Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 19 – En sommer af serier

Forleden havde jeg en snak på Twitter om tv-serier. I ved, den helt klassiske snak om hvilke serier man ikke har set, hvorfor man bliver nødt til at føle sig håbløst bagud. Heldigvis ender det jo gerne med, at alle i samtalen har en eller anden ikonisk “must-watch”-serie, som de ikke har set og på den måde er alle lige meget bagud.

Og hvorfor indleder jeg så dette nyhedsbrev om Podcasts & podcasting med at skrive om tv-serier? Fordi den føromtalte samtale om tv-serier faktisk ansporede mig til nogle overvejelser om mit podcastlyttemønster og en tendens i produktionen af podcasts, som jeg har bemærket over især det seneste år.

Når jeg skal vurdere om jeg gider at se en tv-serie, spiller den samlede varighed i høj grad ind. Det er nemmere på forhånd at overskue 8 afsnit af en halv times varighed end 7 sæsoner a 20 afsnit a 45 minutters varighed – selvom sidstnævnte meget vel kan vise sig at være en helt fantastisk investering. Derfor er jeg typisk også mere tilbøjelig til at gå i gang med nyere serier, hvor der ikke ligger en masse afsnit. Og hvis jeg går i gang med noget ældre, så er det typisk noget, hvor der enten er få eller korte sæsoner.

Men det handler stadigvæk om tv-serier og ikke podcasts, som det jo burde. Beklager, men jeg skulle lige have den grundlæggende præmis på plads. For der er som nævnt en kobling til podcasts. Der er begyndt at dukke flere og flere af det jeg vil kalde podcastserier op. Altså podcasts, som har en klart defineret start og slutning og som består af et afgrænset antal episoder.

I mange år har de podcasts jeg har lyttet til været på klassisk “episodisk” form (jeg ved simpelthen ikke om det er den bedste måde at beskrive det på. Men jeg er ikke lige kommet på et bedre ord), hvor der med faste intervaller udkommer episoder i en uendelighed – i en i hvert fald ikke på forhånd afgrænset periode. Typen af indhold har naturligvis også været præget af  dette. De fleste af de podcasts jeg har lyttet til længst er fokuseret på nyhedsformidling, underholdning, interviews eller andet, som ikke har en naturlig afgrænsning.

Serial nævnes ofte når der diskuteres podcasts. Og selvom det kan virke fortærsket nævner jeg den lige igen. For Serial har uden tvivl haft en betydning for udviklingen mod serielt indhold. Titlen siger det ret meget i sig selv. Og alligevel skiller Serial sig lidt ud fra den bølge, som vi har set. For ganske vist fortalte Serial en afgrænset historie, men den var alligevel under løbende udvikling. Vi vidste at den ville slutte på et tidspunkt, men undervejs blev serien flere gange forlænget fordi nye detaljer dukkede op.

Herhjemme har vi bl.a. set Third Ear gribe bolden. De bevægede sig fra et episodisk format hvor en enkelt historie blev fortalt i en episode til et serielt format, hvor en historie blev rullet ud over flere afsnit. Det var stadig fortalt under den overordnede Third Ear-paraply og distribueret i det samme feed, men ikke desto mindre en ny form.

Samme kombinerede serielle og episodiske koncept ses i øvrigt fx også i podcasten Last podcast on the left, som jeg anbefalede en specifik episode af i vol. 13 – der skal i øvrigt fortsat lyde en varm anbefaling af hele podcasten herfra.


Vi har bevæget os ind i sommerferieperioden og jeg skal også ud at rejse. Derfor vil jeg holde en lille pause fra udsendelsen Podcasts & podcasting. Til gengæld vil jeg her komme med en række eksempler på serielle podcasts, som du kan høre mens nyhedsbrevet holder pause.

På Radio24syv har vi også produceret en del podcastserier og også i stigende grad inden for det seneste års tid. Men også inden da. Tilbage i 2015 drog René Fredensborg og Anders Christiansen fra kulturprogrammet AK 24syv ud på en jagt efter person beg Wikipedia-brugeren “Sincere”, som gennem længere tid havde vandaliseret artikler på den dansksprogede del af onlineleksikonet. 

Hør Sincere her: webAndroidApple PodcastsRSS

Samme Anders Christiansen har i år lavet podcastserien Farveblind, hvor han forsøger at forklare 9 forskellige farver for blinde. Det er en utroligt fascinerende rejse ind i en verden, som for seende kan være ret svær at forstå. Ganske perspektiverende og fascinerende.

Hør Farveblind her: webAndroidApple PodcastsRSS

Sidste anbefaling fra Radio24syv er den, i skrivende stund spritnye dokumentarserie Man kan aldrig vide. I vol. 16 anbefalede jeg de to Third Ear-afsnit om bedrageren Casper Rieper-Holm. Det er lykkes dokumentarist Morten Narvedsen at komme på sporet af et menneske, som lader til at være endnu mere ubehagelig end Casper. Han kalder sig Mads Andersen. Men det er ikke hans rigtige identitet…

Hør Man kan aldrig vide her: webAndroidApple PodcastsRSS

Det allerførste “rigtige” nyhedsbrev jeg udsendte – nemlig vol. 2 – bestod af en anbefaling af serien om Aarhus Letbane. Den er sådan set stadig et lyt værd, hvis ikke du har hørt den endnu. Men siden da har bureauet bag bl.a. produceret en ny podcastserie i samarbejde med Storebæltsbroen. Den handler om, ja, Storebæltsbroen. Serien består af 5 afsnit og byder på alt fra historien bag broens tilblivelse til en gåtur på kablerne højt hævet over jorden!

Hør Storebælt – Fortællinger fra broen her: webAndroidApple PodcastsRSS

DR har også produceret en række podcastserier. Dobbeltmordet, som udkom i løbet af foråret undersøger mordet på kontorchef Vilhelm Jacobsen og hans hustru som fandt sted i 1948 og som fortsat er uopklaret. Ja, OK, spoiler alert! Men serien er nu et lyt værd, selvom forbrydelsen heller ikke her bliver opklaret.

Hør Dobbeltmordet her: AndroidApple PodcastsRSS

En anden serie fra DR dette forår er Equinox 1985. Jeg har været ret meget i tvivl om hvad jeg egentlig synes om den i løbet af den tid jeg har lyttet til den. Den er pudsig på rigtig mange måder. Men jeg er endt med at synes nok om den til at den bør have en plads her. I sin grundopbygning minder den faktisk rigtig meget om ovennævnte, Dobbeltmordet, i den forstand, at serien bæres frem af en journalist, som undersøger en uopklaret kriminalsag. Der er dog den væsentlige forskel, at historien er opdigtet. Equinox 1985 er en dramatiseret fortælling om en studenterklasse, som forsvandt på deres vogntur i 1985. Serien er bygget op som en ægte dokumentarserie, med lyttere som ringer ind med tips osv. Det er en ret interessant leg med genrer.

Hør Equinox 1985 her: webAndroidApple PodcastsRSS

Jeg brugte ordet pudsig om Equinox 1985 ovenfor. Det er også et ord, som passer rigtig godt på den sidste podcastserie jeg vil anbefale i denne udgave af Podcasts & podcasting. Serien Anders & Rasmus erobrer filmbranchen er en fiktiv fortælling om to unge filmskaberes talrige forsøg på, at pitche mere eller mindre skøre manuskripter til forskellige mindst lige så skøre filmproducenter. Jeg må indrømme, at jeg ikke har fået hørt en voldsomt masse af det endnu, men det jeg har hørt gør den absolut anbefalelsesværdig!

Hør Anders & Rasmus erobrer filmbranchen her: webAndroidApple PodcastsRSS


I øvrigt

Teknologinyhedssitet Recode har også en podcast. Og i sidste uge udkom bl.a. en lidt metaagtig episode, hvor værten Peter Kafka, taler med Nick Quah, som bl.a. skriver et populært nyhedsbrev om podcasts og podcasting (han lyder som en kanon fyr!) om hvad status er på finansieringssituationen for podcasts og hvilke perspektiver der ligger i, at Apple vil åbne op for statistikker. Det er ikke fordi episoden byder på en masse afsløringer eller lignende, men den er en fin opsummering og status.

Som i så mange andre tilfælde drejer Recodes podcast sig hovedsageligt om det amerikanske podcastmarked og det er som altid begrænset hvor mange direkte paralleller der kan drages til det danske ditto. Men for at hive fokus lidt tilbage til vores egen andedam, så er det værd at nævne, at fagbladet Journalisten kan berette, at der er en overvejende positiv stemning blandt partiernes medieordfører, når det kommer til at se på mulighederne for en mediestøtteløsning, som fungerer mindre på platforme. Og som derfor i højere grad ville kunne tilgodese podcasts. 

Journalisten har endvidere publiceret en semi-longread, som går lidt mere i dybden med status på finansiering af podcasts. Der behandles en del af de emner jeg også har skrevet om her i Podcasting & podcasting og er ganske overbliksgivende. Så har I også lidt at læse mens Podcast & podcasting holder sommerferie. 🙂


Som nævnt holder jeg en lille sommerpause fra nyhedsbrevet. Efter planen burde næste udgave udkomme den 25. juni, men jeg vil tillade mig at springe dette over. Det er derfor plane nat næste udgave udkommer yderligere 14 dage efter, nemlig den 8. august.

Indtil da er I naturligvis velkomne til at sende mig feedback, tips og alt muligt andet I tror kunne være relevant. 😊

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri