Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 15 – Vroom!

Jeg lytter til alle podcasts i halvanden gange tempo. Stort set alle, i hvert fald. Jeg bliver mødt af lidt blandede reaktioner når jeg kommer med den udmelding. Men jeg har simpelthen ikke timer nok i døgnet til alle de podcasts jeg gerne vil høre. Og med halvanden gange hastighed bliver en time jo til omkring 40 minutter. Alligevel render jeg stadig ofte panden mod den virtuelle mur, som min playliste af og til kan forekomme at være. Jeg burde virkelig lære at begrænse mig…

Jeg lytter til alle mine podcasts i Pocket Casts til Android. Den og langt de fleste andre podcastapps (inklusive Apples egen) har en indbygget mulighed for at justere afspilningshastigheden. Præcisionen hvormed det kan gøres varierer lidt, men i Pocket Cast kan jeg justere i trin af 0,1 helt op til 3,0x. Rent faktisk kan tempoet også justeres ned til 0,5x, med samme intervaller – langsom afspilning er dog ikke noget jeg har dyrket.

En typisk reaktion jeg får, er spørgsmålet om hvorvidt, det ikke er forvirrende at lytte med hastigheden sat op. Det synes jeg faktisk ikke at det er. Halvanden gang er ikke nok til, at der bliver ændret ved pitch (altså ingen smølfestemmer) og det er heller ikke for hurtigt til, at jeg føler at jeg ikke kan koncentrere mig om detaljerne. Det er dog kun når jeg lytter med hovedtelefoner, at jeg kan skrue helt op til halvanden gang. Når jeg lytter via højtaler ud i et rum, hvor der trods alt er andre støjkilder go, nøjes jeg som regel med 1,3x. Hvor meget man kan skrue op for hastigheden før man mister koncentrationen er dog nok ret individuelt.

En anden bekymring som jeg relativt ofte møder og som jeg nok må indrømme kan være berettiget, handler om selve lytteoplevelsen. Især ved podcasts, hvor der er særligt fokus på produktion og montering. Og der kan naturligvis ikke herske nogen tvivl om, at i tilfælde hvor der er tale om mere end “bare” er en samtale i et studie, så kan en justering af hastigheden også have en væsentlig større betydning for helhedsoplevelsen. Og jeg må da også indrømme, at jeg hører enkelte podcasts i normalt tempo, simpelthen fordi produktionen nødvendiggør det. Det gælder særligt produktioner, hvor musik spiller en stor rolle.

Lidt i forlængelse heraf, er det relevant at nævne en anden teknik til at “effektivisere” sin podcastlytning. Flere podcastapps kan udover at justere afspilningshastigheden også fjerne stilhed i lydfiler. Dette kan selvsagt også være med til at reducere afspilningstiden, men jeg er må indrømme, at jeg ikke er ret stor fan af den praksis. Jeg betragter denne teknik som værende væsentlig mere destruktiv end blot justering af hastigheden. At fjerne pauser og andre elementer af stilhed kan i ekstraordinær grad gå ind og påvirke lytteoplevelsen, både i forhold til det udtryk der er tiltænkt, men i høj grad også i forhold til forståelsen – der er trods alt som hovedregel en god grund til, at vi mennesker holder pauser, når vi taler. Ved en justering af hastigheden bibeholdes pauser osv. trods alt. Og de fylder forholdsvis lige så meget, da deres varighed jo er afkortet i samme grad som resten af indholdet.

Jeg har faktisk aldrig selv prøvet at bruge muligheden for at fjerne stilhed, så min skepsis er udelukkende baseret på antagelser. Hvis du har nogen erfaring med det – positive som negative – som skrive endelig til mig! jeg er nysgerrig efter at høre hvad andre tænker om det!

I øvrigt

“MP3’en er død!”Sådan lød overskrifterne flere steder i sidste uge. Virkeligheden er dog knap så dramatisk, og du behøver ikke frygte, at alle dine MP3-filer pludselig selvdestruerer eller at du ikke længere kan udgive din podcast i formatet. Patenterne er udløbet og Fraunhofer Instituttet er derfor holdt op med, at licensere formatet. Så måske bliver det nemmere for forskellige Open Source-projekter at integrere MP3 fremadrettet. Som Fraunhofer rigtigt siger, så har nyere formater, som fx AAC dog en række fordele over MP3, så på sigt er der nok ingen tvivl om, at formatet udfases.

Facebook er begyndt at udrulle muligheden for at streame live lyd via deres apps på Android og iPhone. Det er udelukkende en mulighed for, at streame via telefonens mikrofon og altså ikke fx for at streame et signal fra en ekstern enhed, som det fx er muligt med video. Men måske det kommer. Jeg er ikke helt oppe at ringe over muligheden, men der kan være interessante perspektiver i det.

I vol. 14 af Podcasts & podcasting nævnte jeg, at den ene halvdel af den tidligere Harddisken-duo, Henrik Føhns, barsler med en ny podcast i samarbejde med Ingeniørforeningen. Nu har hans tidligere makker, Anders Høeg Nissen også meldt sig på podcastbanen. Han har startet interviewserien work.flow, som beskæftiger sig med hvad vi arbejder med og hvordan vi arbejder.


Som altid er du mere end velkommen til, at sende mig kommentarer vedørende nyhedsbrevet. Du kan enten svare direkte på denne mail eller fange mig på en eller anden platform – jeg er de fleste steder. 🙂

Næste udgave fa Podcasts & podcasting udkommer den 30. maj.

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri