podcast kan man således finde en “Convo”-fane, som indeholder indhold fra Twitter.

Jeg er indtil videre ikke overbevist om at Knolo kan noget ekstraordinært, men jeg vil da følge deres udvikling. Men for nu bliver jeg på Pocket Casts!


Og sådan sluttede denne 25. udgave af Podcasts & podcasting. Denne gang var der slet ingen lytteanbefalinger. Det håber jeg I kan tilgive mig for. Der skal nok komme flere i fremtiden. 🙂

Som altid: kontakt mig, hvis du synes du har noget jeg bør vide. Og send hellere end gerne Podcasts & podcasting videre til en du tror vil have glæde af at læse det!

Vi læses ved den 31. oktober!

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri