Kategorier
Ikke kategoriseret Podcasts & podcasting

Podcasts & podcasting vol. 14 – Du skal huske at have det sjovt!

I sidste udgave af Podcasts & podcasting var jeg kort inde på, at jeg sætter stor pris på at bruge podcasts som underholdning. I denne udgave fortsætter jeg i samme tråd og vil anbefale en række af de podcasts jeg er gladest for indenfor underholdningsgenren.

Som med så meget andet er der grænser for, hvor meget viden og seriøsitet man kan rumme. Derfor sætter jeg også stor pris på at hører podcasts, som tillader, at jeg kan koble lidt mere af. Jeg syne faktisk ofte, at det kan være mere afslappende at lytte til noget sjovt end fx at se en tv-serie. 

Jeg har efterhånden fået samlet en del forskellige underholdningsbaserede podcasts sammen og i denne udgave af Podcasts & podcasting vil jeg fremhæve flere af dem. Jeg er ganske opmærksom på, humor ikke er en universel ting, men der er en vis spredning i de podcasts jeg har valgt at tage med.


Engang fandtes der et tv-program på TV 2 Zulu, som hed Brian Mørk Show. Det havde komiker Brian Mørk som vært og i programmet havde han besøg af kendte gæster, som fortalte skøre historier fra deres liv. Det var dog alt sammen løgn og improvisation. Gæsterne deltog således som sig selv, men skulle interviewes om situationer, som ikke havde fundet sted og som de ikke var forberedt på inden de gik ind til showet.

En af mine yndlings-comedypodcasts hedder også Brian Mørk Show. Et eller andet sted kan den nok ses som en arvtager, for det hedengangne Zulu-show. Værten er den samme. Jinglen minder utroligt meget om den gamle. Og omdrejningspunktet er da også improcomedy. Gæsterne er også stadig typisk Brian Mørks kolleger fra comedymiljøet. 

Der er dog ændret en smule på konceptet. I stedet for at gæsterne nu skal deltage som sig selv i improviserede interviews, starter hver episode med at gæsterne deltager som sig selv i et ægte interview. Her tales der om løst og fast, kommende shows og deslige. Herefter ændres præmissen totalt og de medvirkende spiller improviserede roller. Dette tillades selvfølgelig i høj grad fordi podcasten er på lyd og vi som lyttere derfor får lov at skabe vores egne billeder (ja, sorry, klichéalarm, men lige her er det sgu ret essentielt. 😉) 

Det gør i mange tilfælde showet meget sjovere end jeg husker det oprindelige tv-program! Kvaliteten kan være svingende, for improgenren er ikke nem og bliver heller ikke gjort nemmere af, at der skal spilles karakterskuespil oveni. Men jeg er i langt de fleste tilfælde godt underholdt.

Brian Mørk Show udkommer hver tirsdag og kan findes her: WebApple PodcastsAndroidRSS


En af de danske podcasts jeg har lyttet allerlængst – ganske vist med en pause undervejs – er Fup i Farvandet. Det er en ret afslappet talkshow-agtigt podcast, hvor de to to venner og komikere Mikkel Malmberg og Morten Wichmann når de har tid (i visse perioder en gang om ugen) har besøg af venner og bekendte fra comedy- og underholdningsmiljøet. Der er ikke det store forkromede koncept, udover en række fascinerende jingler, som introducerer forskellige mere eller mindre faste segmenter.

Jeg vil faktisk sige, at Fup i Farvandet er en ret alsidig podcast. I nogle tilfælde er det mest gak og gøgl – hvilket man bestemt ikke skal kimse ad – og i andre tilfælde går det faktisk hen og bliver til mere seriøse, næsten dybe, samtaler. Omdrejningspunktet er dog altid comedy og jeg føler mig typisk godt underholdt i Mikkel og Morten og gæsters selskab.

Du finder Fup i Farvandet her: WebApple PodcastsAndroidRSS


Det skal ikke gå hen og blive dansk det hele. No Such Thing as a Fish er en anden podcast, som jeg har lyttet til rigtig længe. Det er en form for spin-off af den britiske videns-tv-quiz QI. Holdet bag den research, som ligger til grund for tv-udsendelserne laver denne ugentlige podcast, hvor de diskuterer og morer sig over alverdens mere eller mindre ubegribelige og finurlige facts. Det er som oftest uhyre morsomt, og værterne har stort set altid rigtig svært ved selv at holde masken.

Da podcasten som sagt baserer sig på facts, så er der rent faktisk også mulighed for at lære noget. Det er dog nok ikke lige her man skal søge hen for at blive den ultimative Kloge Åge. Men hvem har nogensinde taget skade af lidt ubrugelig og hylende morsom viden? 🙂

Jeg har i øvrigt aldrig set et sammenhængende afsnit af QI, men No Such Thing as a Fish står fint på egne ben.

Du finder No Such Thing as a Fish her: WebApple PodcastsAndroidRSS


Til sidst vil jeg lige nævne Anders & Anders. Jeg ved godt, at de herrer Breinholt og Lund Madsen nok ikke er dem der har allermest brug for omtale, men jeg sætter simpelthen så stor pris på det de laver, at jeg bliver nødt til at give dem lidt. Jeg hørte aldrig De Sorte Spejdere på en særlig fast basis, men dog nok til at jeg var fan. Det er virkelig herligt at høre de to sammen igen. Det fascinerer mig dybt, hvordan de kan lykkes med at tale om hvad som helst og få det til at være interessant eller i det mindste underholdende. 

Anders & Anders udkommer ugentligt, torsdag-ish, og du finder dem her: WebApple PodcastsAndroidRSS


I øvrigt

Det er ikke helt breaking news, men ikke desto mindre værd at nævne, at Henrik Føhns, tidligere vært på det nu hedengangne Harddisken, i slutningen af maj udkommer med en ny teknologibaseret podcast gennem Ingeniørforeningen, hos IDA. Titlen er Techtopia og premieredatoen er 22. maj.

Og apropos Anders & Anders, som jeg omtalte lige før, så har den ene Anders, nemlig Lund Madsen, for nylig startet et nyt program på Radio24syv (ja, disclaimer, der arbejder jeg), hvor han i høj grad praktiserer føromtalte evne til, at tale om hvad som helst med hvem helst uden at det bliver kedeligt. Fedeabes Fyraften hedder det og det udkommer mandag-torsdag, naturligvis også på podcast.


Det var det for denne udgave af Podcasts & podcasting. Næste udgave ligger klar i din indbakke tirsdag den 16. maj – måske endda lidt tidligere på dagen end denne 14. udgave. 😉

/Søren Hugger Møller
twitter.com/spiri