Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 23 – Is this real life 2?

Forleden var jeg inde og se filmen “En fremmed flytter ind”, som er baseret på Third Ears podcastepisode fra 2013, “I et forhold med”. Jeg har i tidligere udgaver af Podcasts & podcasting omtalt netop denne udgave af Third Ears originale podcast, samt dens forgænger, “Rieper-Holm-sagen” og derfor synes jeg også, at det er relevant at tage filmen op, selvom det er en væsentlig anderledes form for medieoplevelse der her er tale om.

I det hele taget bliver denne treogtyvende udgave af Podcasts & podcasting lidt anderledes, da jeg vil fokusere på forskellige podcastrelaterede oplevelser fremfor bare podcasts.

Men tilbage til filmen. Hvis du har lyst til at læse flere detaljer om podcast-forlægget, så vil jeg henvise dig til vol. 16 af Podcasts & podcasting, hvor jeg anbefaler netop de to episoder fra Third Ear, som ligger til grund for den historie filmen fortæller. Jeg skal nok vente her på dig mens du læser det!

Er du tilbage? Dejligt! Så fortsætter vi med “En fremmed flytter ind”. 

Jeg bør måske lige påpege, inden vi går videre, at nedenstående tekst kan indeholder spoilers om filmen. Så hvis du helst vil se den med helt “rent sind”, så bør du måske ikke læse videre…  Du kan evt. hoppe ned til næste underoverskrift, hvor der slet ingen spoilers er!

Jeg må indrømme, at jeg var en smule skeptisk overfor projektet med at filmatisere historien om Casper Rieper-Holm. Som lydfortælling (ikke mindst i Third Ears særlige stil) fungerer historien helt fantastisk, men jeg var nervøs for om den mon kunne overføres til det store lærred, på fornuftig vis.

Heldigvis blev min ængstelse gjort til skamme. Jeg kan lige så godt sige det rent ud: jeg var vild med “En fremmed flytter ind”! For at konvertere en historie fra podcast til film er der helt naturligt nødt til at blive brugt nogle greb, som kan gøre historien egnet til en ekstra dimension. Og det har man hos Made in Copenhagen heldigvis formået at gøre på virkelig elegant vis.

I filmen spiller hovedparten af rollerne sig selv. Det er altså de mennesker- ikke mindst hovedpersonen Amanda – som har oplevet Casper Rieper-Holm på nært hold, som selv spiller med. Kun Casper selv er spillet af en skuespiller. Han havde pudsigt nok ikke lyst til at medvirke selv. Taget i betragtning at der ikke er tale om professionelle skuespillere og at vi har at gøre med nogle mennesker, som skal gennemleve nogle ret skræmmende måneder af deres liv, synes jeg niveauet i filmen er imponerende højt! Derudover bruger filmen også det faktum, at “skuespillerne” kender historien bedre selv, end nogen manusforfatter nogensinde kan komme til, på nogle ret interessante måder undervejs. Det er altsammen med til, at gøre filmen til noget særligt!

Filmen baserer sig primært på Third Ear-episoden “I et forhold med”. Men som jeg også nævner tidligere i dette nyhedsbrev, så findes der også en forgænger, nemlig “Rieper-Holm-sagen”. Heldigvis bliver den del af historien fra denne episode også fortalt i filmen, så man som seer får et bredere indtryk af hvor meget svindel Casper Rieper-Holm har bedrevet.

Ligeledes indeholder filmen også en epilog, som giver lidt ekstra opfølgende viden efter handlingen i “I et forhold med”.

Så alt i alt synes jeg “En fremmed flytter ind” er en virkelig vellykket film. Og selvom jeg har lyttet til Third Ears fortællinger om Rieper-holm flere gange, så var jeg endnu engang totalt grebet af historien!

Så smut en tur i biffen, hvis du kan finde tid mellem din podcastlytning! 😉

Podcasteventextravaganza!

Ja, jeg bliver sgu ved! Det bliver et længere nyhedsbrev i denne omgang. Der sker simpelthen så mange spændende podcastrelaterede ting i disse dage. Filmpremiere i sidste uge og hele to arrangementer i København i den kommende weekend, d. 22-24. september 2017. Hvis du er i København eller har mulighed for at være det i weekenden, så vil jeg klart anbefale dig, at tage et kig på nedenstående!

Fredag den 22. september afholder Prauda (Foreningen af uafhængige internetmedier) deres Festival for nye medier. Som navnet antyder har denne endagsfestival fokus på “nye medier” i bredere forstand og altså ikke kun podcasts. Dagens hovedtaler er dog ganske podcastrelevant. Selveste Alex Blumberg, amerikansk podcastpioner og stifter af Gimlet Media, gæster nemlig København i anledning af festivalen.

Derudover er der en masse andre spændende oplæg fra forskellige internetbaserede medier, bl.a. Føljeton, som vil fortælle om deres udvikling til at være et “nyhedsbrevsmedie” – det glæder jeg mig personligt til. Og det kunne jeg forestille mig, at du som læser af netop et nyhedsbrev måske også kunne finde interessant.

Du kan endvidere høre formand for Prauda, Thomas Noppen, fortælle om dagen i episode 3 af META.

Jeg kommer, så sig endelig hej! Arrangementet finder sted i Bremen Teater, fredag den 22. september 2017 kl. 9-17. Det er nødvendigt at købe billet og der er en klækkelig rabat at få som medlem af Dansk Journalistforbund eller som studerende.

Samme aften, fredag den 22. september, skydes dette års udgave af Københavns Radiobiograf Festival i gang. Helt tilbage i vol. 4 af Podcasts & podcasting omtalte jeg forskellige muligheder for at opleve podcasts “ude i virkeligheden”. En af de ting jeg nævnte var Københavns Radiobiograf. Kort fortalt er idéen med en radiobiograf, at man sammen med andre sidder i en mørk biografsal og lytter til forskellige lydproduktioner.

Radiobiograf Festival 2017 tager konceptet lidt videre og byder på endnu flere måder at bringe lytningen ud i verden (eller i hvert fald København) på. I løbet af lørdag og søndag, hhv. 23. og 24. september er der rig mulighed for, at opleve en masse fede lydproduktioner rundt om i byen. Jeg vil undlade at gå en masse i dybden med programmet her – det er simpelthen for omfangsrigt til, at det vil give mening. Jeg vil i stedet opfordre dig til, at lytte til episode 4 af META, hvor to af ildsjælene bag Københavns Radiobiograf præsenterer festivalen og deres egne favoritarrangementer.

Og så skal du naturligvis også tjekke programmet ud på radiofestival.dk. her finder du også links til at købe billetter til de enkelte arrangementer (bemærk at du ikke kan købe et “armbånd”, som giver adgang til hele festivalen)


Og så er der ikke mere for den 25-øre, eller hvor meget du nu synes dette nyhedsbrev var værd. Kender I det, når det går op for én, at man er så gammel, at man citerer gamle tegnefilm-catchphrases, som henviser til mønter, som ikke længere er gyldig valuta? Oh well….

Næste nyhedsbrev udkommer 3. oktober! Hav det godt så  længe og tøv ikke med at kontakte mig, hvis du har spørgsmål, tips, ris, ros eller noget helt femte!

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri