Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 22 – Den højeste tinde?

For nylig skrev Nick Quah i sit nyhedsbrev, HotPodom det begreb han kalder “Peak Podcast”. Begrebet dækker over, hvorvidt vi er ved at nå et stadie, hvor markedet for podcasts er ved at blive mættet. Er der simpelthen så mange podcasts, at de begynder at stå i vejen for hinanden?

Det synes jeg er et ret interessant spørgsmål. Og Nick Quahs overvejelser var også interessant læsning. Nick Quah er bosiddende i USA, hvorfor hans fokus naturligvis er på det engelsksprogede podcastmarked og i særlig grad på det amerikanske marked. Det danske podcastmarked adskiller sig på flere parametre fra det amerikanske. Jeg synes dog alligevel at Nicks overvejelser i en vis grad kan overføres – i delvis tilpasset grad – til det danske marked. Og det har jeg tænkt mig at give et skud i denne udgave af Podcasts & podcasting.

Noget af det allerførste, som slog mig da jeg læste Nick Quahs overvejelser om “Peak Podcast” var, at jeg sådan helt personligt kan have ret svært ved, at få tid til, at lytte til alle de podcasts jeg gerne vil høre. Som jeg har beskrevet i en tidligere udgave af nyhedsbrevet, så lytter jeg til stort set samtlige podcasts på 1,5x hastighed. Og jeg synes stadig ofte, at jeg ikke har tid nok!

Denne tendens er kun vokset gennem især det seneste halve år. Retfærdigvis er det nok bedst at understrege, at jeg nok ikke ligefrem kan klassificeres som 100 % repræsentativ for den typiske podcastlytter. Jeg er nok en smule “miljøskadet”… Derfor er min personlige erfaring i særdeleshed anekdotisk og nok ikke udtryk for at absolut tendens i markedet. 

Jeg synes dog alligevel godt, at min personlige oplevelse kan tages som et afsæt for et kig på podcastmarkedets udvikling. For en afgørende, medvirkende årsag til at jeg har oplevet et stigende tidspres er at udbuddet af (gode) podcasts er eksploderet gevaldigt over de seneste måneder.

Jeg vil ikke begynde at lave en decideret opsummering af Nick Quahs “analyse”, den vil jeg anbefale, at I selv læser. Men helt kort er det værd at nævne, at han bl.a. gør antallet af podcasts op i forhold til udgivelser af andre medietyper, herunder film, serier og magasiner.

Blandt de tal, som Nick nævner er bl.a. at der findes over 400.000 podcasts i Apple Podcasts, ud af hvilke ca. 75 % er “aktive” – altså jævnligt publicerer nye episoder. Ifølge podcaststats.dk var der i august 2017 1.760 dansksprogede podcasts i Apple Podcasts. Her opererer vi selvsagt i en noget anden størrelsesorden end, når vi ser på et internationalt perspektiv. Det er dog stadig interessant at se på udviklingen specifikt i Danmark, synes jeg. Siden februar har der været en støt stigning i antallet af dansksprogede podcasts:

Udviklingen i dansksprogede podcasts på Apple Podcasts

Og der er ikke umiddelbart noget der tyder på, at denne stigning er ved at aftage. Selvom antallet af dansksprogede podcasts nærmest er mikroskopisk i forhold til det samlede antal, så er der samtidig helt logisk en meget mindre lytterskare til at forbruge disse. Og det er vel at mærke et publikum, som også uden problemer kan forbruge en stor del af alle de andre 400000 podcasts, som er på andre sprog – mange på engelsk.

Men findes “peak podcast” så? Selvom det måske kan lyde en smule kedeligt og uopfindsomt, så må jeg faktisk sige, at jeg er rungende enig med Nick Quah i hans konklusion. Jeg tror ikke markedet tager skade af at være i vækst. Væksten er et udtryk for en stigende interesse. Men som Nick Quan skriver, så er de positive sider af en sådan vækst dybt afhængige af, at det lyttende publikum også vokser.

Os der er dybt inde i “podcastboblen” har af og til en tendens til at glemme, at det fortsat er et nichefænomen. I DR Medieforsknings rapport “Medieudviklingen 2016” fremgår det, at 9 % af befolkningen tilkendegav, at de lytter til podcasts på ugentlig basis. Dette tal er ikke steget fra året før. Til gengæld er andelen af danskere, som sagde, at de aldrig lyttede til podcasts faldet fra 2016 til 2016. Så en eller anden fremgang har der været at spore. Du kan selv grave dybere i DR’s rapport (PDF) her (podcasts omtales på side 14). 

Jeg var i vol. 8 af Podcasts & podcasting inde på nogle af de tendenser, som jeg tror kan påvirke andel af podcastlyttende danskere. At det fx er et udtryk for en vis mainstreamificering (ja, det er da bestemt et ord!) at flere og flere “klassiske kendisser” med en relativt stor følgerskare (Anders & Anders m.fl.) begynder at tage podcastmediet til sig. Dette mener jeg stadig gør sig gældende og det bliver spændende at se, hvordan andelen af podcastlyttende danskere har udviklet sig i løbet af 2017.

En ting er dog sikkert. I takt med at både udvalget af podcasts og mængden af lyttere stiger, er der behov for bedre måder at opdage podcasts på. “Discovery is broken” er en frase man ofte høre i podcastmiljøet og det er også en betragtning jeg er helt enig i. Vi har nogle hitlister og forskellige muligheder for at se relateret indhold i Apple Podcasts. Men det foregår altsammen i Apples lukkede univers og det stiller visse begrænsninger. 

Siden jeg udgav vol. 21 af Podcasts & podcasting har tjenesten Podchaser bl.a. lukket op for offentlig betaadgang. Podchaser er en tjeneste som har sat sig som mål, at skabe et bedre og mere alsidigt interface til kuratering og opdagelse af podcasts. Jeg har selv kigget en lille smule på tjenesten og du kan selv slå dig løs på podchaser.com. Mit umiddelbare indtryk er, at den i øjeblikket har et tungt fokus på engelsksproget indhold. Det er muligt, at finde dansksprogede podcasts hos Podchaser, men det skal nærmest vide helt konkret, hvad man leder efter. 

Det er bestemt tænkeligt at det er noget, som ændrer sig med tiden. Indsnævringer på sprog vil være en oplagt udvidelse af Podchasers funktionalitet. Og så skulle der også være lidt puslerier i gang herhjemme i forhold til at skabe bedre kuratering og opdagelse af danske podcasts specifikt. Men det er ikke noget jeg har yderligere detaljer om på nuværende tidspunkt.


Noget jeg til gengæld har yderligere detaljer om, er en ny podcast, som jeg er medvært på! Ja, du læste rigtigt, nu behøver du ikke længere nøjes med mine tanker om podcastmediet på skrift. Jeg har sammen med Anders Guldberg fra podcastproduktionsvirksomheden KhAg startet podcasten META, der som navnet måske antyder beskæftiger sig med trends, tendenser og tips indenfor podcasting.

Formatet for podcasten er ret løst og hele tiden under udvikling. Vi opererer ikke med en fast tidsplan for udgivelser, men vil udkommer når vi synes der er noget at tale om. Du kan høre meget mere om vores tanker i første episode. Episode 2 er i skrivende stund også udkommet og her har vi overladt mikrofonen til Nikolaj Rasmussen, som er en af ankerpersonerne bag Center for Podcasting, som afholder et podcastmeetup under Techfestival i København på torsdag den 7. september.

I løbet af september måned vil vi udkomme med flere episoder med gæsteværter, som præsenterer forskellige fysiske podcastbegivenheder, som finder sted i København i løbet af september, for september 2017 er lidt gået hen og blevet “podcastmåned” – i hvert fald i København. Og undskyld til alle jer, som ikke bor i Hovedstadsområdet eller har mulighed for at komme til disse events. Hverken dette nyhedsbrev eller podcasten skal være et københavnerfænomen. Og der skal nok komme masser af godt indhold som har bredere relevans også!

Du finder META her: webAndroidApple PodcastsRSS


Og således slut på vol. 22 af Podcasts & podcasting. Jeg springer “I øvrigt” over i denne omgang. Jeg synes simpelthen jeg har skrevet ok allerede. Og der er vist allerede nok “i øvrigt” med.

Jeg håber du har lyst til at lytte til META og naturligvis også fortsat har lyst til at læse med her i Podcasts & podcasting. 

Som altid er enhver form for feedback meget velkommen. Enten her på mail eller på en eller anden kanal. 🙂

Vi læses ved den 19. september!

Og så vil jeg da forresten også anbefale Nick Quahs nyhedsbrev HotPod. Hvis du har appetit på mere internationale podcastnyheder og analyser, så er det bestemt et abonnement værd. Det er dog noget mere omfangsrigt end nærværende nyhedsbrev. Du kan abonnere på HotPod her.

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri